-->
Street Fighter 30th Anniversary Collection İnceleme

Atari Salonlarına Geri Dönüyoruz… Söze nereden başlayacağım bilemiyorum. Kolay değil bir dönem çocukluğumun uzun ve heyecanlı saatlerinin geçtiği atari salonlarının dev serisi ile tekrar bir araya geliyoruz. Öncelikle serinin biraz tarihçesinden bahsetmek istiyorum. İlk Street Fighter oyunu bundan tam tamına 25 yıl önce oyun dünyası ile buluştu. Belki de birçok okurumuz o yaşlarda henüz dünyaya […]

06.06.2018 | ulasufuk

Atari Salonlarına Geri Dönüyoruz…

Söze nereden başlayacağım bilemiyorum. Kolay değil bir dönem çocukluğumun uzun ve heyecanlı saatlerinin geçtiği atari salonlarının dev serisi ile tekrar bir araya geliyoruz. Öncelikle serinin biraz tarihçesinden bahsetmek istiyorum. İlk Street Fighter oyunu bundan tam tamına 25 yıl önce oyun dünyası ile buluştu. Belki de birçok okurumuz o yaşlarda henüz dünyaya bile gelmemişti. İlk oyunun geliştiricilerinin başında Takashi Nishiyama ismi yer alıyordu. Tabi dövüş oyunları tutkunları daha sonra bu ismi birçok yapımda göreceklerdi. İlk oyun ile birlikte çoğumuzun dünyasına iki isim girdi Ken ve Ryu. Çoğumuz için bu isimler adeta bir anda Fenerbahçe-Galatasaray derbisi haline gelmişti. Tabiî ki oyunda birçok kahraman vardı ancak bu ikisinin yerleri hep ayrı oldu. Yıllarca, seriye dair oyunların farklı sürümleri geliştirildi yalnızca on iki farklı portu bir araya getirerek sizlere eski anıları canlandırma imkanı tanımıyor. Oyun, bunun yanı sıra on iki oyunun bir kısmı için çevrimiçi deneyim imkanı da sunarak ortaya konulan oynanışı güçlendiriyor. Bu oyunlar zamanla arcade salonlarından, oyun konsollarına taşındılar. Mevcut oyun konsolları da yeni nesillere yelken açınca, günümüzde artık serinin eski oyunlarına, istenildiğimiz anda ulaşamaz olduk. Neyse ki; benim gibi arada bir bu eski oyunlara takılmak, eski günleri yad etmek isteyen hayranlar için çıkışını gerçekleştirdi Street Fighter 30th Anniversary Collection.

 

 

Street Fighter 30th Anniversary Collection, tam manasıyla bizleri eski arcade salonu günlerine döndürmek için tasarlanmış bir paket. Hatta içerisinde zorluk ayarları dahi bulunmuyor. Oyuna başlamak için bir nevi jeton atmamız gerekiyor, aldığımız görüntüler bile eski günlerdekilerle bire bir aynı olduğundan, bir anlamda bu paket sayesinde zamanda yolculuğa çıkartılıyoruz. Eğer o günleri yaşadıysanız yüzünüzü gülümsetecek, yaşamadıysanız da eskiden video oyunları nasıl görülüyormuş şeklinde oluşan merakınızı törpüleyecek bu ilginç yapımın ne gibi farklı özellikler içerdiğine geçmeden önce, dilerseniz içeriğindeki oyunlara bir göz atalım. Street Fighter 30th Anniversary Collection; 1987 senesinde çıkan ve çoğu kişinin bilmediği ilk Street Fighter oyunundan başlayıp, 1997 ve sonrasında devam eden Street Fighter III dizisini ile sonlanan, serinin yaklaşık 10 yıl boyunca oyuncularla buluşan, 2 boyutlu oyunlarını kapsıyor. Tabii her oyunun, pek çok gelişmiş sürümü de olduğunda oynanabilir oyun adedi, kendi içerisinde artıyor. Yalnız ayrıca hatırlatalım; bu farklı sürümleri, öylesine yapılan modlar olarak görmeyiniz. Seriyi bilmeyen okurlar için kendi durumumdan örnekler vererek anlatayım; bir yazın başında, yalnızca 8 karakter seçilebilen Street Fighter II ile maceraya başlarken, aynı yazın sonlarına doğru 12 karakterin de seçilebildiği Street Fighter II oyununa geçiş sağlandığında yer yerinden oynuyordu. Bir sonraki sene geldiğimizde, karakterlerin darbelerinin abartıldığı Street Fighter II: Hyper Fighting çıkmış olduğundan, ana oyun sanki sonuncusuymuş muamelesi yapılıyordu. Kısacası, bu oyun paketindeki her oyunun, kendi içerisinde ayrı bir oyun gibi arcade salonlarda bulunduğunu, her birisinin farklı hatıralarda yer aldığını belirtip, içerikteki oyunlara bir göz atalım.

