-->
Tom Clancy’s Rainbow Six Siege PC İnceleme

Ekibini Hazırla, Büyük Çatışma Çok Yakın… Oyun dünyasında bazı yapımlar vardır ki adeta “Büyüklere Oyunlar” sınıflandırmasında ilk sıraları alır. Tabi böyle bir sınıflandırma henüz yapılmış mıdır ondan emin değilim. Benim açımdan bakıldığında Hitman, Rainbow Six serisi, Diablo serisi gibi yapımlar derin oynanış yapıları ve hızlı tüketime konu olmayan duruşları ile büyüklere oyunlar kategorisindeki olmazsa olmaz […]

08.12.2015 | ulasufuk

Ekibini Hazırla, Büyük Çatışma Çok Yakın…

Oyun dünyasında bazı yapımlar vardır ki adeta “Büyüklere Oyunlar” sınıflandırmasında ilk sıraları alır. Tabi böyle bir sınıflandırma henüz yapılmış mıdır ondan emin değilim. Benim açımdan bakıldığında Hitman, Rainbow Six serisi, Diablo serisi gibi yapımlar derin oynanış yapıları ve hızlı tüketime konu olmayan duruşları ile büyüklere oyunlar kategorisindeki olmazsa olmaz oyunlardır. İlk oyununu yaklaşık 15 yıl önce oynadığım ve sonrasında müdavimi olduğum Rainbow Six serisi (aslına bakarsanız Tom Clansy Rainbow Six adıyla başlayan sonra Ghost Recon ve Splinter Cell ile farklı mecralara dallanan devasa bir kültürden bahsediyoruz.) oynanış dinamikleri ile popüler kültürün içerisinde kendine özgü bir yer edinmiştir. İşte bu serinin son oyunu olan Siege tüm bu birikimin verdiği öz güven ile bizlerle buluştu. Serinin gidişatını oldukça etkileyecek olan Siege bakalım umduğumuz gibi olmuş mu?

Bir Rainbow Six oyunundan ne beklersiniz diye sorulacak olunsa ilk akla gelecek cevap taktiksel oynanış olacaktır. Derin bir hikaye kurgusu – ki bu hikayenin temeli her zaman iyi güçler ve kötü güçler arasındaki amansız çatışma olmuştur- gizlilik ve ekip çalışması odaklı bir oynanış en temel beklenti olmaktadır. Bu çerçeveden bakıldığında Siege sizlere bu kurgudan uzaklaşmadan yenilikler vaat eden bir yapım olmuş. Hikayenin temelinde yine terörist faaliyetler ve bunların karşısında yer alan kurtarıcı timler yer alıyor ancak her Rainbow Six yapımında olduğu gibi aslolan takım oyunu ve gizlilik.

 
Tom-Clancy's-Rainbow-Six-Siege-inceleme1
 

Siege temel olarak üç farklı oyun modu üzerine kurulmuş. Bunların ikisi tamamen online ve takım oyunu üzerine kurulu iken situations diye adlandırılan oyun modu ise sınırlı olarak tek kişilik oynanış imkanı veriyor. Serinin daha önceki oyunlarından farklı olarak Siege tek kişilik oynanışı ve başınıza buyrukluğu elinin tersi ile bir kenara atmış diyebiliriz. Çünkü gerek bu mod gerekse diğer modlarda takım olarak hareket edilmediğinde oyunun sizi cezalandırması pek çetin oluyor.

Oyunun diğer modları tamamen taktiksel ve çoklu oyuncu sistemi üzerine kurulmuş vaziyette. İsterseniz kendi arkadaşlarınız ile bir takım kurup karşılaşmalar yapıyorsunuz isterseniz hazır takımlara yancı olarak katılıyorsunuz. Bu noktada önemli olan acemi asker gibi gizlilik ve taktikselliği baltalamamak oluyor. Yani bir bf yada cs:go tarzında hızlıca sonuca gitmeye çalışmamanız gerekiyor. Bu noktada mikrofon ve kulaklık ekipmanının Siege için olmazsa olmaz olduğunu söylesek abartmış olmayız.

