-->
Hidden Agenda İnceleme

Sinema Tadında Polisiye… Oyun dünyasının geçirdiği evrim son yıllarda o kadar belirgin bir hal almaya başladı ki artık takibi zor bir duruma dönüştü. Sanal gerçeklik gözlüklerinin daha yeni yeni boy göstermesine alışmaya çalışırken Sony Playlink adındaki yeniliği ile bizleri iyice oyunun içine çekmeye başladı. İnteraktif oyun deneyimi artık farklı bir noktaya taşınmışa benziyor. Oyunun sadece […]

09.12.2017 | ulasufuk

Sinema Tadında Polisiye…

Oyun dünyasının geçirdiği evrim son yıllarda o kadar belirgin bir hal almaya başladı ki artık takibi zor bir duruma dönüştü. Sanal gerçeklik gözlüklerinin daha yeni yeni boy göstermesine alışmaya çalışırken Sony Playlink adındaki yeniliği ile bizleri iyice oyunun içine çekmeye başladı. İnteraktif oyun deneyimi artık farklı bir noktaya taşınmışa benziyor. Oyunun sadece oynayıcısı ve izleyicisi olmaktan çıkıp yönlendiricisi ve kurgulayıcısı olmaya doğru gidiyoruz. Yakında oyunların başrolüne fiziki halimizle dahil olursak şaşırmayalım.

Her neyse oyun dünyasının geleceği ile ilgili fal açmayı bir kenara bırakıp asıl konumuza odaklanalım. Bir süre önce Supermassive firması tarafından piyasaya sunulan ve Playlink üzerinden inter aktif mobil kontrol sistemi ile oynanan Until Dawn macerasından sonra aynı yapımcı firma bizleri Hidden Agenda ile çok farklı bir kulvara çekiyor. Bir bakıma Playstation evrenine hakim oyun severlerin Heavy Rain ile aşina olduğu bir kulvar aslında. Evet interaktif dedektiflik ve polisiye macera teması Hidden Agenda’nın ana kurgusunu oluşturuyor. Ancak oyunun genel hatlarından bahsetmeden önce Playlink sisteminin etkilerini ve bu oyun bazındaki yeniliklerini irdelemek gerekiyor.

 

 

Playlink sistemi gerçekten günümüz mobilite gerçeği düşünüldüğünde kaçınılmaz bir durumdu. Mobil oyun dünyasındaki çok hızlı gelişim zaten konsol ve pc oyun dünyasını etkilemeye başlamıştı. Bu noktada Sony olaya farklı bir bakış açısı getirdi. Mobildeki ios ve android platformları ile uyumlu telefonlarımızla Ps4 de oyun oynarken entegrasyon sağlama fikri olan Playlink daha henüz yolun başında. Ancak Hidden Agenda’da bir hayli yol kat ediyor. Oyun 6 kişiye kadar aynı anda oynayabilme seçeneği sunuyor. Peki bu kadar fazla kişi bir polisiye gerilim tadındaki sinematik oyunda kargaşaya neden olmuyor mu? Diye soracak olursanız cevabım şu olur; biraz karışık… Evet bu kadar fazla kişi karar alma sekanslarında -ki oyun boyunca çok sık karar almak zorunda kalıyorsunuz- biraz kargaşa yaratmıyor değil. Ancak yapımcı firma bunu çok güzel dengelemiş. Yeri geliyor ortak karar almadan yolunuza devam edemiyorsunuz, bazen de oyun içi ufak aksiyon katan çekişme modları ile size arkadaşlarınız hakkında istihbarat ve duygu karmaşası yarattırıyor. Örneğin oyunun başlarında size “aranızda en soğukkanlı kim” gibi bir ada oylaması yaptırıyor. Bu seçim oyunun geneline tesir edecek sonuçlar doğuruyor. Bazen de belli sayıda hakim karar alma etkisi veriyor bu da hakimiyeti ele almanızı sağlıyor. Bu gibi daha bir çok etkileyici detay mevcut tüm bunlar playlink sistemini bir kontrol cihazından fazlası yapıyor.

 

 

Genel olarak playlink sisteminden bahsettikten sonra oyunun detaylarına geçebiliriz. Başta da belirttiğim gibi oyunun ana teması bir cinayet soruşturması ve yaşananlar üzerine kurulu. Kurbanlarını üzerine tuzaklar kurarak öldüren bir caninin yaptıklarını çözmeye çalışıyorsunuz. Tabi tüm bunları yaparken oyunun türkçe altyazı ve menü desteği sunduğunu belirtmeliyim. Aksi takdirde bir hayli zorlayıcı ve anlaşılmaz olabilirdi. Oyunun ana hikayesi cinayet soruşturması ve olay yeri incelemesi şeklinde ilerlese bile oynanıştaki playlink faktörü ile birlikte kendinizi mükemmel bir yapımın merkezinde hissediyorsunuz. Yer yer Heavy Rain yer yer ise LA Noire arası bir hikayede hissediyorsunuz. Oyundaki karakterlerin mimikleri ve duygu geçişleri size Heavy Rain hissi yaşatırken ana karakterin olayları çözme aşamasındaki detaycılığı ise LA Noire tadı veriyor. Ancak oyunun her ikisinden daha fazla gerilim ve gizem barındırdığını belirtmeliyim.

Başta da belirttiğim gibi Hidden Agenda çok kişi oynanış desteği sayesinde arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirmenize olanak sağlyor ancak oyunun genel yapısı gereği bu geçen zamanın kahkahalar yerine gerilim ve gizem dolu geçeceği de aşikar. Tabi bu noktada yine yapımcıların playlink sisteminin nimetlerinden yararlanmak adına oyuna serpiştirdikleri ufak çekişme oyuncukları da mevcut bu detaylar oyundaki eğlence dozunu arttırmayı sağlıyor.

 

 

Genel olarak toparlayacak olursak Hidden Agenda gerek konusu bakımından gerekse oynanışsal yenilikleri bakımından adından uzunca bir müddet söz ettireceğe benziyor. Sinema tadındaki oynanış ve hikayesinin yanı sıra oyundaki görsel kalite de mükemmele yakın. Özellikle karakterlerin yakın çekim görüntüleri türünün geldiği noktanın en üstü diyebiliriz. Oyunun işitsel öğeleri de mükemmel bir şekilde dengeli. Özellikle aksiyonun yükseldiği anlarda gerilimi bir hayli hissettirmeyi başarıyor. Türkçe olmasını da artı puan olarak eklersek Hidden Agenda sön dönemin en başarılı yapımlarından biri olarak karşımızda duruyor.



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!