-->
Street Fighter V PC İnceleme

Dövüş Yeniden Başlasın… Herhalde 80 doğumluların atari salonlarında, 90 ve sonrası doğumluların da pc ve konsol ekranlarında hayallerini süslemeyi başarabilen kaç oyun var derseniz bunlardan ilk akla gelecek isimlerden birisi de Street Fighter serisi olacaktır. Japon Capcom firmasının göz bebeği konumunda olan bu efsanevi dövüş oyunu serisi yeni nesil konsollar ile birlikte gelecek kuşaklarla tanışma […]

17.02.2016 | ulasufuk

Dövüş Yeniden Başlasın…

Herhalde 80 doğumluların atari salonlarında, 90 ve sonrası doğumluların da pc ve konsol ekranlarında hayallerini süslemeyi başarabilen kaç oyun var derseniz bunlardan ilk akla gelecek isimlerden birisi de Street Fighter serisi olacaktır. Japon Capcom firmasının göz bebeği konumunda olan bu efsanevi dövüş oyunu serisi yeni nesil konsollar ile birlikte gelecek kuşaklarla tanışma imkanını buluyor. Aslına bakarsanız her dönemin oyunu olabilme vasıflarına sahip olan SF serisi galiba bu başarısını nesilden nesle aktarılan bilgi ve duygu birikimi ile sağlıyor. Bir dönemin küçükleri olan şimdiki büyükler yeni kuşağa Ken ve Ryu ile olan maceralarını ballandır ballandıra anlatmasa belki de bu efsane tarihin tozlu raflarında kalacaktı. Bu duygu ve tecrübe aktarımını çok iyi değerlendiren Capcom firması da “her dönem için bir SF serisi” sloganını kendine şiar edinmiş olacak ki bizleri bu efsane dövüş oyunundan bir an için mahrum bırakmıyor. Bizlere de eski nesil oyuncular olarak tüm geçmiş tecrübelerimizle incelemek kalıyor.

Öncelikle yeni SF oyunun menü içeriğinden ve sahip olduğu modlardan bahsederek incelemeye başlamak istiyorum. Oyunda ilk dikkat çeken mod kendi adıma hikaye modu oldu. Daha önce de SF serilerinde hikaye anlatımı denenmişti ancak bu sefer her karakterin kendine özgü hikayesine değinilmek istenilmiş. Bu noktada oyunun ilk etapta 16 karakteri bizlerin kullanımına sunduğunu da ayrıca belirtmek gerekiyor. Yapımcılar karakter konusunda başlangıç olarak biraz ketum davranmışlar hem de önemli bazı karakterleri de oyuna ilk etapta eklemeyerek sinir bozucu da olmuşlar. Bunun nedeni yeni trend olan oyun içi satın alma sisteminin etkin kullanılmasını sağlamak olarak karşımıza çıkıyor. Oyunda elde ettiğiniz deneyim puanları ya da satın alacağınız puanlar sayesinde daha sonra eklenecek karakterleri kontrol edebiliyorsunuz. Bu çerçevede değerlendirildiğinde oyunun hikaye modunun biraz sığ kaldığını belirtmeliyim.

 
Street-Fighter-V-inceleme1
 

Oyunda hikaye modunun yanı sıra training ve challenge modları da bulunuyor. Adlarından da anlaşılacağı üzere alıştırma modu olan training modunda karşınıza hareketsiz duran bir karakteri alıyorsunuz ve sizin oynamak istediğiniz karakteriniz ile adeta rakibinizi kum torbasına çeviriyorsunuz. Karakterinizin kontrollerine alışmanız için biçilmez kaftan. Ha bu arada lafı gelmişken hemen belirteyim oyunun kontrolleri geçmiş oyunlara nazaran biraz daha sadeleştirilmiş. Bunun nedeni sanırım serinin yeni takipçilerini kontrol zorluğu ile korkutmamak istenilmiş olması. Bu noktadan bakıldığında aslına bakarsanız serinin eski müdavimleri açısından kaybedilmiş bir durum söz konusu değil onlar zaten deneyimleri ile kontrollere hemen alışacaklardır. Bir değer tek başınıza takılacağınız mod ise challenge modu. Bu mod ise verilen belli direktifleri uygulama adına düzenlenmiş bir mod. Aslına bu iki mod kontrollere ve karakterlerin özel hareketlerine tam anlamıyla adapte olmanız açısından hazırlanmış.

