-->
Fifa 17 Oyun İnceleme

Yeşil Çimlere Geri Dönme Vakti Geldi… Her yıl oyun dünyası sonbaharda tatlı bir heyecanla dalgalanır. Sonbaharın soğutucu günlerinde oyun dünyası yılın en sıcak en çekişmeli anlarını yaşar. Zira bu dönem meşin yuvarlağın sanal alemdeki en çekişmeli rekabetine sahne olur. Fifa vs Pes. Artık klasikleşen ve bir nevi ritüele dönüşen bu döngü yeni nesilde de bütün coşkusu […]

04.10.2016 | ulasufuk

Yeşil Çimlere Geri Dönme Vakti Geldi…

Her yıl oyun dünyası sonbaharda tatlı bir heyecanla dalgalanır. Sonbaharın soğutucu günlerinde oyun dünyası yılın en sıcak en çekişmeli anlarını yaşar. Zira bu dönem meşin yuvarlağın sanal alemdeki en çekişmeli rekabetine sahne olur. Fifa vs Pes. Artık klasikleşen ve bir nevi ritüele dönüşen bu döngü yeni nesilde de bütün coşkusu ile devam edecek. Ne de olsa bu ikilinin karşısına çıkacak bir babayiğit henüz gözükmüyor. Yıllardır Fenerbahçe-Galatasaray rekabetini andıran bu çekişmeden elbette ki en çok oyun severler karlı çıkıyor. Yükselen kalite kendini her yıl daha iyi hissettiriyor. Sanal gerçekliğe doğru ilerleyen futbol oyunları serilerinde beklentiler çerçevesinde geliştirmeler olduğu kadar oyunun kimyasını bozan ve tepkilere neden olan geliştirmelerde gözlere çarpıyor. Bu kıyasıya rekabetin mavi köşesinde yer alan Fifa serisinin yeni oyunu futbol incelemelerimizin ilk bölümünü oluşturuyor.

 
fifa-17-inceleme1
 

Fifa 17’de yer alan diğer yeniliklerden de bahsetmek gerekirse. FIFA 17’nin Kariyer Modu, kulübünüzün sezon boyunca gidişine daha çok müdahale edebilmenizi sağlayan yeni özellikleri, J-League’de mücadele etme seçeneği ve yan çizgide dolaşan teknik direktör olarak sizin avatarınız ile deneyiminize derinlik katıyor. Tam Kulüp Yönetimi’nde, yönetim kurulunuzun önceliklerine göre ulaşmanız beklenen yeni hedefler veriliyor. Her takımın kendine has bir karakteri var. Bu karakter, kulüpte başarılı sayılmanız için kısa ve uzun vadede ulaşmanız gereken hedeflerin niteliğini belirliyor. Genç oyuncuları as takıma çıkarın, en üst lige yeniden yükseltip, kulübünüzün markasını Asya’da popülerleştirmenizi sağlıyor. Fifa 17 kariyer modunda gücünü kaybetmiş büyük bir kulübü eski şaşalı günlerine döndürebilir, dünya standartlarında bir altyapıyla takımınızı Avrupa’nın güçlü ekiplerinden biri haline getirebilir ya da kulübünüzün gelir-gider dengesini artıda tutmaya çalışabilirsiniz. Tam Kulüp Yönetimi ile kariyeriniz her sezon yepyeni ve dinamik bir deneyime sahne oluyor. FIFA 17 Kariyer Modu’nda, farklı gelir ve gider kaynaklarıyla baştan yazılmış ve gerçekçi bir kulüp mali sistemi olan Kulüp Değeri ilk kez yer alıyor. Artık transferler, kiralık giden oyuncular, maç günü gelirleri, medya ve lisanslı ürün satışı gibi kaynaklardan yaratılan gelir akışını ayrıntılarıyla görebileceksiniz. Futbolcu ve yetenek avcısı maaşları, altyapı tesisleri, stadyum bakımı ve seyahat masrafları gibi gider kalemleri de Mali Durum menüsünde olacak. Böylece modern futbol dünyasındaki tüm kulüplerin dikkat etmesi zorunlu olan mali durumunuza daha iyi hakim olabileceksiniz. Frostbite™ teknolojisiyle teknik direktörler, Kariyer Modu’nda ilk kez yan çizgide hayat buluyor. Yüksek çözünürlüklü 11 teknik adamdan birini seçip onun görüntüsünü maç sırasında kenarda görebileceksiniz.

