-->
Life Is Strange Before The Storm İnceleme

Bir Efsanenin İlk Dönemleri… Oyun dünyasının sıradanlaşan yapımları nedeniyle özgün bir oyun türüne hayranlıkla bakar olduk. Bu duyguların zirve yaptığı bir dönemde çıkmıştı ilk oyun olan Life Is Strange. İlk başta klasik bir araştırma-keşfetme oyunu gibi görünse de ilerleyen bölümlerde eşsiz hikayesi ve mükemmel duygu yansıtmaları ile her oyuncuda derin etkiler bırakmayı başarmıştı. Kaldı ki […]

24.09.2017 | ulasufuk

Bir Efsanenin İlk Dönemleri…

Oyun dünyasının sıradanlaşan yapımları nedeniyle özgün bir oyun türüne hayranlıkla bakar olduk. Bu duyguların zirve yaptığı bir dönemde çıkmıştı ilk oyun olan Life Is Strange. İlk başta klasik bir araştırma-keşfetme oyunu gibi görünse de ilerleyen bölümlerde eşsiz hikayesi ve mükemmel duygu yansıtmaları ile her oyuncuda derin etkiler bırakmayı başarmıştı. Kaldı ki oyun bu etkiyi ergen bir genç kızın hayatından kesitler sunarak yapmıştı. Sonuçta oyun dünyası açısından radikal bir deneyimdi. İlk oyun onlarca ödülle taçlandırıldı. Ama aklımızda hep devam oyununun nereye gideceği, hikayedeki hangi noktalara değineceği sorusu vardı. Adeta fezaya çıkan ilk oyunun başarısından sonra böyle bir soru işareti belirmesi de kaçınılmazdı. Neyse ki bu sorular çok fazla kafamızı kurcalamadan Before The Storm’un hikaye akışı ile ilgili bilgiler gelmeye başlamıştı. Oyun Chloe ve Max ilişkisinin öncesine temas edecekti. Buraya kadar her şey iyiydi. Ama bu sefer ana kahramanımız Chloe olacaktı. Yani bu şu demekti; zamanı geri alamayacağız ve olaylara karşı sakin olamayacağız. Ne demek istediğimin detayları incelemenin devamında.

 

 

Öncelikle yukarıda da vurgu yaptığım gibi Before The Storm ilk oyunun öncesine gidiyor ve ilk oyundaki ana döngünün merkezinde yer alan Chloe gözünden yaşananları anlatmaya çalışıyor. İlk oyunda gördüğümüz o hayata küsmüş, haşarı genç kız Chloe’nin bu noktaya nasıl geldiğini, Max ile ilişkisindeki değişimlerin neler olduğunu anlatıyor. Tabi ana karakterin değişmesi ile birlikte oynanışta da önemli değişimler oluyor. Bir kere Max’e özgü özel bir yetenek olan zamanı geri alma ve kararlarımızı değiştirme özelliği artık yok. Bu nedenle daha dikkatli ve geri dönüşü olmayan tercihler yapmak durumundayız. Bu eksikliği elbette yapımcılar farklı bir özellikle dolduracaklardı. Bu noktada Chloe’nin haşarı ve agresif karakterinden esinlenerek Backtalk adını verdikleri bir sistem geliştirmişler Chloe istediği sonucu elde edebilmek için konuşmaları ve agresifliğini kullanarak karşı taraftan istediği cevabı ya da bilgiyi alabiliyor. Tabi bu sistemin dezavantajları ve püf noktaları var. Öncelikle bu düelloya girişmeden önce olaylar hakkında fazlasıyla bilgi sahibi olmalısınız. Karşınızdakini köşeye sıkıştırayım derken çuvallayabilirsiniz. Bir diğer detay da acele etmeniz gerektiği. Backtalk olayında düşünmeniz için çok fazla zamanınız yok. Birkaç saniyede tercih yapmalısınız.

 

 

Blackwell Academy ilk oyuna göre oldukça değişmiş durumda. Chloe ile birlikte okula girdiğimiz andan itibaren yeni karakterler bizi karşılıyor. Ayrıca tabi ki ilk oyundan tanıdığımız karakterler de var ama ilk oyuna göre karakterlerinde farklılıklar var. Misal Victoria ilk oyundaki kadar baş belası değil en azından.

Oyun hemen başlarda bir sürprizle karşılıyor bizi. İlk oyunda fazlasıyla denk geldiğimiz meşhur Rachel Amber karakteri ile. Evet o her yerde resimlerini gördüğümüz Rachel’ın Chloe ile olan bağı hakkında da bilgi sahibi oluyoruz ancak fazla detaya girmeyeceğim.

 

 

İlk oyundan oynanış olarak farklılık gösteren bir diğer detay da karakterimizin etkileşim tercihlerinin mouse hareketinden tuş kombinasyonuna kaymış olması (özellikle pc kullanıcıları açısından oldukça önemli). Yani bir objeye bakmayı mı araştırmayı mı yoksa kullanmayı mı seçeceğimize tuşlarla hızlıca karar verebiliyoruz. Bu değişim oyunun akıcılığını olumlu etkilemiş diyebilirim.

Before The Storm her ne kadar ilk oyunun yapımcılarından farklı bir stüdyo tarafından hazırlanmış olsa da teknik olarak ilk oyunun kalitesine paralel bir noktada. Yani grafiksel olarak ufak bazı iyileştirmeler olduğunu söylemekle birlikte çok fazla bir beklentiye girmemenizi de belirtmeliyim. Oyunun müzikleri konusunda ise denilebilecek neredeyse hiçbir şey yok. Çünkü yine her şey kusursuz. Gerçekten de ilk oyunda ki müzik kalitesinin aynen devam ettiğini görmek oldukça sevindirici.

 

 

Genel değerlendirmeye gelecek olursak yeni Life Is Strange oyunumuzun ilk bölümü olan Before The Storm gerçekten de adının hakkını veriyor ve ilk oyunun estirdiği fırtınanın nereden geldiğini bizlere yine destansı bir şekilde anlatmaya çalışıyor. İlk oyundan farklı ana karakteri, farklı oynanış dinamikleri ve daha yoğun diyalog sistemi ile yapımcılar cesur bir adım atmış olsa da bu cesaretin işe yaradığını söyleyebilirim.

 


Kinguin.net Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

kinguin_badge_WHITE

 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!