-->
DappRadar Bybit İşbirliği İle ‘Game Guild’ Sektörünün Gelişimine Bakış 

DappRadar Bybit işbirliği ile ‘Game Guild’sektörünün gelişimine bakış

04.08.2022 | ulasufuk

DappRadar Bybit işbirliği ile ‘Game Guild’sektörünün gelişimine bakış

GameFi alanında yapmış olduğu listelemelerle adından söz ettiren, dünyanın önde gelen kripto para platformlarından Bybit ile blok zinciri ve merkeziyetsiz uygulamalar platformu DappRadar iş birliğiyle hazırlanan Game Guild Sektörünün Gelişim ve Sürdürülebilirlik Analizi ’son dönemde yükselişe geçen bu oluşumların dinamiklerine ışık tutuyor. Bybit Blog üzerinden tamamına erişilebilen rapor çarpıcı verileriyle dikkat çekiyor.

Blok zinciri tabanlı oyunlar, son dönemde Web 3.0 dünyasının yükselen unsuru olarak ön plana çıktı. Verilere göre merkezi olmayan oyun uygulamaları, blok zinciri sektöründeki aktivitelerin %52’sini oluşturuyor. Öte yandan 2021 yılının başından bu yana, risk sermayesi şirketleri ve bireysel yatırımcıların blok zinciri tabanlı oyun projelerine yaptığı 10 milyar doları aşan yatırım, GameFi endüstrisinin ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunun göstergesi. GameFi ile birlikte önem kazanan ve en fazla merak edilen unsurlardan biri ise sistemin devamlılığına büyük katkı sağlayan ‘Game Guild’ adlı oluşumlar. Dünyanın en çok tercih edilen kripto para platformlarından Bybit ve DappRadar iş birliği ile hazırlanan ve ‘Game Guild’lerin gelişimine ve devamlılığına ilişkin çarpıcı detaylar içeren ‘Game Guild Sektörünün Gelişim ve Sürdürülebilirlik Analizi’nden öne çıkan başlıkları sizin için derledik. 

Game Guild’ler Hayatımıza Nasıl Girdi?

Her ne kadar blok zinciri tabanlı oyunlar Huntercoin’in ilk zamanlarından bu yana hayatımızda olsa da ‘Play to Earn – P2E’ (Oyna-kazan) modeliyle bu alanda devrimi başlatan Axie Infinite oldu. Bu model üzerinde geliştirilen oyunlar, dünya çapında milyonlarca oyuncuya oyuna harcadığı zamanı paraya dönüştürme imkanı sundu. Bu trend özellikle Filipinler ve Venezuela gibi pandemi sonrası dönemin ekonomik zorluklarıyla mücadele eden ülkelerde geniş yankı uyandırdı. Kripto para, NFT, DeFi gibi unsurlara dayalı oyun ekonomisi, blok zinciri tabanlı oyun endüstrisinin gelişimine yol açtı. 

Başlangıçta pahalı sayılabilecek oyun içi varlıklara sahip olmayı gerektiren birçok blok zinciri tabanlı oyun, ekonomik sebeplerden ötürü hala çoğu birey için erişilebilir seviyede değil. İşte tam da bu noktada devreye kripto oyun birlikleri (Game Guilds) giriyor.

Web 3.0 dünyasının vazgeçilmez unsuru haline gelen ‘Game Guild’ler, merkeziyetsiz GameFi varlıklarını ekonomik bir model üzerinden yöneten bir grup insandan oluşuyor. Sahip oldukları oyun içi NFT’leri ve diğer varlıkları ödünç veren ya da kiralayan bu gruplar, böylece oyunculara önde gelen oyunlarda kendilerini gösterme fırsatı sunuyor.

İşleyişleri Burs Sistemi Üzerine Kurulu

Game Guild’lerin en çok tercih ettiği ekonomik model ‘burs sistemi’. Bu sistemde, geliştirilen program üzerinden oyunculara birden fazla oyuna giriş imkanı sağlanıyor. Öte yandan varlıkları elinde bulunduran kişiler, oyunda aktif olarak yer almaksızın sistem üzerinden dağıtımı güvenli bir şekilde yapabiliyor. ‘Game Guild’ler NFT ve diğer varlık sahipleriyle burs organizasyonu arasındaki koordinasyonu sağlarken, oyuncular ön yatırım ihtiyacı olmaksızın oyunların tadını çıkarıyor, kendilerine sağlanan NFT’ler ile ödüller kazanabiliyor. Sonuç olarak sistem, tüm partiler için bir ‘kazan-kazan’ modeli sunuyor. 

Dizon ve Beryl Li tarafından geliştirilen Yield Guild Games (YGG) Axie kapsamında geliştirilen en önemli ‘Game Guild’lerden biri oldu. Nisan 2022 itibariyle dünya çapında 30 binden fazla kişiye burs sağlayan YGG bugün, aralarında Splinterlands, Thetan Arena, The Sandbox, Gods Unchained’in de bulunduğu 40’tan fazla oyun ile iş birliği içinde. YGG’nin yanı sıra Ready Player DAO, GuildFi, Unix ve Avocado DAO dünya çapında binlerce insanın burs sisteminden yararlanmasını sağlayan ‘Game Guild’lerden bazıları.