Oyunun en çok keyif alınan modu olan beşerli kapışma modunda size oyunun hemen başından bulunduğunuz gruba göre bir kameralı tarayıcı veriliyor. Bu tarayıcı ile belli bir süre içerisinde ve kendinizi ifşa etmeden çevre taraması yapıyorsunuz. Neredeyse her eşikten geçebilen bu marifetli alet ile düşmanların yerlerini haritada belirleyebiliyorsunuz. Bunu yapmak inanın işinizi bir hayli kolaylaştırıyor. Aksi halde koca harita boyunca fellik fellik düşman aramak durumunda kalıyorsunuz. Hele ki takım arkadaşlarınızın tavuk gibi avlandığı ve tek başınıza kaldığınız durumlarda işiniz bir hayli zorlaşıyor.

 
Tom-Clancy's-Rainbow-Six-Siege-inceleme2
 

Taktiksel oynanışın bu kadar ön planda olduğu bir oyunda harita zenginliği ve karakter çeşitliliği en önemli unsur oluyor. Şükür ki Ubisoft bu noktada bizlere lütfünü esirgememiş. Oyunda fazlasıyla harita ve karakter var. Bunların etkisini ilerleyen oynanış sürelerinde daha çok anlıyorsunuz. Belli bir noktadan sonra sıkmaya başlayan kapışmalar bu zengin çeşitlilikle sıradanlığa sürüklenmekten kurtuluyor. Kaldı ki bu çeşitliliğin önümüzdeki günlerde yayınlanacak ek paketlerle daha da arttırılacağı da bir gerçek. Ne de olsa her şey paraya bağlı…

Hazır konu paradan açılmışken bu tarz online fps odaklı oyunların olmazsa olmaz şaheserinden yani para ile yapabileceklerinizden bahsedeyim. Malumunuz her online çok kişilik oyunda olduğu gibi Siege’de de belli bir deneyim puanı ve bu puanlarla yapabilecekleriniz sınırlanmış. Bu sınırları isterseniz çok uzun zaman oynayarak genişletebiliyor ve yeni ekipmanlar teçhizatlar alıyorsunuz ya da parayı basıp kısa yoldan savaş makinesine dönüşebiliyorsunuz. Babasının zenginliği ile doğru orantılı olarak savaş meydanlarında fink atan zengin züppelerin dünyası burası ne de olsa. Ubisoft ne güne duruyor. Şaka bir yana elbette para ile alabileceğiniz önemli objeler mevcut ancak free olarak da takıldığınızda çok geri kalmıyorsunuz. Keyfini çıkarın.

 
Tom-Clancy's-Rainbow-Six-Siege-inceleme3
 

Oyunun teknik kısmına yani grafiksel ve işitsel durumuna göz atmak gerekirse bu noktada artık belli bir standardın bu tarz A sınıfı yapımlarda yakalandığı kanısındayım. Zaten Ubisoft imzalı bir yapımın belli bir kalitenin altında kalmasını beklemek zor. Bu bağlamda bakıldığında Rainbow Six: Siege özellikle yeni nesil konsolların imkanlarından yararlanmayı başarıyor diyebiliriz. Özellikle gece gündüz geçişlerinin yaşandığı haritalarda ve bol patlama efektlerinin olduğu anlarda görsel olarak başarılı bir iş  çıkarılıyor. Aynı durum taktiksel oynanışın olmazsa olmazı olan seslerde de söz konusu. Oyunun atmosferi gayet başarılı.

Son değerlendirmeye geçecek olursak Rainbow Six: Siege serinin en başarılı oyunu olmuş demek biraz iddialı olacak. Ancak serinin hayranlarının beklentilerini fazlasıyla karşılamayı başarıyor. Özellikle taktiksel fps türünün hayranı iseniz online oynanışın etkisi ile uzun süre elinizden düşüremeyeceğiniz bir yapım karşınızda diyebilirim. Belki bazı ufak tefek olumsuzluklar ve tek kişi oynamak isteyenlere daha geniş içerik sunulsaydı notlar daha yüksek olabilirdi. Yine de dolu dolu bir Rainbow Six yapımı bizlerle buluşuyor. İyi Oyunlar.

Playstore’a Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!