-->
Battlefield 1 İnceleme

Şavaşın Soğuk Yüzü… Duyurulduğu günden bu yana bu kadar çok ses getirmeyi başaran çok az oyun vardır. Çıkmadan önce yayımlanan videolarla biz oyuncuları gaza getiren Battlefield 1, nihayet piyasaya sürüldü. Gerçek bir savaş deneyimini bizlere yaşatmayı amaçlayan Battlefield 1 bakalım ne kadar iyi bir oyun olmuş. Battlefield’ın çoklu oyuncu modunda nasıl bir fenomen olduğunu anlatmama gerek yok, zaten oyunun […]

21.10.2016 | ulasufuk

Şavaşın Soğuk Yüzü…

Duyurulduğu günden bu yana bu kadar çok ses getirmeyi başaran çok az oyun vardır. Çıkmadan önce yayımlanan videolarla biz oyuncuları gaza getiren Battlefield 1, nihayet piyasaya sürüldü. Gerçek bir savaş deneyimini bizlere yaşatmayı amaçlayan Battlefield 1 bakalım ne kadar iyi bir oyun olmuş. Battlefield’ın çoklu oyuncu modunda nasıl bir fenomen olduğunu anlatmama gerek yok, zaten oyunun bu kısmından bahsederken yine değineceğim. Ancak söz hikâye modundan açıldığı zaman bu zamana kadar hep susmayı tercih etti BF. Battlefield 4’de biraz olsun hareketlenmiş ve elle tutulur tek kişilik bir oyun deneyimi sunmuştu DICE, Senaryo her ne kadar hikâye olarak ilgi çekici olsa da oynanış bakımından fazlasıyla yavan kalıyor, bir iki bölüm dışında pek fazla heyecan yaşamıyorsunuz, Call of Duty Serisi’ne göre tek kişilik senaryo oldukça sönük olmuş.  Hikaye anlatımındaki kopukluklar, sinematik anlatımı kuvvetlendirmesi için aralara serpiştirilmiş sinematikler ve bölüm tasarımlarındaki eksiklikleri, Battlefield 1’e karşı olumsuz düşüncelere sahip olmamın en büyük sebepleriydi. Tabii ki Battlefield 1, çevrimiçi arenaya gelince muazzam bir iş çıkarıyordu ama dediğim gibi hikâye modu bana kalırsa pek çok açıdan sınıfta kalıyor.

 
battlefield-1-inceleme1
 

DICE ve Electronic Arts açık olarak multiplayer’a odaklanmak istediklerini, hikâyeye pek de önem vermediklerini belli etmişler. Battlefield 1 neredeyse tamamen çoklu oyuncu odaklı bir yapım; ama bu konuda başarılı mı? Hem de inanılmaz bir şekilde! Peki, hikâye kısmı? Yine zayıf ve hayal kırıklığı! Hikâye Modundaki olumlu gelişmeler ise birden çok kahramanın 1. Dünya Savaşı içerisindeki farklı hikayelerinin işleniyor oluşu. Üstelik bu hikayeler kesişmiyorlar. Battlefield 1’in bu parçalı hikaye anlatımı biraz garip görünebilir. Fakat oyunun 1. Dünya Savaşı’nı farklı cepheleriyle anlatmaya çalışması nedeniyle böyle bir karar alınması doğru. Battlefield 1 bu anlamda başarılı oluyor ve bize hem Batı, hem de Doğu cephesinde 1. Dünya Savaşı’nı tecrübe etm imkanı veriyor. Oyunda şüphesiz ki bizim için en dikkat çeken bölüm Çanakkale Savaşı‘nı konu alan Seddülbahir çıkarması bölümü. Bunun haricinde Osmanlı Devleti’nin taraf olduğu bir diğer cephe olan Arabistan cephesine de oyunda yer veriliyor ve Arap çöllerine yolculuk ediyoruz. Battlefield 1’in bizim için en büyük hayal kırıklığı oyunun senaryo modunda Osmanlı Devleti güçlerini oynayamıyor oluşumuz.

