-->
Oxenfree Oyun İnceleme

Adaya Yolculuk… Son dönemde oyun dünyasında Adventure tarzında oyun görmek çok zorlaştı. Halbuki 90’ların en sevilen serileri olmuşlardı. Night School Studio Stüdyoları tarafından geliştirilen Oxenfree, adventure  tarzı oyunların hasreti ile yanıp kavrulan oyun severleri memnun etmeyi ve artık unutulan adventure türünü yeniden canlandırmayı vaat ediyor. En başından belirteyim Oxenfree hikayesi, kurgusu ve oynanış sistemi ile […]

25.01.2016 | ulasufuk

Adaya Yolculuk…

Son dönemde oyun dünyasında Adventure tarzında oyun görmek çok zorlaştı. Halbuki 90’ların en sevilen serileri olmuşlardı. Night School Studio Stüdyoları tarafından geliştirilen Oxenfree, adventure  tarzı oyunların hasreti ile yanıp kavrulan oyun severleri memnun etmeyi ve artık unutulan adventure türünü yeniden canlandırmayı vaat ediyor. En başından belirteyim Oxenfree hikayesi, kurgusu ve oynanış sistemi ile kesinlikle bir çocuk oyunu olmadığını daha en başında hissettiriyor. Kısaca konusuna değinmek gerekirse; geceleyin bir adaya eğlenmeye giden beş arkadaşın hikayesini anlatıyor; daha doğrusu anlatmaktan çok hikaye içinde ilerlemenizi sağlıyor.

 
Oxenfree-inceleme3jpg
 

Ana bir hikaye var fakat seçimleriniz bu hikayenin aldığı yönü şekillendiriyor. Oyunun genel kimyası, karanlık olaylar bütününün içinde yer alıyormuşsunuz hissini uyandırıyor. Dediğim gibi oyun bir Monkey Island renkliliği veya komik esprilerini barındırmıyor. Genel hikayenin kaotik atmosferi oyunun her anına yayılmış. Aslında bu durum Oxenfree’nin en merak uyandıran yanı. Hikayenin nereye bağlanacağını çözme güdüsü gayet başarılı kurgulanmış. Oyun boyunca kontrol ettiğiniz karakterleri yönlendirerek etrafınızda bulunan objeleri envanterinize katıyor ve bilinmeyenleri çözmeye çalışıyorsunuz. Bu tarz seçimlere bağlı oyunlarda en önemli şey diyaloglar ve seslendirmedir. Oyunun en büyük artılarından biri bu diyebiliriz. Seslendirme tek kelimeyle mükemmel. Diyaloglar ise oldukça doğal. Benzer oyunların aksine, bunda karşınızdakinin cümlesi bitmeden lafını kesebiliyorsunuz ve ayrıca oyundaki diyalogların çoğunda cevap vermek zorunda değilsiniz. Kısa bir süre içinde cevap vermezseniz karakteriniz sessiz kalıyor ve karşınızdakilerin konuşmaları buna bağlı olarak değişiyor. Diyalogların derinliği hakkında tekrar ve tekrar konuşmam lazım; diğerleri konuşurken siz uzaklaşabiliyorsunuz ve bu bile yeni diyalog seçenekleri sunuyor.

 
Oxenfree-inceleme1
 

Seksenlerin korku filmlerinin en güzel ögelerini bir araya toplayıp hepsini mükemmel diyaloglar ve seslendirme, ilginç karakterler ve gizemle dolu bir hikayeyle bizlere sunan Oxenfree; adventure oyunu seven herkesin oynaması gereken bir oyun. Oyunda yer alan bulmacaların zorluk seviyesi ne çok zor ne de çok kolay diyebilirim. Oyunun grafikleri comic tarzda olsa da, hikayenin ağırlığı ve karanlık yapısı değişik bir kokteyl oluşturmuş. Aslında bana filmi tadında bir his yaşatan Oxenfree, görsel olarak kesinlikle başarılı. Karakter modellemelerinde birbirine benzer yapılar kullanılmış olsa da oyunun mekan dokuları ve ışık efektleri gayet doyurucu. Ses ve müzikler açısından ise Oxenfree daha öncede söylediğim gibi bir yapım. Oyun boyunca karşılaştığınız tüm karakterlerin kendine özgü ses tonlarına sahip olmaları ve bu ses tonlarının hikayeyle gayet iyi örtüşmesi, seslendirme olarak oyunun en önemli artıları. Müzikler konusunda ise oldukça iyi iş çıkarılmış.

 
Oxenfree-inceleme2
 

PC ve Xbox One platformlarında piyasaya sunulan yapım özellikle konsol platformlarında adventure oynama deneyimi sunması bakımından oldukça önemli diye düşünüyorum. Oxenfree, uzun zamandır oynadığım en sürükleyici yapım oldu. Görselliğin her şey olmadığını, adventure türünün hala var olduğunu göstermesi bakımından da kişisel olarak tavsiye edeceğim son dönemin önemli yapımlarından birisi. Hayatınız boyunca hiç adventure tarzında bir yapım oynamadıysanız Oxenfree kesinlikle iyi bir başlangıç olacaktır. Bu türün hastasıysanız, Oxenfree başarılı bir deneyim olacaktır. Yani her ihtimalde de Oxenfree, oyun severlerin tadına bakmaları gereken bir çalışma olmuş.



Popüler Haberler


Rockstar Games, GTA+ abonelik ücretlerini Türkiye’de 127 TL artırarak 72 TL’den 199 TL’ye yükseltti.


Deep Silver ve Warhorse Studios, heyecanla beklenen Kingdom Come: Deliverance 2’nin 18 Nisan’da duyurulacağını duyurdu!


Oyun dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan BAFTA, sahiplerini buldu.


Fallout 4 hayranları dikkat! Bethesda, oyunun yeni nesil güncellemesi için resmi çıkış tarihini açıkladı.