-->
StarCraft 2: Legacy of the Void İnceleme

Üçlemenin Sonunda, Serüvenin Zirvesinde… Strateji oyunlarının parlak dönemi her ne kadar geride kalmış gibi görünse de bu türün her daim yaşayacağı bir gerçek. Oyun dünyasında yeni çıkan on oyundan belki de biri bu tür altında sınıflandırılıyor gibi görünse de her yeni çıkan strateji oyunu tüm oyun dünyasını hareketlendirmekte. Rahatlıkla strateji türünün zirve noktası olarak tanımlayabileceğimiz […]

18.11.2015 | ulasufuk

Üçlemenin Sonunda, Serüvenin Zirvesinde…

Strateji oyunlarının parlak dönemi her ne kadar geride kalmış gibi görünse de bu türün her daim yaşayacağı bir gerçek. Oyun dünyasında yeni çıkan on oyundan belki de biri bu tür altında sınıflandırılıyor gibi görünse de her yeni çıkan strateji oyunu tüm oyun dünyasını hareketlendirmekte. Rahatlıkla strateji türünün zirve noktası olarak tanımlayabileceğimiz Starcraft serüveni, ikinci ana oyunun üçüncü ek paketi ile karşımıza çıka gelmişken strateji türünün neden oyun dünyasında her daim var olacağını da bir kez daha hafızalarıma kazımış durumda.

Oyun severler açısından Blizzard firması bir oyun yapım firmasından çok daha fazla şeyi ifade ediyor. Belki diğer firmalar kadar sık aralıklarla oyun çıkarmıyor. Belki diğer firmalar kadar farklı türlere el atmıyor ancak yaptığı her yapımla bir baş yapıtı oyun severlerin beğenisine sunmayı başarıyor. Bu başarı öyle bir sevgiyle karşılık buluyor ki pahalı ek paketler, onlarca yıl süren yeni oyun beklentisi ve yüksek üyelik bedelleri bir şekilde gözden gelinebiliyor.  İşte bu efsaneleşen yapım firmasının yaklaşık 17 yıl önce bizlere ikram ettiği Starcraft oyunu adeta çığır açmış ve türünün zirvesine taht kurmuştu. Bir noktadan bakıldığında elektronik oyun sporlarının yaygınlaşmasında kaptanlık görevini üstlenen bu yapım aradan uzun zaman geçtikten sonra 2010 yılında ikinci ana oyunu ile arzı endam etmişti.

 
Starcraft-II-Legacy-of-the-Void-inceleme1
 

Starcraft 2 ilk çıktığında bir üçleme şeklinde tamamlanan yapım olacağını bizlere belli etmişti. İlk oyunda insan ırkını, ikinci oyunda Zerg ırkını ve son oyunda Protoss’ları kontrol edecektik. Daha doğrusu bu ırklar çevresinden olan biteni yaşayacak ve üçüncü oyunun sonunda tüm hikaye toparlanacaktı. İlk başta dlc olayının zirve yaptığı oyun dünyasında Blizzard gibi bir firmanın üçleme şeklinde bir oyunu tamamlayacak olması akıllara onlarca yıl sürecek bir oyalama taktiği ile mi karşı karşıyayız sorusunu getirmedi değil. Ancak korkulan olmadı firma kendisine göre 5 yıl kadar kısa bir sürede bu destansı serüveni tamamladı ve geçtiğimiz haftalarda raflardaki yerini alan Legacy Of The Void ile hikayeyi taçlandırdı.