 
battlefield-1-inceleme4
 

Oyunun atmosferi gerçekten mükemmel. Mermilerin sesleri vızır vızır kulaklarınızda çınlıyor. Bazukalardan fırlayan roketler, yanınızda geçerken tüğlerinizi diken diken ediyor. Sessiz sakin ilerlerken, her an bir köşeden çıkacak olan tank, sizin kalpten gitmeniz için en büyük sebep oluyor. Oyunda herşey düşünülmüş. Günümüz FPS’lerinde kullanılan belli silahlarla oyunu oynama ve duruma göre silah değiştirme mekaniği tamamen çöpe atılmış durumda. Battlefield 1′de oyun boyunca sürekli karşımıza çıkan silah ve donanım sandıkları bulunmakta. Aksiyon devam ederken sandıkların yanına gelip hem cephanemizi tazeliyor hem de eğer istersek silahlarımızı değiştirip, geliştirmeler yapabiliyoruz. Tanıdık silah ve ekipmanların yanına yenilikler de bulunuyor. En göze çarpanı ise kuşkusuz kör edici bombalar olmuş. Ne var ki değişikliklere rağmen alt yapısı gerçekçilik olan bir oyunda adım başı silah sandıklarına rast gelmek ve bölümleri on farklı silahla kapatabiliyor olmak biraz rahatsız edici olmuş.

 
battlefield-1-inceleme3
 

Oyunun asıl can alıcı noktası olan Multiplayer’a geldik. Bu oyunu alan çoğu kişi multiplayer için alıyor desek yalan olmaz ve birçok oyunsever oyunun tek kişilik modunu geçerek multiplayer bölümünü oynamaya başlıyor. İlk Battlefield’dan beri multiplayer ağırlıklı olan oyun, kendini çok geliştirdi. En son Battlefield 4’te oynadığımız multiplayer’la Battlefield 3 arasındaki devrim çok çabuk anlaşılıyordu. Bu devrimler oyuncuların ilgisini fazlasıyla çekti ve Battlefield 3’e ödüller yağdı. Aynı devrimi gerek çıkış süresinin kısalığından, gerek şuan ki teknoloji yüzünden Battlefield 1’den beklemiyorduk ama DICE yine oyunseverleri ters köşe yapmayı başarıyor.

 
battlefield-1-inceleme2
 

Frostbite 5 motoruyla geliştirilen Battlefield 1’ün grafikleri hakkında ne söylesek az. Karakter ve araç modellemeleri harika, ışıklandırmalar ise muazzam. En ufak detayına kadar uğraşmış DICE görsellerin. Ancak duvarın içine girme, silahın duvarın içinden geçmesi gibi teknik hatalar da var maalesef. Fizik motoru ufak tefek nesnelerle etkileşimi sağlamıyor ancak, yıkılabilir çevre faktörü gayet yeterli. Binaya saklanmak canınızı kurtarmak için yeterli olmayacak yani, duvarlar başınıza yıkılabilir. Fakat oyunun yeni nesil ve PC tanıtımlarını izleyip kendinizi ona göre hazırladıysanız şu anki konsolunuzdan BF4’ü uzak tutun derim. Ses efektleri de aynı şekilde mükemmel olmuş. İzleyeceğiniz videoda yağmurun sanki gerçekten yağdığını düşünebilirsiniz. Yere düşen damlaların çıkardığı sesler bile gayet temiz geliyor. Özellikle de oyun yükleme esnasında çalan müzik, tam 1. DÜnya Savaşı için yapılmış sanki. Karakterlerin ses tonları ve seslendirmeleri de kaliteli. Her milletin kendi dillerini kullanmaları ve her askerin farklı bir konuşma tarzı olması iyi bir özellik. Battlefield 1’de Türkçe altyazı desteği bulunmakta. Bunun yanında oyundaki Osmanlı askerleri Türkçe seslendirmeye sahip. Ses konusunda tek eksik, Battlefield 1 içinde seslendirme seçeneği olarak Türkçe bulunmaması, Türkçe seslendirme sadece Osmanlı askerleriyle sınırlı tutulmayıp bütün seslendirmelere de yansıtılabilirdi. Sonuç olarak Battlefield 1 kaliteli bir FPS deneyimi yaşatıyor. Single Player ve Multiplayer olmak üzere iki ayrı dünya gibi. Dünya’nın bu tarafı biraz kötümser olsa da diğer tarafı için şimdiden heyecan duymaya başlayabilirsiniz. Battlefield 1 Uzun uzun oynanacak bir yapım kesinlikle, hele ki ‘single’a önem vermiyorsanız yapım sizin için bir numaralı seçenek.

Playstore’a Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!