-->
F1 2017 İnceleme

Damalı Bayrak Dalgalanmaya Başladı… Codemaster Stüdyoları, Motorsporları ve yarış oyunları denince ilk akla gelen ve en başarılı yapımcılarından biridir. Hal böyle olunca beklentiler de bir hayli yüksek oluyor Codemaster’dan Bizlerde her zaman sorduğumuz o klişeleşmiş sorumuzu soruyoruz. Serinin en son yapımı olan ve Codemasters imzalı Acaba F1 2017 beklentiler karşılayabiliyor mu? Gelin cevabına hep beraber bakalım. […]

04.09.2017 | ulasufuk

Damalı Bayrak Dalgalanmaya Başladı…

Codemaster Stüdyoları, Motorsporları ve yarış oyunları denince ilk akla gelen ve en başarılı yapımcılarından biridir. Hal böyle olunca beklentiler de bir hayli yüksek oluyor Codemaster’dan Bizlerde her zaman sorduğumuz o klişeleşmiş sorumuzu soruyoruz. Serinin en son yapımı olan ve Codemasters imzalı Acaba F1 2017 beklentiler karşılayabiliyor mu? Gelin cevabına hep beraber bakalım. Tüm dünyada milyonlarca hayran kitlesine sahip olan Formula 1 etkinliğinin oyun dünyasına uyarlanması da aslına bakarsanız çok eskiye dayanır. Ancak günümüzde Formula 1’in gelmiş olduğu standartların etkisi ile ilk başlarda arcade tarzında olan oynanış sistemi 90’lı yıllardaki oyunlar mesela yerini daha gerçekçi bir oyun anlayışına bırakmış bulunuyor. Her yıl F1 serisi biraz daha gerçekçilik odaklı hale geliyor.

 

 

Formula 1’dir. Dünyanın en hızlı araçları (tabi ki karadaki), en güçlü sürücüleri ve en üstün teknolojisi bir araya gelir ve kulakları sağır eden, saniyelerin değil saliselerin önem kazandığı bir mücadele başlar. Otomobilin keşfinden beri süre gelen en hızlı aracı yapma dürtüsü teknolojinin spor hali olarak Formula 1’de kendisini bulur. Oyunun sunumundan başlamak istiyorum. Öncelikle çok başarılı bir sunum hazırlanmış giriş bölümündeki bu adrenalin yüklü videonun ardından bizleri Codemasters’ın önceki oyunlardan aşina olduğumuz sadeleştirilmiş menü tasarımı karşılıyor. Evet, daha önceki yapımlardaki gibi gayet yerinde ve sade bir menü tasarımı hazırlanmış. Yeni F1 oyunu daha hızlı, daha agresif arabalar, temel şanzıman özellikleri ile daha adrenalin dolu ve zorlu bir sürüş sunuyor. Çok daha geniş bir Kariyer Modu, unutulmaz klasik otomobiller grubu; benzer yarış, Şampiyona ve oyun modları ile F1 2017 beklentilerin üzerinde bir ilerleme kaydetmiş. Codemasters F1 oyunlarının vazgeçilmezi kariyer modu ile sürücünüzü yaratıp kariyerinize yön veriyorsunuz. Bu 2017de de aynı. Sadece estetik açıdan yeni animasyonlar ve ekip etkileşimleri, pist düzenlemeleri eklenerek daha geniş bir sunum yapılmış. Birkaç yıl içinde Grand Prix atmosferini oturtan oyunun bu değişiklikleri memnun edici.

 

 

F1 2017 tam anlamıyla gerçek Formula 1 kurallarına entegre bir oynanış yapısına sahip. Formula 1’de yer alan oyun kuralları anında oyuna da monte edilmiş. Rakibinizin yolunu keserseniz, virajları alırken avantaj sağlayacak şekilde kestirme yollardan giderseniz anında ceza alıyorsunuz. Ayrıca meşhur DRS ve KERS sistemleri de çok gerçekçi kullanılmış. Nedir bu sistemler biraz açalım. DRS Drag Reduction System yani aracın arkasındaki kanatın hareketli olması denilebilir. Bu sistem yarış esnasında bazı pistlerde ve pistin bazı bölümlerinde bizim kontrolümüze bırakılabiliyor. Peki ne işe yarıyor. Bu sistemi aktif veya deaktif ettiğiniz duruma göre aracın yol tutuşu değişiyor. Böylelikle aerodinamiğe bağlı olarak hızınız ve agresif sürüş yeteneğiniz ortaya çıkıyor. KERS sisteminden de bahsetmek gerekirse; Türkçesi Kinetik Enerji Geri Dönüşüm Sistemi olan bu sistem Formula 1’de 2009 yılından beri isteğe bağlı olarak kullanılıyor. Amacı kinetik enerjiyi bir nevi NOS gibi kullanmak. Oyun ekranında bir enerji barında gösterilen bu etkiyi tek tuşa basılı tutarak aktif edebiliyorsunuz. Özellikle bir aracı geçmeye çok yaklaşmışken uzun düzlüklerde kullanıldığında etkisi gözle görülebiliyor. Yalnız sınırlı miktarda bulunan bu enerjiyi etkili şekilde kullanmalısınız.