 
fifa-17-inceleme2
 

Görsellik futbol oyunlarında ilk planda olan unsurlardan biri değil elbette de. Oynanış varken pek fazla dikkat edilmez. Ancak belli bir kalitede her zaman tercih edilir. Fifa serisinden gidersek serinin daha önceki yapımlarında olduğu gibi bu sene de belli bir kalite devam ediyor.  Yeni oyun motoru Frostbite FIFA için çok başarılı bir tercih olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle ışıklandırmalar ve oyuncuların cilt yapılarında resmen seviye atlanmış. Görsel anlamda yeni motor takdirlerimizi toplamakla birlikte, animasyonlar ve oyuncu hareketleri söz konusu olduğunda biraz gözümüze battığını itiraf etmeliyiz. Benzer sorunlar PES tarafında FOX Engine’e geçildiğinde de yaşanmıştı. Önümüzdeki seneden itibaren yeni motorun etinden ve sütünden en iyi şekilde yararlanacaklardır. Oyundaki en büyük yeniliklerden biri “The Journey” ismi verilen hikaye modu, yepyeni bir mod olarak oyuna ekleniyor. Bak böyle olduğu zaman hiç itiraz etmiyoruz. Journey’nin başarılı olmasını sağlayan başka özellikleri de var elbette. Bir kere yönettiğimiz karakter son derece insani, makul ve empati kurmaya müsait hazırlanmış. Ne iki günde şımarık şımarık hareketler sergiliyor, ne de ağzını yüzünü yaya yaya konuşuyor. Alex Hunter aile mirasını devam ettirmek isteyen, hayallerinin peşinden koşan bir genç delikanlı. Bizler de onun yolculuğuna İngiltere Premier Ligi öncesi dahil olarak başarıya ulaşmasında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Seçmelerde başarılı olduktan sonra istediğiniz Premier Lig takımını seçme imkanına sahip oluyorsunuz ancak seçim yaparken dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü büyük takımlarda daha çok para kazanmanıza rağmen yedek kulübesine mahkum olma olasılığınız da aynı oranda fazla oluyor. Bu nedenle West Ham, Southampton ve Stoke City gibi üst sıraları hedefleyen orta seviye takımlar makul seçimler olacaklardır.

 
fifa-17-inceleme3
 

Takımınızı da belirledikten sonra artık iş antrenmanlar ve maçlarda göstereceğiniz performansa bakıyor. Gerektiği gibi oynar ve hocanızın gözüne girerseniz ilk 11’in değişmez ismi haline geliyorsunuz. Kendini tekrar eden başarısız performanslar sonucunda ise kiralık olarak gönderilmek de dahil nahoş sonuçlar sizi bekliyor. Her ne kadar Journey modunu oldukça beğenmiş olsak da, tam bu noktada canımızı sıkan bir detay kendisini gösteriyor. Zira performansınızın değerlendirilme şekli her zaman tutarlı olamayabiliyor. Örneğin bir maçta oyuna girdiğinizde teknik direktör sizden bazı beklentilerini hayata geçirmenizi istiyor. Fakat bu beklentiler kimi zaman öylesine saçmalıyor ki anlamak mümkün değil. Modun özelliği gereği Hunter bir hücum oyuncusu ama “gol yemeden maçı kazan” deniyor mesela. Oyunun savunma tarafı için yapabileceğiniz hiçbir şey yok performansınızın bu yönde değerlendirilmesi çok can sıkıyor. Bu sene Fifa mı Pes mi tartışmaları artık umarım son bulur. İlla bir tarafı tutmak zorunda hissetmemize gerek yok. En güzeli iki deneyimi de test etmek. Emin olun her iki oyunun da mükemmele yakın ve kusursuz yönleri var. Fifa tarafından bakıldığında oynanıştaki gerçeklik, ambiyansın mükemmelliği, Ultimate Team modu ve dahası herkesin deneyim etmesi gereken güzellikler. Kişisel görüşüm bu sene Fifa bir önceki oyununun bir gömlek daha üstünü olmuş. Kısacası en başarılı Fifa oyunu ile karşı karşıyayız. Topun keyfini çıkarın…



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!