-->
Hitman – Intro Pack İnceleme

Bölüm Bölüm Suikast Keyfi… Belli bir yaşın üzerindeki oyun severler için gizlilik ve öldürme denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri muhakkak Ajan 47’dir. Karakterin kendisi dahil birçok detayın gizlilik temeli üzerine kurulu olduğu bu efsanevi seri özellikle Blood Money ve Absolution ile yeni jenerasyonun da ilgisini ve beğenisini çekmeyi başarmıştı. Her ne kadar eski müdavimleri […]

16.03.2016 | ulasufuk

Bölüm Bölüm Suikast Keyfi…

Belli bir yaşın üzerindeki oyun severler için gizlilik ve öldürme denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri muhakkak Ajan 47’dir. Karakterin kendisi dahil birçok detayın gizlilik temeli üzerine kurulu olduğu bu efsanevi seri özellikle Blood Money ve Absolution ile yeni jenerasyonun da ilgisini ve beğenisini çekmeyi başarmıştı. Her ne kadar eski müdavimleri tarafından oyunun aksiyona kaçması eleştirilse de isteğe bağlı oynanış sistemi ile her kesimi tatmin etmeyi başarmıştı. Aradan geçen uzun yılların ardından yeni Hitman oyunu duyurulduğunda benim gibi serinin hayranlarını bir heyecan almıştı. Nitekim haberler gerçeğe dönüştü ve geçtiğimiz günlerde yeni Hitman oyununa kavuştuk. İlk şokun ardından incelemeler gelmeye başladı. Genel olarak beklentilerin altında notlar alan yapım gerçekten sanıldığı kadar ağır eleştirileri hak ediyor muydu? Yoksa yeni oyun kuşağının beklentilerine cevap vermek adına alınan radikal kararlar mı bu düşük inceleme puanlarına neden olmuştu. İşte bu soruların ve oyunun detaylarının irdeleneceği bir inceleme sizleri bekliyor.

Sanırım incelemenin hemen başında yayıncı firmanın almış olduğu radikal pazarlama kararına değinmek gerekiyor. Zira oyunun inceleme puanlarının düşük olmasının büyük bir nedeni burada karşımıza çıkıyor. Oyun daha önceki Hitman oyunlarından farklı olarak bölümler halinde piyasaya sunulacak. Evet gerçekten şoke edici bir kara olan bu bölümlere ayırma fikri oyunun müdavimlerini oldukça şaşırttı. Düşünsenize yıllarca beklediğiniz oyun en sonunda karşınıza çıkıyor ama bir bakıyorsunuz sadece kısa ve tek bir mekanda geçen bir bölümlük hikayecik sizlere sunulmuş. Aslına bakarsanız günümüz oyun dünyasının geldiği noktada firmalar birbirlerinden oldukça etkilenmeye başladılar. İlk olarak Telltale Games tarafından denen bu bölümlere ayırarak oyunu sunma fikri hikaye odaklı ve adeta bir dizi tadındaki yapımlar için oldukça başarılı bir sunum olmuştu. Ancak bir ana yapımı hikayeciklere bölüp belli zaman aralığında bu hikayecikleri alın oynayın der gibi önümüze sürmek açıkçası doğru bir strateji gibi durmuyor. Bu noktada oyunun genel yapısına diyecek bir söz yok. Zaten bu detayları birazdan aktaracağım ancak ilk etapta karşılaşılan bu şoke edici durum insanı olumsuz etkilemiyor değil.

 
Hitman-Intro-Pack-İnceleme1
 

Peki yayıncıları bu tür radikal bir karar almaya iten neydi diye soracak olursak eminim akla ilk gelecek cevap oyun sektörünün gelmiş olduğu aşırı faydacı yaklaşım olacaktır. Oyun severlerin devamlı olarak oyunlara kanalize olmaları ve ilk başta verilen tek seferlik ödemeden ziyade bölüm bölüm satın almalar yapılarak oyunun satış grafiğini de her bölümde canlı tutmak hedeflenmiş. Bu aslına bakarsanız çok da eleştirilecek bir durum değil. Ancak ana yapım bir oyunda karşımıza çıkıyor olması bizleri biraz yadırgattı. Bu durumun olumlu yönleri yok mu elbette var. Öncelikle her bölümün geçtiği mekan, hikaye farklı olacak. Bu sayede isteyen istediği bölümü bağımsız olarak satın alabilecek. Ya da oyunu denemek isteyen kullanıcı tek bölüme para ödeyerek oyunu tecrübe edecek, beğenmediği takdirde diğer bölümlere  para ödemek zorunda kalmayacak. Ancak bu durum en çok serinin hayranlarını olumsuz etkileyecek. Tüm bölümleri kapsayan pakete hem fazla para vermiş olacaklar hem de parasını verdikleri içeriğe belli bir zaman sonra bölüm bölüm kavuşacaklar. Onların da tek kazancı toplamda daha düşük bir para karşılığında tüm bölümlere sahip olmaları olacak.

Açıkçası yayıncıların bu pazarlama stratejisine bu kadar bölüm ayırmayı planlamıyordum ancak daha önce de belirttiğim gibi ana yapım bir oyunda karşımıza ilk kez çıkmasından dolayı biraz uzun değerlendirmek durumunda kaldım. Gelelim bu tek bölümlük hikayemizin bizlere neler anlattığına.

