-->
F1 2016 İnceleme

Yarış Başlar… Tartışmasız hız, teknoloji ve sürüş yeteneklerinin zirve yaptığı en popüler yarış organizasyonu Formula 1’dir. Dünyanın en hızlı araçları (tabi ki karadaki), en güçlü sürücüleri ve en üstün teknolojisi bir araya gelir ve kulakları sağır eden, saniyelerin değil saliselerin önem kazandığı bir mücadele başlar. Otomobilin keşfinden beri süre gelen en hızlı aracı yapma dürtüsü […]

28.08.2016 | ulasufuk

Yarış Başlar…

Tartışmasız hız, teknoloji ve sürüş yeteneklerinin zirve yaptığı en popüler yarış organizasyonu Formula 1’dir. Dünyanın en hızlı araçları (tabi ki karadaki), en güçlü sürücüleri ve en üstün teknolojisi bir araya gelir ve kulakları sağır eden, saniyelerin değil saliselerin önem kazandığı bir mücadele başlar. Otomobilin keşfinden beri süre gelen en hızlı aracı yapma dürtüsü teknolojinin spor hali olarak Formula 1’de kendisini bulur. Tüm dünyada milyonlarca hayran kitlesine sahip olan Formula 1 etkinliğinin oyun dünyasına uyarlanması da aslına bakarsanız çok eskiye dayanır. Ancak günümüzde Formula 1’in gelmiş olduğu standartların etkisi ile ilk başlarda arcade tarzında olan oynanış sistemi (90’lı yıllardaki oyunlar mesela) yerini daha gerçekçi bir oyun anlayışına bırakmış bulunuyor. Her yıl F1 serisi biraz daha gerçekçilik odaklı hale geliyor. Bizler de serinin en son yapımı olan ve Codemasters imzalı F1 2016’da ne gibi yeniliklerin bizleri beklediğini inceleyeceğiz.

 
f1-2016-inceleme1
 

Oyunun sunumundan başlamak istiyorum. Öncelikle çok başarılı bir sunum hazırlanmış giriş bölümündeki bu adrenalin yüklü videonun ardından bizleri Codemasters’ın ilk sürprizi karşılıyor, sadeleştirilmiş menü tasarımı. Evet daha önceki yapımlardan farklı olarak gayet yerinde ve sade bir menü tasarımı hazırlanmış. Kariyer modu herkesin bildiği gibi Formula 1 efsanesi olma yolundaki hikayemizin yer aldığı mod. Kariyer modunda seçtiğiniz pilot üzerinde değişiklikler gerçekleştirebiliyorsunuz. Örneğin kaskın tasarımını değiştirebilir, Hamilton’un tarzında dövmeler veya parlak piercing takabilirsiniz. Bu ortaya çıkan karakter ile 11 takımdan birine giriş yapıp gerçek yarış pilotlarını takım dışı bırakabilirsiniz. Pilotun yerini almakla iş bitmiyor. İmzayı attıktan sonra takım garajında yaşanan bütün gelişmeleri görüyorsunuz. Ayrıca mekanikerlere vereceğiniz geri bildirimler sayesinde otomobilinizin ayarlarını değiştirip daha hızlı olmanızı sağlayabilirsiniz.

 
f1-2016-inceleme2
 

Oyunda şu an yarışan 11 farklı markanın otomobilini seçebiliyorsunuz. Seçtiğiniz her otomobilin farklı karakteri olduğunu unutmamanız gerekli. Örneğin Sauber’in otomobili genel anlamda çok başarılı olsa da aerodinamik açısından sıkıntılar yaşayabiliyor. Renault viraj performansıyla sınıfta kalırken düzlük performansıyla öne çıkıyor. F1 2016 tam anlamıyla gerçek Formula 1 kurallarına entegre bir oynanış yapısına sahip. Formula 1’de yer alan oyun kuralları anında oyuna da monte edilmiş. Rakibinizin yolunu keserseniz, virajları alırken avantaj sağlayacak şekilde kestirme yollardan giderseniz anında ceza alıyorsunuz. Ayrıca meşhur DRS ve KERS sistemleri de çok gerçekçi kullanılmış. Nedir bu sistemler biraz açalım. DRS Drag Reduction System yani aracın arkasındaki kanatın hareketli olması denilebilir. Bu sistem yarış esnasında bazı pistlerde ve pistin bazı bölümlerinde bizim kontrolümüze bırakılabiliyor. Peki ne işe yarıyor. Bu sistemi aktif veya deaktif ettiğiniz duruma göre aracın yol tutuşu değişiyor. Böylelikle aerodinamiğe bağlı olarak hızınız ve agresif sürüş yeteneğiniz ortaya çıkıyor.

 
f1-2016-inceleme3
 

Oyunun teknik detaylarına yani görselliğine ve işitsel performansına değinmenin vakti geldi. Her zaman olduğu gibi görsellikten bahsetmek istiyorum. Codemasters yine elinden gelenin en iyisini yapmış. Etkiyi incelemenin başında da belirttiğim gibi menü tasarımlarında bile görebiliyorsunuz. Oyunun yükleme anlarında size sunulan ve istediğiniz gibi hareket ettirebildiğiniz detaylı istatistik ekranı bile çok iyi düşünülmüş. Ama asıl detaylar piste çıkınca görülüyor. Ben en çok yağmurlu havalardaki görsel etkileşime hayran kaldım. Saatte 300 km hızla giderken lastiklerinizin üzerinden sıçrayan her yağmur damlasını görebiliyorsunuz. Ayrıca gerçekçilik de had safhada. Mesela çim bir zemine aracın sol lastiğini çıkardınız diyelim. Buradaki çimin lastikten temizlenmesi neredeyse yarım tur sonra gerçekleşiyor. Ayrıca çok sıcak havalarda pistin üzerinden çıkan ısı halelerini görmek de çok hoşuma gitti. Kısacası araç modellemelerinden tutunda, stadyum tasarımlarına kadar, her şey en ince ayrıntıya kadar düşünülmüş. F1 2016 sesler açısından da çok başarılı. Her aracın kendine özgü motor gürültüsünü doya doya dinlemek istiyor insan. Zaten bu açıdan seri oldukça başarılıydı, bu başarıyı aynen devam ettiriyor. Codemasters en başarılı F1 oyununu yapmayı kafaya koymuş bir kere ve bunu da sonuna kadar başarmış. Oyundan maksimum verimi alabilmek için sağlam bir direksiyon donanımı ile oynamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Voidu.com’a Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın

 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!