-->
Gaz Fren Şanzıman Halin Duman…
Doğru olduğu kadar da ironik bir alt başlık aslında. Yıllardır dayanıklılık şampiyonalarının en elit ve en keyifli serilerinden birisi olan Blancpain Endurance Series nihayet tanınırlık anlamında bir adım atma gereği hissetti ve Assetto Corsa gibi, simülasyon dünyasının en prestijli markalarından birisiyle ortaklık kurdu. 2019 yaz ayında PC ye çıkan Assetto Corsa Competizione şimdide yeni nesil konsollar için çıkışını gerçekleştirdi. Bu kadar güçlü rakiplerin içinde ne kadar ayakta kalabilecek, gelin beraberce bakalım. Oyunun Ps5 sürümünü inceliyoruz.
Kunos geçtiğimiz senelerde Assetto Corsa’yı piyasaya sürdüğünde bu kadar yüksek satış rakamlarına ulaşacağını herhalde kendisi de beklemiyordu. Kitlesi hardcore simülasyon tutkunlarıyla kısıtlı olmasına rağmen oyun öyle başarılıydı ki, o kısıtlı kitlenin neredeyse tamamına kendisini deliler gibi oynatmayı başardı. Birbiri ardına gelen içerikler, oldukça uygun fiyata sunulan DLC’ler yetmezmiş gibi Kunos öyle rahat modlanabilen bir oyun üretmişti ki, birkaç ay içinde etraf cennet bahçesi gibi oldu. Şu an Assetto Corsa için topluluk tarafından modellenen pistlerin sayısı yüzlerle, araçların sayısı ise binlerle ifade ediliyor, nereden bakarsanız bakın müthiş bir rakam. Ve maalesef tüm bunlar, yeni oyun Assetto Corsa Competizione’nin pazardaki yerini zora sokacak şeyler aynı zamanda. ACC, ilk oyunun aksine sadece Blancpain Endurance Series otomobilleri ve pistleri üzerine kurulmuş bir yapım.
Oyunda en ince detayına kadar modellenmiş 10 pist ve bir o kadar da araç modeli bulunmakta. Az geldiğini biliyorum ancak oyun lisanslı bir Blancpain oyunu olduğundan elimiz- deki tüm araç modelleri GT3 sınıfından ve bu seride yarışan araçlar. Tüm takımlar ve pilotlar da oyunda yerini almış durumda. Yakın gelecekte daha fazla araç ve pisti oyunda görmemiz çok olası gözükmüyor. Bir de araçların kokpit kamerasının konumu ne kadar gerçekçi bilmiyorum ancak direksiyon simidine yakınlığınız her araçta birbirinden farklı oluyor. Bunun çözümü de ha bire FOV ayarını değiştirmek, maalesef. Bunlar Assetto Corsa oyuncularının bir kısmı için kötü haberler ama oyunun başardığı çok önemli işler de var. Öncelikle Unreal Engine 4’e geçiş beraberinde hava koşullarınında oyuna eklenebilmesini sağlamış. Görsel olarak Forza Motorsport serisindeki kadar gözünüze sokulmasa da pistin belli noktalarında su birikintileri oluşabiliyor ve üzerinden geçtiğinizde ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz adeta. Özellikle gece başlayan fırtınalı yağmurun oluşturduğu atmosfer oldukça başarılı. Benim ilk bakış yazısında çok eleştirdiğim force feedback efektleri de elden geçirilmiş ve ana oyun kadar başarılı diyebilirim.
Oyunda çeşitlilik zayıf. Bildiğimiz zamana karşı tur ve multiplayer yarışlarının yanında basit mi basit, laf olsun diye koyulmuş bir de kariyer modu var. Diğer taraftan oyunun online taraftaki şahaneliği tüm bunları unutturmayı başarıyor. Mesela daha üst seviye etkinliklere girmek için sadece hızlı olmanız değil, güvenlik puanını da belli bir seviyeye çıkartmanız şart. Bunu başardığınızda size sizden fazla değer veren rakiplerle yarışacaksınız ve biliyorsunuz, bunun keyfi hiçbir şeyde yok. Peki eski oyuna göre neler değişti? Oyunun fizik yapısı ve force feedback yeteneklerinin henüz ilk oyunun seviyesinde olmadığını üç dakika içinde hissedebiliyorsunuz. İlk oyunda üstünden geçerken iliklerinize işleyen kerbler bu oyunda “pop” diye basit bir tepkiden ibaret. Hasar fizikleri yerinde saymış. Bunun dışında oyunun grafikleri son derece başarılı.
Özellikle yağmur efektleri, yağmurda yol tutuşun değişmesi ve gece sürüşüyle yağmur birleştiğinde size hissettirdiği o kaos tek kelimeyle mükemmel. Sesler üzerine de söylenebilecek çok bir şey yok, tıpkı ilk oyundaki gibi çok başarılı. Assetto Corsa Competizione’nin ülkemizdeki fiyatı (499 TL) istediğiniz şey “koltuğa oturup yarışmak” ise piyasadaki en iyi seçeneklerden birisi olduğunu söyleyebilirim. Diğer taraftan tüm yeniliklerine rağmen malum kısıtlamalar sebebiyle maalesef Assetto Corsa’dan daha iyi bir yapım değil.