Öncelikle oyunumuz Paris’te geçiyor. Aslına bakarsanız tek bölümlük hikaye içindeki ana hikaye Paris’te geçiyor. Aynı zamanda birkaç eğitim bölümü de oyuna serpiştirilmiş. Bu bölümler ise farklı mekanlarda geçiyor. Bu aşamada Ajan 47’nin gençlik dönemlerine ve ilk suikast deneyimlerine şahit oluyoruz. Böylelikle oyuna yeni alışmaya çalışanlara kısa bir tanıtım yapılmış oluyor.

 
Hitman-Intro-Pack-İnceleme2
 

Oyunun asıl eğlencesinin başladığı yer elbette ki Paris. Günümüz zamanında geçen bu bölümde Paris’te düzenlenen bir moda haftasında kendimizi buluyoruz. Amacımız oyunun girişinde belirtilen iki adamı öldürmek. Ama tüm bu tek komutluk görev tanımının en önemli sorusu boş bırakılmış o da “Nasıl”. Evet yeni Hitman oyunun asıl odaklandığı nokta Ajan 47 bir suikastçı ama hedefini nasıl yok etmeli sorusu olmuş. Burada bize tahminlerimizin çok ötesinde bir serbesti sunulmuş. Öyle ki devasa tasarlanmış olan Paris haritasında her öldürme görevinden sonra oyunu tekrar oynamak istediğinizde sizlere oyuna hangi aşamadan dahil olacağınız bir seçenek sunuluyor. Şöyle özetlemek gerekirse; basit bir oynanışla yarım saat süren iki hedefi yok etme görevi tekrar oynanışlardaki seçeneklerin çıkması ile birlikte 30 saati aşan bir genel oynanışa ulaşıyor.

Az önce de belirttiğim gibi yeni Hitman oyunu bizleri deneyimli bir ajana dönüştürmek istiyor. Bunu yaparken izleyeceğiniz yolları tamamen size bırakıyor. Oyun boyunca bir yönlendirme ile karşılaşmıyorsunuz. Hedefler belli ve görev belli. İsterseniz köşede yakalayıp hedefleri indirebilirsiniz, isterseniz de kılıktan kılığa girip, farklı mekanlarda gezip düşmanı en fark edilmeyecek şekilde ortadan kaldırabilirsiniz. Oyunda aksiyon yaşamak istiyorum ben derseniz de fazlasıyla karşılığınızı alabilirsiniz. Çünkü mekanlar öyle tasarlanmış ki her yer aşırı kalabalık. Bu aşamada yapımcılar Paris’te bir moda haftasını çok iyi lanse etmişler.

 
Hitman-Intro-Pack-İnceleme3
 

Yeni Hitman oyunun en çok eleştirilen noktalarından birisi oynanışın temel unsuru olan ve bir Hitman oyununda olmazsa olmaz olan yapay zeka sorunu oldu. Gerçekten de benim de gözümden kaçmayacak kadar fazla yapay zeka sorunu söz konusu. Bu aşamada oyunun yardımlarını kapatıp maksimum zorluk seviyesinde oynandığında karşılaşılan aşırı sorunlardan bahsetmiyorum. En olması gereken fark edilme olayında yaşanan ciddi saçmalıklar asıl göze çarpan nokta olmuş. Bu durum umarım yapımcılar tarafından hemen farkedilir ve bir sonraki bölümde giderilmeye çalışılır.

Yeni Hitman oyunu namına yakışır şekilde yeni neslin grafik seviyesine ayak uyduruyor. Oyun istediği yüksek sistem gereksinimlerinin hakkını veriyor. Ancak bazı noktalarda çok daha kaliteli kaplamalar beklenmesine rağmen ciddi hayal kırıklıkları yaşattığı da oluyor. Tüm bu çerçevede değerlendirildiğinde oyun görsel olarak sınıfı geçiyor ama harikalar yaratamıyor.

Genel değerlendirmeye gelecek olursak yeni hitman oyunu oynanış olarak devrim yaratmasa da pazarlama stratejisi ve açık dünya oynanışı ile seriye yeni bir bakış açısı getiriyor. Ayrıca oyunun devamlı çevrim içi olmanızı istemesi önemli bir eleştiri konusu olarak karşımıza çıkıyor. Sunucularda bir sorun olması durumunda bağlantı kuramıyorsunuz ve oyuna giremiyorsunuz. Bu gerçekten birçok oyun severin pek hoşlanmayacağı bir özellik olmuş. Son tahlilde her yönüyle gerçek bir Hitman oyunu oynadığınızı sonuna kadar hissediyorsunuz. Yapabileceklerinizin sınırını sizin belirlediğiniz yeni Hitman oyunu ilk bölümüyle geçer notu alıyor. Serinin müdavimlerinin mutlaka edinmesi gerek. Yeni başlayacaklar için ise diğer bölümleri de beklemek mantıklı olabilir.



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından yayınlanan ve Evil Empire tarafından geliştirilen roguelike platform macera aksiyon oyunu The Rogue Prince of Persia, 14 Mayıs tarihinde erken erişim sürümüyle karşımıza çıkacak.


Macera ve bulmaca severler dikkat! Uppercut Games Pty ekibi tarafından geliştirilen ve sular altında kalmış bir şehirde geçen Submerged: Hidden Depths oyunu, Epic Games’te sadece 5 TL fiyatla satışa sunuldu!


Epic Games mağazası her hafta ücretsiz oyunlar dağıtmaya devam ediyor!


Lara Croft’un ikonik macerası, Tomb Raider: Definitive Edition ile 10 yıl sonra PC’ye geri dönüyor!