-->
Doom PC İnceleme

Nostalji Tekrar Canlanıyor… Doom ismini önceleri sadece bizim kuşak ve bizden biraz daha büyükler biliyordu. Zamanında 386’larla oyun oynamaya çalışan 75-80 yılları arasında doğan oyuncular diyelim. Doom’un tüm zamanların en çok bilinen PC yapımlarının başında yer alıyor. Zamanının elverdiği her olanağın sonuna kadar kullanıldığı yapım yaratıcı konusu ve oynanabilirlik özellikleriyle bir anda dikkatleri üzerine çekmişti. […]

16.05.2016 | ulasufuk

Nostalji Tekrar Canlanıyor…

Doom ismini önceleri sadece bizim kuşak ve bizden biraz daha büyükler biliyordu. Zamanında 386’larla oyun oynamaya çalışan 75-80 yılları arasında doğan oyuncular diyelim. Doom’un tüm zamanların en çok bilinen PC yapımlarının başında yer alıyor. Zamanının elverdiği her olanağın sonuna kadar kullanıldığı yapım yaratıcı konusu ve oynanabilirlik özellikleriyle bir anda dikkatleri üzerine çekmişti. Böylece günümüzde Doom, Quake gibi serileriyle oyun sektörünün en köklü firmalarından biri olarak kabul edilen id Software de sektörün tarihine ismini altın harflerle yazdırmayı başarmıştı. Bir oyunun türünün en popüler yapımı yapmak önemli bir iştir. Ancak asıl önemli olan, bu oyunun yıllar geçse de unutulmayacak seviyede bir kaliteye sahip olmasıdır. Doom o kadar başarılı bir oyundu ki, o dönemi yaşamış hangi oyuncuya bir karesini gösterseniz anında hatırlayacaktır. Günümüzde kadar uzanan birçok varyasyonu bulunan Doom serisi zamanın teknolojilerine ayak uydurarak sürekli geliştirildi.

 
Doom-inceleme1
 

Doom ‘u genel olarak değerlendirdiğimizde günümüz oyuncularının beklentilerinin fazlasıyla karşılandığını görüyoruz. Uzun bir çalışmanın ürünü olan yapım son teknolojiyle ilk oyunun kavramsal yapısının mükemmel bir sentezi olarak tanımlanabilir. Barındırdığı görsel altyapı, harika ses düzenleri ve oynanış açısından sunduğu kalite gerçek anlamda takdire değer. Oyun hakkında ilk izlenimleriniz ister olumlu ister olumsuz olsun her tür oyunseverin birçok farklı ve özgün açıdan beğenisini kazanabilecek bir yapım Doom. Sonuçta hikâye ve diğerleri bir yana, “vuruş hissi” diğer yanadır FPS oyunlarında. İçinizi rahat tutun derim çünkü Wolfenstein bu konuda harika iş çıkarmış. Aslında daha kötüsünü de beklemiyordum, bunun sebebi ise yapımcı firmanın tecrübeli elemanlardan oluşmasıydı.

 
Doom-inceleme2
 

Her ne kadar Doom ile daha önceden tanışmış olan oyuncular için konu tanıdık gibi görünse de hafızamızı tazelemek ve ilk defa oynayacaklar için kısaca hikayemizi özetlemekte yarar var. Kollarımız zincirlenmiş şekilde uyanıyoruz, hemen sağımızdan gelen iblisin kafasını ezdikten sonra zincirleri kırarak elimize geçen tabanca ile etraftaki üç beş Possessed bilim adamını da öldürüp biz kimiz ve neden antik bir tabut içerisine zincirlendik sorusunun cevabını aramaya başlıyoruz. Hikayeye genel olarak baktığımızda klasik, sıradan bir fps türünde oyun izlenimi yaratsa da sonradan ortaya çıkan detaylardaki gizemli hava yapımın sıradan olmadığını kanıtlıyor. Üstelik kullandığımız klasik kelimesi özellikle ‘fps’ ile kullanıldığında akla gelecek ilk şeylerden biri, türünün atası olarak kabul edebileceğimiz Doom serisi olacaktır. Ancak bu durum aynı zamanda yapıma dair beklentilerimizi çok daha yükseklere ulaştırıyor. Bir devam oyunu, özellikle de türünün öncüsü sayılabilecek bir oyunun devamı kesinlikle oyun severleri sonuna kadar tatmin etmek zorunda. Nitekim Doom ‘da id Software yine mükemmeliyetçi yaklaşımıyla beklentileri bir kez daha karşılamayı başarıyor.

 
Doom-inceleme3
 

Bir shooter oyununda ne arar insan? Güzel silahlar, tek düze olmayan bir harita ve tabii ki sizi zorlayacak bir yapay zeka. Ben sondan almak istiyorum, yapay zeka ortalama diyebiliriz. Oyunda büyük silahları her yerde bulmak mümkün olmuyor. Yapımcılar bu yıkıcı silahları genelde kilitli kasalarda ya da oyunun sizden gitmenizi istediği ters yönde gizlemiş. Eğer bölümleri dikkatli oynarsanız bazı silahları normalden çok daha önce bulabilmek de ayrıca mümkün. Oyunun grafiklerine gelecek olursak grafiklerden anlayışınız yakından bakıldığında kaplamaların çirkin görünmesiyse evet grafikler kötü. Ama genel çerçevede gerek ışıklandırma gerekse de özenilen detaylar olsun benim için grafikler leziz ötesi. Hele bir sanat yönetimi var oyunda… Özellikle kapalı mekanlara verilen detaylar, beni benden aldı diyebilirim. Grafiklerdeki detay seviyesi birçok açıdan Doom’u günümüzün benzersiz yapımlarından biri haline getiriyor. Çevresel düzenlemelerdeki detay seviyesi gerçekten etkileyici diyebilirim. Buralarda bir yerde bir resim göreceksiniz, o resme bakılınca anlaşılıyor ki grafiksel bütünlük olarak bence güzel bir iş çıkartıyor oyun.

 
Doom-inceleme4
 

Görsel efektler sinematik kalitedeki yapımın tutarlılığının açık kanıtlarından biri. Silah efektleri Doom ‘un karanlık ortamını aydınlatıyor, Yaratıkları öldürdüğünüzde Blade filmlerinde olduğu gibi yaratıklar yanarak yok oluyor. Etraf kana bulanıyor. Evet, yazı boyunca oyunu hem övdüm hem eksiklerini yazdım. Oyun aslında bazı ufak tefek şeyler haricinde id Software ismine yakışır seviyede bir çizgi çiziyor. Doom FPS tutkunlarının zaten alıp oynayacakları bir oyun. En azından geçmişe saygı için…

Playstore’a Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!