 

 

Yeni yükseltme  sistemi geçen senenin diğer adımı gibi. Ekibin ar-ge çalışmasını şase, aerodinamik, güç aktarma/çekiş ve dayanıklılık olmak üzere 4 ana alana yayıyor. Yani puanlarınızı tarzınıza göre kullanabiliyorsunuz. Rakiplerinize göre zayıf alanlarınızı bulup güçlendirerek daha analitik ilerlemelisiniz. Ayrıca F1 2017, serilerde daha şeffaf  rakip hakkında daha fazla bilgi almanıza, performans karşılaştırmalarına olanak sağlıyor. Yeni pistler eklenmedi, yani pistlerde aynı izleri çizmeye devam edeceğiz. 4 tanesi GP ve zaman denemelerinde kullanabileceğimiz yeni kısa rotalara sahip. Yollar daha canlı, çimler daha dolgun ve koyu bir yeşil tonda. Çevre, gökyüzü, her şey şimdiye kadar olduğundan daha gerçekçi. Pist dışı da formula 1 atmosferinin önemli parçasıdır ve seri bu konuda hala etkileyici değil. Her yarıştan önce, yarış stratejinizi optimize edebilir, araçtaki yakıt miktarının yanı sıra pit-stop planınızı seçebilirsiniz. F1 2017’deki yeni uygulamalardan biri, yakıt tasarrufu  ve daha az yakıtla ağırlığı azaltabiliyorsunuz, ancak yakıt tasarrufu ile birlikte çok turlu yarışlarda tüketimde titiz davranmak gerekiyor.

 

 

Klasik araçların dönüşü de güzel bir özellik ve bu ikonik araçlar artık davet etkinlikleri olarak kariyer modunda yer alıyor. Ayrıca, tam kariyer için yarışacak zamanı olmayanlar için yarış takvimlerinin özet sürümlerini sunan yeni Şampiyonalar modunda da bulunuyorlar. Aynı zamanda, takıntılı bir biçimde takılıp takılma motor ve yakıt yönetimine takılmak zorunda değilsiniz. Direkt arcade modunda olduğu gibi yarışlara girebilirsiniz. Online yarışlar geçmişteki oyunlara göre daha kolay ve şık bir erişime kavuşmuş. Ayrıca arkadaşlarınızla sezon boyu özel mücadeleler yapabileceksiniz. Oyunun teknik detaylarına yani görselliğine ve işitsel performansına değinmenin vakti geldi. Her zaman olduğu gibi görsellikten bahsetmek istiyorum. Codemasters yine elinden gelenin en iyisini yapmış. Etkiyi incelemenin başında da belirttiğim gibi menü tasarımlarında bile görebiliyorsunuz. Oyunun yükleme anlarında size sunulan ve istediğiniz gibi hareket ettirebildiğiniz detaylı istatistik ekranı bile çok iyi düşünülmüş. Ama asıl detaylar piste çıkınca görülüyor. Ben en çok yağmurlu havalardaki görsel etkileşime hayran kaldım. Saatte 250 km hızla giderken lastiklerinizin üzerinden sıçrayan her yağmur damlasını görebiliyorsunuz. Ayrıca gerçekçilik de had safhada. Mesela çim bir zemine aracın sol lastiğini çıkardınız diyelim. Buradaki çimin lastikten temizlenmesi neredeyse yarım tur sonra gerçekleşiyor. Ayrıca çok sıcak havalarda pistin üzerinden çıkan ısı halelerini görmek de çok hoşuma gitti. Kısacası araç modellemelerinden tutunda, stadyum tasarımlarına kadar, her şey en ince ayrıntıya kadar düşünülmüş. Son olarak F1 2017 Formula 1 hayranları keyif alacağı bir yapım olsa da diğer oyun severler tarafından belli süre sonra sıkıcı hale geliyor.
 


Biz Oyunu Kinguin’den Aldık

kinguin_badge_WHITE

 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!