 

 

Street Fighter 30th Anniversary Collection içerisinde 2 farklı görüntü filtresi mevcut. Bunlar TV ve Arcade olarak adlandırılmış. TV seçeneğiyle oyunu eski tüplü televizyonlarda oynuyormuş gibi, Arcade seçeneğiyle de jeton atarak bir arcade salonu makinesinin ekranına bakıyormuş gibi oynayabiliyorsunuz. Filtreleri kapattığınızda ise yukarıda PC olarak örneğini verdiğim şekilde, pikselleri daha net seçerek dövüşlerde ter dökebilirsiniz. Ayrıca; Original, Full Ve Wide olarak seçebileceğimiz üç farklı ekran genişliği seçeneğimiz bulunuyor. Eski 4:3 oranındaki, kareye yakın ekran boyutundan, günümüzde kullanılan 16:9 ölçekli geniş ekranlara geçiş yapmak mümkün kılınıyor. Bir diğer ayarın da oynanış ekranı kenarlarındaki çizimlerin yerleştirilmesi veya kaldırılması olduğunu söylemeden geçmeyelim. Dilediğiniz takdirde, ayarlar menüsünün en alt kısmından, her oyuna özel olarak hazırlanan bu yan çizimleri ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz. Street Fighter 30th Anniversary Collection bünyesinde zorluk ayarı bulunmuyor ve mücadeleler de eskiden olduğu gibi çok zor. İki adam geçtiğimizde sevinir oluyoruz ama bu bizi daha hırslı yapıyor. Özellikle ilk oynamaya başladığını kısımlarda, defalarca aynı dövüşü tekrar etmek zorunda kalacağınızı belirteyim.

 

 

Peki ses ve müzikler açısından Street Fighter 30th Anniversary Collection yeterince başarılı mı? Direk cevabı vereyim kesinlikle başarılı. Bizleri ateri salonlarının o cıvıl cıvıl ortamına gitmemize neden olan kendine özgü Japon müzikleri ile Street Fighter 30th Anniversary Collection, ses ve müzik açısından mükemmele yaklaşıyor. Dövüş tekniklerine uygun ses efektleri de cabası. Genel yönleri ile değerlendirmeye çalıştığımız Street Fighter 30th Anniversary Collection’ın daha birçok detaylara da sahip olduğunu belirtebilirim. Ama tüm bu özellik ve detayları oyunu satın alıp deneyerek tatmanızı istiyorum. Çünkü Street Fighter 30th Anniversary Collection kesinlikle ama kesinlikle oynanması gereken bir dövüş başyapıtı.

 


Kinguin.net Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

kinguin_badge_WHITE

 



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından geliştirilen Far Cry serisinin yeni oyunu Far Cry 7 için heyecan verici bir söylenti ortaya çıktı!


Stunlock Studios’un vampir temalı aksiyon rol yapma oyunu V Rising için heyecan verici bir güncelleme yayınlandı!


Marvel’s Spider-Man 2 hayranları dikkat! Sony tarafından PlayStation 5 konsolları için piyasaya sürülen ve resmi bir PC sürümü bulunmayan oyun, mod geliştiricileri tarafından güncellendi ve PC’ye taşındı!


Zombi hayranları heyecanlanın! The Fun Pimps imzalı 7 Days to Die, yaklaşık 11 yıllık bir bekleyişin ardından tam sürüme kavuşuyor!