Yeni bir mod olarak karşımıza çıkan hayatta kalma modu bir nevi tek başına tüm SF dünyasını alt etmeye odaklanmış kahramanınızı konu alıyor. Oyuna başladığınızda ilk tur sonucu aldığınız hasar yenilenmiyor ve diğer dövüşe geçiyorsunuz. Böylelikle ayakta kalarak tüm etapları bitirmeniz gerekiyor. Tabi bu noktada da puanlarınızı kullanarak can barınızı yükseltebiliyorsunuz. Ama bu bir nevi oyuna yeni başlayanların düşüneceği bir yol olarak eklenmiş. Sıkı oyuncular tek canla tüm seriyi bitirmeye çalışabilirler.

Street Fighter denildiğinde ilk akla gelecek konu elbette ki arkadaşlarınızla yapacağınız karşılıklı dövüş modu. Bu seriyi efsane yapan belki de en önemli özellik. Bu noktada yapımcılar çoklu oyuncu modu dahil oldukça özenli davranmışlar. Oyunun sunucularında ilk günlerde yaşanan sıkıntıların giderilmesi ile birlikte çok daha dişe dokunur bir çoklu oyuncu modu karşımıza çıkıyor. Eğlencenin tavan yaptığı nokta da aslında bu aşamada başlıyor.

 
Street-Fighter-V-inceleme2
 

Neredeyse tüm oyun modlarını kısa da olsa tanıttıktan sonra geldik oyunun ana noktalarına yani teknik detaylarına ve oynanış öğelerine. Öncelikle yeni oyunda renk paletinin daha bir parlaklaştığı ilk dikkatimi çeken detay oldu. Sanki karakterler ve efektler daha bir parlak ve canlı renklerle tasarlanmış. Aslına bakarsanız bu durum biraz gözüme çok da hoş gelmedi. Zaten hali hazırda Tekken serisinde renklerin ve efektlerin dibini bulabiliyoruz. Street Fighter serisinin kendine has bir dokusu vardır. Bu doku biraz daha hareketlendirilmiş ve parlatılmış. Bu kişisel bir düşünce ama beni çok da hoşnut etmedi. Bunun yanında karakterlerin aşırı rötuşlanması özellikle karakter seçme ekranında çok belirgin şekilde kendini hissettiriyor. Sanki ilk etapta tüm karakterlerin bir hormon patlaması yaşadığını hissediyorsunuz. Neyse ki bu “garip” yenilik oyun sahnesinde pek kendisini belli etmiyor. Yoksa o cüssedeki karakterlerin o esnek hareketleri yapabilmesi fizik kurallarını alt üst ederdi.

Street Fighter denildiğinde ilk akla gelen şey sanırım “aduket”, “alekspu” gibi özgün isimlerle anılan karaktere özel hareket sistemidir. İşte bu sistem yeni oyunumuzda biraz daha çeşitlendirilmiş. Critical Art diye adlandırılan yeni sistemle birlikte karakterinizin belli bir seviyede dolan bir tecrübe barı sayesinde rakibe yaptığımız özel hareketlerle ciddi hasarlar verebiliyoruz. Bu yenilik oyuna stratejik bir hava katmış denilebilir.

 
Street-Fighter-V-inceleme3
 

Dövüş dinamiklerinde getirilen yenilikler bununla da sınırlı değil oyunun saldırı ve savunma sistemini baştan değiştirecek olan V-skill ve V-trigger sistemleri oldukça iddialı bir değişim olmuş. Bu sistemlerden ilki olan V- Skill ile karakteriniz kendine özgü özel bir savunma mekanizması ile düşmanın taarruzunu bertaraf etmeye çalışıyor. V-trigger ise işin saldırı kısmındaki cümbüşü hazırlıyor. Bu yenilikler dövüşün seyrini de değiştirebiliyor.

Genel değerlendirmeye gelecek olursak Street Fighter V belki şimdiye kadar çıkan en başarılı Street Fighter oyunu olmamış olabilir ancak oynanış dinamiklerinde getirdiği yeni soluklarla birlikte en yenilikçi Street Fighter oyunu olarak adından söz ettireceğe benziyor. Oldukça doyurucu bir içeriğe sahip olan oyun oynanabilir karakter sayısını ilk etapta biraz daha arttırmış olsaydı çok daha yüksek inceleme puanlarını alabilirdi belki de. Ancak genel olarak son yılların en başaralı dövüş oyunu olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!