-->
Football Manager 2017 İnceleme

Kur Takımı, Ver Taktiği, Al Maçı… Her yıl aynı zamanlarda futbol severleri bir heyecan sarar. Yeni sezonun başlaması ile birlikte tuttukları takım top başı yapar ve heyecan yavaş yavaş yükselir. Bu zamanlarda dijital oyun dünyasında da yeni sezonun menajerlik oyunu heyecanı kendisini hissettirmeye başlar. Nihayet takvimler kasım ayını gösterdiğinde karşımıza bir önceki yılın daha iyisi […]

08.11.2016 | ulasufuk

Kur Takımı, Ver Taktiği, Al Maçı…

Her yıl aynı zamanlarda futbol severleri bir heyecan sarar. Yeni sezonun başlaması ile birlikte tuttukları takım top başı yapar ve heyecan yavaş yavaş yükselir. Bu zamanlarda dijital oyun dünyasında da yeni sezonun menajerlik oyunu heyecanı kendisini hissettirmeye başlar. Nihayet takvimler kasım ayını gösterdiğinde karşımıza bir önceki yılın daha iyisi olma iddiası ile yola çıkan yeni FM oyunu çıkar. İşte yine o zamanlardayız ve karşımızda tüm yenlikleri ve gelenekleri ile Football Manager 2017…

Onlarca yılın getirdiği bir birikim ve deneyimin ürünü olarak oyun dünyasında neredeyse tekel konumuna gelmiş olmak hiç kolay değil. Yıllar önceki CM oyunu ve son zamanlardaki FM oyunu bu sene de adına yakışanı yapmak zorunluluğunu omuzlarında hissederek sezona başladı. Geçen yıl serinin gidişatında büyük değişiklikler yapma iddiası ile yola çıkılmış ve sonuçta sıkıntılı bir süreç yaşanmıştı. Bu yıl dikkatler tamamen FM 2017 üzerindeyken hata yapma lüksleri pek yok gibiydi. Bu baskı ya başarıyı getirecek ya da eleştiri oklarına hedef olmalarına neden olacaktı. İbrenin hangi yönden yana olduğunu incelemenin sonuna saklayarak detaylara geçiyorum.

 

football-manager-2017-inceleme1
 

Birkaç ay önce yayınlanan tanıtım videolarında gözümüze çarpan bir detay vardı. Hemen bu yenilikle oyuna başlıyoruz. Evet tahmin edeceğiniz üzere Menajer Modelleme olarak adlandırdığım bölümden bahsediyorum. Her ne kadar bir sims oyununda olduğu kadar detaylı bir modelleme ekranı olmasa da özellikle kişisel profil resminizi monte edebildiğiniz FaceGen teknolojisi kullanılmış bu yenilik oldukça dikkat çekici olmuş. Sahanın kenarında tüm egonuzla takıma taktik vermek göze hoş görünüyor.

Bu yıl yapılan bana göre en büyük yenilik ve olumlu gelişme geçen senin hatalarını düzeltmek olmuş. Hatırlayacağınız üzere geçen seneki oyunun temel dinamiklerinde o kadar çok mantık hatası vardı ki belli bir noktadan sonra oyundan soğumanıza neden oluyordu. Oyuncuların saçma sapan kaprislerinin tüm takımın kimyasını bozması gibi saçmalıklar oldukça törpülenmiş. Bu konuda elbette mükemmel bir iş başarılmaya çalışılmış ancak hala bazı hatalar göze çarpıyor.

 

football-manager-2017-inceleme2

 

Bir diğer önemli yenilik ise takım kurma modu olarak göze çarpıyor. Bu mod bize istediğimiz ligden istediğimiz bir takımı seçip neredeyse her detayına kadar isteğimize göre yönetme yetkisi tanıyor. Açıkçası bazı ek programlarla daha önce de böyle bir oynanış dinamiği oyuna eklenebiliyordu ancak bu durumu ayrı bir mod olarak yapımcıların oyuna entegre etmesi başarılı bir uygulama olmuş. Taraftarlar ve medya, yepyeni sosyal akış sayesinde düşüncelerini dile getiriyor. Burası büyük haberlerin verildiği ve baskının meydana geldiği yer… Taraftarların beklentilerini karşılamıyorsanız bunu kısa sürede öğreniyorsunuz bu detaylara alışmam zaman alacağa benziyor.

 
football-manager-2017-inceleme3

 

Oyunun geneline bakıldığında ilk başta göze çarpan yeniliklerin yanı sıra irili ufaklı birçok gözden geçirme söz konusu. Bunları zaman geçtikçe fark ediyorsunuz. Ama önemli geliştirmelerden birinin oyunun üç boyutlu oynanış sisteminde olduğunu söylemek yanlı olmaz. Daha önce eleştirmenler tarafından hunharca eleştirilen bu husus yeni yapımla birlikte ciddi yol kat ediyor. Ancak hala alması gereken yol mevcut.

Geçen senelerde olduğu gibi bu seneki yapımda da basın toplantıları ve kulüp içi iletişim önemli bir yer tutuyor. Soru kalıplarının tek düzelikten sıyrıldığı bir dinamik söz konusu. Artık vereceğiniz cevaplarda daha dikkatli olmanızı tavsiye edebilirim. Oyuncu karakterine kariyer gelişimi üzerinde dramatik bir etkiye sahip, oyuncular artık çevrelerinden daha fazla haberdar. Bu nedenle, onlar oynama süreleri veya antrenman tesislerinden memnun olmadıklarında, siz bunlardan haberdar oluyorsunuz. Özellikle oyuncuların egosunun yüksekliği ve basın mensuplarının keskin dillerinin kulüpteki geleceğinizi belirleyeceği bir gerçek.

 

football-manager-2017-inceleme4

 

Son olarak oyunun yapımcılarının üzerinde bulunan baskıya rağmen gayet başarılı bir iş çıkardığını belirterek incelemeyi sonlandırayım. Gerçekten de FM 2017 rakipsiz olmanın keyfini çıkarmak yerine adeta kendiyle yarışmayı tercih etmiş ve ana hedefi FM 2016’in ötesinde bir yapım çıkarma olarak belirlemiş. Bu konuda çok iyi bir yol aldıklarını belirtmeliyim.



Popüler Haberler


2K, bugün TopSpin 2K25 Centre Court Passes’iduyurdu, bu launch içerik programı ve aylarca yeni zorluklar ve ödüller sunuyor.


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!