Açıkçası oyunların hikayelerine çok girmeyi seven birisi değilimdir. Bu tadı kaçırmak istemem ancak hikayenin nasıl sunulduğu ve bu hikaye kısmının ne kadar başarılı işlediğini kritik etmeyi severim. Bu çerçeveden bakıldığında Protoss’ların ana kurgu içinde yer aldığı yeni oyunumuzda hikayenin sunum kısmı bol bol sinematikle süslenerek mükemmel bir şekilde anlatılmış. Zaten bu cilalı sunum konusunda kimse Blizzard’ın eline su dökemez herhalde. Her ne kadar beş yıl öncenin oyun motoru ile hazırlanmış sinematik anlatımda biraz düşüşler olsa da sesler ve müziğin etkili kullanımı ve karakterlerin coşkulu anlatımı ile sunum muhteşem olmuş diyebilirim.

Tamam yapımcı firma bu görsel sinematikler kullanarak sunum yapma konusunda çok başarılı bunu yadırgamıyorum ancak oyunun hikayesini bir roman gibi işleyerek giriş gelişme-sonuç-şeklinde anlatması da takdire şayan açıkçası. Sonuçta bu yoğun oyun fırtınasının yaşandığı dönemlerde ana oyunu beş yıl önce çıkmış olan bir yapımın üçüncü eklenti paketine bu kadar özen gösterilmesi pek alıştığımız bir durum değil. Bu noktada işini hakkıyla yapmak deyimi tam yerine oturuyor.

 
Starcraft-II-Legacy-of-the-Void-inceleme3
 

Legacy Of The Void üçlemenin son oyunu olmasının yanı sıra Starcraft 2’nin de taçlandığı bir yapım olmuş. Bu kanıya oyunda yer alan modların zenginliği ve hikayenin efsaneliği ile varmış olduğumu belirtmeliyim. Gerçekten de oyunda yer alan modlar fazlasıyla doyurucu. Öncelikle ana hikayenin anlatıldığı senaryo modunda karakter geliştirme ve özelleştirme bölümü fazlasıyla geniş tutulmuş. Bu husus daha önceki oyunlardan farklılaşmasına neden olmuş. Tabi ki olumlu anlamda. Bir diğer belirtmek istediğim nokta ise Savaş Konseyi aşaması olacak. Irkların geçmişinin belirlendiği bu yenilik oyunun ilerleyen aşamalarında bir hayli heyecan verici oluyor.

Her ne kadar diğer ek paketlerde de bulunsa da Legacy Of The Void’de yer alan co-op modu beni fazlasıyla tatmin etti. Bunun belki de en önemli nedeni en son ve en iyi paket olan yapımın yarattığı olumlu etki diyebilirim. Bu modda elde edeceğiniz başarılar meyvelerini çok iyi şekilde veriyor. Aldığınız heyecan, aksiyon ve mutluluk hazzı ise artısı oluyor. Bu bölümde özellikle zorluk seviyesine bağlı olarak katılacağınız ciddi turnuvalar ve rakiplerle klasik Starcraft tadını alıyorsunuz. Bu noktada yeni eklenen Archon modundan da bahsetmek gerekiyor. Bir nevi sonrada katılımlı co-op oynanış tadı veren bu modda tanıdığınız bir dostunuzun macerasına konuk misafir olarak katılıp gücünüzü birleştiriyorsunuz.

 
Starcraft-II-Legacy-of-the-Void-inceleme2
 

Genel olarak değerlendirecek olursak uzun soluklu bir macera olan Starcraft 2 serüveninin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Öncelikle insan ırkıyla başladığımız yolculuğumuz Protoss ırkı ile son buluyor. Her ek pakette çıtayı daha da yükselten yapımcı firma Blizzard, Legacy Of The Void ile serüveni adeta taçlandırıyor. Kişisel görüşüm olarak yapılabilecek en başarılı ek paketi yapmış diyebilirim. İlk başta hatırı sayılır bir fiyata sahip olarak piyasaya sunulsa da, tek başına bağımsız olarak oynayabilme durumu ve yıllarca alacağı güncelleştirmelerle kendini zinde tutacağı düşünüldüğünde ve bir de Starcraft isminin hatırı hesaba katıldığında herkesin envanterinde bulunması gereken bir oyun olduğunu belirtmeliyim.



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!