Pandemiyle Birlikte Etki Alanları Genişledi

Pandemi döneminin başlamasıyla Game Guild’ler daha da yaygınlaşarak, sağladıkları avantajların ötesinde sosyal bir fenomen haline geldi. Öyle ki ekonomisi darboğazda olan bazı ülkelerde oyuncuların elde ettikleri ödüller, ülkelerinin gayri safi milli hasılasının bile üzerine çıktı.

Burs yöntemi Game Guild’ler için her ne kadar temel gelir modeli olsa da, bu yapıların işlevsellik kazanmasında yatırımlar da önemli bir role sahip. Tanınmış yatırım şirketlerinden gelen sermayeler, bu birliklere Web 3.0 dünyasının alanını genişletme imkanı sunuyor. 2021 yılından bu yana, şirketler ve bireysel yatırımcılar tarafından bu alana yapılan yatırım 1.8 milyar dolara ulaştı. Bu tutar blok zinciri temelli oyun projeleri tarafından yaratılan pazar büyüklüğünün %20’sine tekabül ediyor. Animoca Brands, a16z, Pantera Capital, Dragonfly Capital ve Hashed gibi kuruluşlar önde gelen ‘Gaming Guild’leri desteklemek için fon sağlıyor.

Gelirlerinin Önemli Kısmını Sektöre Yatırıyorlar

Öte yandan sektör genişledikçe ‘Game Guild’ler de aktif birer yatırımcı rolüne bürünüyor. Elde ettikleri gelirin önemli bir kısmını Web 3 tabanlı oyun projelerine yatıran ‘Game Guild’ler, hem görünürlüklerini arttırıyorlar, hem de projelere likidite desteği sağlıyorlar.

Organizasyonun işleyişini ve şeffaflığını sağlamak için ‘Game Guild’ler DAO (Merkeziyetsiz Otonom Kuruluş) mantığında çalışıyor. Hazinenin birçok farklı finansal işlevi var ancak bunların en önde geleni her türlü yatırımdan elde edilen kazancı maksimize etmek. DAO’ların sunduğu şeffaflık, güven ve finansal esneklik komünitenin ihtiyaçları ve tercihleri doğrultusunda şekilleniyor. 

Zorlu Piyasa Koşullarına Rağmen Güçlerini Kaybetmiyorlar

Game Guild’lerin GameFi endüstrisi içinde hayati bir öneme sahip olduğunu söylemek mümkün. Bu oluşumların varlığı, isteyen herkesin GameFi ekosisteminde yer alabilmesine olanak tanıyarak pozitif etki yaratıyor. Bununla birlikte sektör büyüdükçe, oyun ekonomisi daha çok sayıda oyuncuyla genişliyor, yeni yatırımlarla sistemin sürekliliği sağlanıyor.

Günümüzde ‘Game Guild’lerin toplam piyasa değeri yaklaşık 263 milyon doları buluyor. Bu değer kripto para piyasasının toplam değerinin %0.02’sine denk geliyor. Yield Guild Game (YGG), Merit Circle, GuildFi, BlackPool ve UniX, sektörün önde gelen oyuncuları arasında.

Ayı piyasasına rağmen birçok Game Guild’in hazine dengesi gelişerek büyümeye devam ediyor. Bu zor dönemde bile büyük oyuncuların güçlü kalarak finansal pozisyonlarını korumaya devam ettiklerini söylemek mümkün.

‘Yatırım Aracı’ Mantığı ile Hareket Ediyorlar

Game Guild ekosisteminin faydaları ve sunduğu değer önermesi ile uyumluluğu hala bazı kesimler tarafından tartışmaya açık görülüyor. Eğer bu birlikler sadece burs sistemi üzerinden kazanç sağlamak üzerine odaklanmış olsaydı, süreçleri ağır işleyen oyun gelirleri göz önüne alındığında, sürekliliklerinin tehlikede olduğu söylemek zor olmazdı. Ancak Game Guild’ler kendilerini yatırımcılarına kazanç sağlayan verimli bir yatırım aracı olarak konumlayarak büyümeye ve gelişmeye devam ediyorlar.

Game Guild endüstrisine ilişkin detaylı verileri ve analizleri içeren raporun tamamına aşağıdaki linki tıklayarak erişmek mümkün:

https://blog.bybit.com/en-US/post/game-guilds-an-analysis-of-the-industry-s-health-and-sustainability-bltbe1410a2a68bca68/


Popüler Haberler


Crysis 1 Remastered, Crysis 2 Remastered ve Crysis 3 Remastered oyunlarını içeren Crysis Remastered Trilogy paketi, Steam’de şu an yüzde 72’lik bir indirimle sadece 46,70 TL’den satılıyor.


3D Realms ekibi, nişancı, aksiyon ve macera oyunu Phantom Fury için Steam’de heyecan verici bir demo sürümünü yayınladı.


Epic Games’in her hafta ücretsiz sunduğu oyunlar, bu hafta geçtiğimiz Perşembe günü erişime açıldı.


Prime Gaming, Amazon tarafından her ay kullanıcılarına yeni oyunlar sunan bir hizmet.