-->
Nier: Automata İnceleme

Vur, kır, parçala! İnsanlık var oldukça savaşlar ve kıyamet senaryoları oyun dünyasının ana öğelerinden biri olmaya devam edecek elbette, ancak bu olguları en farklı şekilde sunmayı başaran yapıtlar her zaman diğer projelerin önünde yerini alacaktır. İşte Nier Automata evreni de bizlere klişeleşen “kıyamet sonrası dünya” kurgusunu kendine has anlatımıyla sunuyor. Harap olan Dünyanın gelişmiş android […]

27.03.2017 | ulasufuk

Vur, kır, parçala!

İnsanlık var oldukça savaşlar ve kıyamet senaryoları oyun dünyasının ana öğelerinden biri olmaya devam edecek elbette, ancak bu olguları en farklı şekilde sunmayı başaran yapıtlar her zaman diğer projelerin önünde yerini alacaktır. İşte Nier Automata evreni de bizlere klişeleşen “kıyamet sonrası dünya” kurgusunu kendine has anlatımıyla sunuyor. Harap olan Dünyanın gelişmiş android canavarların eline geçtiğini, androidlere karşı bitmek bilmeyen bir savaşın başladığına şahit oluyoruz. Gelecek ne kadar değişeceğini Nier Automata sayesinde keşfe çıkarak anlıyoruz. Her şeyden önce oyunun genel yapısına bir göz atmakta fayda var. Nier Automata bize iyi yürütülmüş ve iyi işleniş dövüş sistemi sayesinde oyun içerisinde bitmek bilmeyen aksiyon sahnelerine girişmemizi sağlıyor. Oyunda neler beklediğiniz ve nelerin olmasını tahmin ettiğiniz düşünüldüğünde oyun sizlere beklentilerinizi ve tahminlerinizi fazlasıyla karşılıyor. Aslına bakıldığında bir varoluş ve huzura erme yolculuğu şeklinde tanımlanabilen ana hikaye kaos, yer yer vahşet ve bolca aksiyon ile harmanlanan bir kurgu ile bizlere aktarılıyor. Oyuna başlangıcında bizi çok şaşırtan ise, 2B grafiklerle oyuna başlayıp düşman robotlarına karşı havada verdiğimiz savaş yer alıyor. Dünyanın yok edilmesini önlemek ve her şeyi yoluna koymak için androidlere karşı savaş vermemiz gerekmekte. Bu savaş Dünyanın yaşanmaz bir hal alıp, insanlığın Ay’a göç etmesine yol açıyor. Dünyamızı kurtarmak ve cinayetler işleyen makinelere son vermek bizim en birinci görevimiz.

 

 

Oyunun dinamiklerine yavaştan geçecek olursak, karakterimizi ilk gördüğümüz sahne kılıcını yavaş yavaş çekişi oluyor. Kılıcın keskinliğini görünce anlıyoruz ki, bu savaş çetin ve zorlu yollardan geçecek. Böyle zorlu bir savaşta oyun tarafından bize tanınan imkan ise, muhteşem özelliklere ve güzelliğe sahip kılıç ustası bir kadın karakter kontrol edebilme imkanına sahip oluyoruz. Oyunun genel yapısı aksiyon üzerine kurulu olsa da aslına bakarsanız büyük bir bölümü de karakter gelişimiz üzerine kurgulanmış. Karakterimiz oyun içerisinde hızlı ve zarif mücadeleleriyle muhteşem görselleri bize en iyi şekilde yansıtıyor. Ayrıca geniş bir silah yelpazesine sahibiz, birden çok silah sayesinde hızlı ve güçlü saldırılarda bulunup düşmanımızı savunmasız bırakıp hızlıca yok edebilme imkanı bulabiliyoruz. Hızlı ve zarif oluşu, fazlasıyla geniş silah seçeneğimiz olması gibi seçenekler bir araya geldiğinde benzersiz gösterişli animasyonlar ve daha da önemlisi düşmanlarımıza çok daha fazla zarar verebileceğimiz sahneler ortaya çıkıyor. Saldırıya geçtiğimizde bizi birden çok kombo karşılıyor. Oyun içerisinde geçtiğimiz bölümlerde bu komboların bir çoğunu öğreniyoruz veya oyun tarafından öğretiliyoruz. Bu kombolar sayesinde atağımız ve savunmamız çok daha etkili hal alıyor.

 

 

Oyun içerisinde birçok boss mevcut, bu bosslar farklı şekilleri almış bilim kurguyu en dibine kadar yaşatabilecek cisimler veya yaratıklar. Öyle ki bir bakmışsınız oyuna yeni başlamanıza rağmen koskoca bir çarka karşı mücadele veriyorsunuz. Hem de tek bir keskin kılıçla devasa bir keskin çarkın işini bitirmeye çalışıyorsunuz. Yanımızda da 9S isminde bir android bize yardımlarda bulunuyor. Çok fazla etkisi oyun içerisinde bulunmasa da savaş içerisinde nesnelere veya yaratıklara karşı bize yardımlarda bulunabiliyor. Karakterimizle hep mucizevi işler yapmaktan ve düşmanlarımızı nasıl yendiğimizden sürekli bahsettik. Peki ya ölürsek oyun içerisinde ne oluyor? Bu sorunun cevabını hemen verelim. Eğer kendimizi onarmak için eşyalarımız tükendiyse ve düşman robotları tarafından öldürüldüysek hiç bir şansımız kalmadıysa, üzgünüz ki son öldüğünüz seviyeye dönemez ve kazandığınız tüm deneyim puanlarını kaybetmiş olursunuz.

 

 

Oyunun görselliği ile ilgili birkaç kelam etmek gerekirse, açıkçası çoğu yorumcunun aksine görsel öğeler beni fazlasıyla tatmin etti diyebilirim. Oyunda bazı ufak tefek görsel hatalar olduğunu kabul ediyorum ancak oyunun bütününe bakıldığında çok yerinde kullanılan ışık efektleri, dövüş sekanslarındaki flu efektleri ve çarpışma anlarındaki alev efektleri gayet başarılı ve dozunda kullanılmış. Ne aşırıya kaçılmış ne de olması gerekenden az kullanılmış. Karakter modellemeleri ve çevre kaplamalarında ufak tefek noksanlıklar göze çarpıyor ancak bu oyunun ana teması olan aksiyon kısmında kendini çok belli etmiyor. Yalnız oyunun seslendirmeleri ve müzikleri bence genel kalitenin biraz altında kalmış. Nier Automata beklenilen ne varsa kendisinde bulundurmanın yanı sıra getirdiği onca yenilik ve etkili ekip oyunu hissi ile son dönemlerin kendinden en çok söz ettirecek yapımlarından biri olması muhtemel Nier Automata ekibimizden geçer notu alıyor. Nier Automata özellikle keyifli oynanışı ile arşivde bulunması gereken bir yapım olmuş.

 


Kinguin.net Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

kinguin_badge_WHITE

 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!