-->
Call of Duty: Black Ops 3 Oyun İnceleme

Gelecek Savaşları Başlıyor… Oyun dünyasının en önemli serilerinden biri olan Call of Duty her yıl olduğu gibi yeni oyunu Call of Duty : Black Ops 3 ile raflardaki yerini aldı. Bundan yıllar önce farklı oyunlar bu olguyu anlatmaya çalışmışken günümüzde iki büyük yapımcı bu olguyu büyük bir rekabet içinde anlatıyorlar. Adeta onlar bile savaşı anlatırken […]

10.11.2015 | ulasufuk

Gelecek Savaşları Başlıyor…

Oyun dünyasının en önemli serilerinden biri olan Call of Duty her yıl olduğu gibi yeni oyunu Call of Duty : Black Ops 3 ile raflardaki yerini aldı. Bundan yıllar önce farklı oyunlar bu olguyu anlatmaya çalışmışken günümüzde iki büyük yapımcı bu olguyu büyük bir rekabet içinde anlatıyorlar. Adeta onlar bile savaşı anlatırken bile kendi aralarında savaşıyorlar. Bir yanda Electronic Arts’ın Battlefield anlatımı, diğer yanda Activision’un Call Of Duty sunumu. Bu incelememizde Activision cephesinin son bombası olan Call of Duty: Black Ops 3’yi tanıtacağız. Sonuçta bir oyun incelemesi olsa da Call Of Duty serisinin geldiği nokta oyun olmaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Adeta kendi sektörünü oluşturan modern savaşlar rekabeti kartopu etkisi ile büyüyor. Serinin satış rakamları, elde edilen hasılat değerleri, oyun yapım aşamasındaki istihdam rakamları, ayrılan reklam bütçeleri, yapım ekibindeki isimler derken Call of Duty ve Battlefield serileri bundan on yıl öncesinin oyun sektör toplamını geçmiş bulunuyor. Bu duruma gelinmesinde pazarlama tekniklerinin ve her iki oyunun da kendi türünde rakipsiz kalmalarının büyük etkisi var. Sektör analizini biz yine de burada sonlandıralım ve son günlerin en adrenalinli oyununa göz atalım…

 
Call-of-Duty-Black-Ops-3-inceleme1
 

Soluksuz bitirilecek oyunlar listesi yapılsa bu listenin en üst sıralarında Call of Duty: Black Ops 3 yer alır. Bu kadar kesin ve iddialı bir yargıya varmamdaki en büyük etken oyunun etkisinden hala çıkamamış olmam diyebilirsiniz. Ancak ön yargısız ve objektif bir gözle bakıldığında Black Ops 3’nin en güçlü yönünün oyuncuyu kendine bağlaması olduğunu herkes görebilir. Teknik yönlerden sıkıntılar olabilir ama bir oyunda olması gereken en önemli olgulardan biri olan “oyuncuyu bağlama” işini kusursuz yaptığı konusunda da herkes hem fikirdir. Tüm bu detayları, neden bu yargıya vardığımız açıklamaya çalışayım… Call of Duty: Black Ops 3, 2065 yılında distopik bir evrende Call of Duty: Black Ops 2’nin tam 40 sene sonrasında geçiyor. Teknolojinin gelişmesiyle çoğu ordu artık Anti-hava sahaları oluşturduğu için, ülkeler arasındaki çatışmalar yeni bir Soğuk Savaş başlatır. Bilim ve teknolojiyi ordularda kullanmaya başlayan bu ülkeler birbirlerine karşı daha gizli saldırılar düzenlerken aynı zamanda süper asker ve savaşa hazır robotlar da üretirler. Bu yenilikler o kadar ilerlemiştir ki artık insanlar et ve kandan çok makineye dönüşürler. Bu gelişimler, insanlarda bir korku ve panik oluşturur ve bunun sebebi de robotların insanlar üstünde bir güç uygulayıp üstünlük kazanmasıdır. Call of Duty: Black Ops 3, serinin son oyunu gibi süper asker güçlere sahip bir ekibin hikayesini anlatıyor.

 
Call-of-Duty-Black-Ops-3-inceleme2
 

Daha önce bu kadar basit oynanışla başlayan başka bir Call Of Duty oyunu oynamış mıydım diye düşünüyorum ama aklıma başka bir oyun gelmiyor. Oyunun ilk bölümleri gerçekten çok basit bir zorluk seviyesi ile başlıyor. Yeni oyunumuzun en büyük kozu daha öncede belirttiğim gibi 2065 yılında geçen bölümlerle birlikte aksiyonunun tavan yapması. Oyunda karşılaştığınız gelecek ne aşırı uçlarda ne de çok yakın gelecek kurgusunda. Zamansal açıdan bakıldığında 52 yıl sonrası olmasına rağmen kurgusal açıdan 52 yılda karşılaşamayacağımız durumlar tasarlanmış. Önemli olan kurgudur diyor ve tasarımcıların oluşturduğu evrene saygı duyuyoruz. Tabi bu evrenin nimetlerinden de bahsetmek gerekiyor. Öncelikle karakterimizin kılık kıyafeti elden geçirilmiş ve geleceğe göre tasarlanmış. Duvarlara kolaylıkla tırmanmamızı sağlayan özel ekipmanlarımız, gizlilik gerektiren görevlerde saydamlaşmamamızı sağlayan kıyafetimiz, özel elektronik şok bombalarımız gibi birçok mühimmat ve ekipmana sahibiz. Tüm bunların oyun içinde etkili olduğu anlar çok dengeli tasarlanmış. Oyunu bitirdiğiniz zaman açılan Nightmare modu, benzer görevleri zombilere karşı çatışarak oynamanıza ve farklı bir deneyim yaşamanıza da imkan veriyor.

 
Call-of-Duty-Black-Ops-3-inceleme3
 

Call of Duty: Black Ops 3 ana hikaye ve oynanışla ilgili olarak devrim niteliğinde yenilikler yerine ufak rötuşlar yapıyor. Bu yeniliklerden bir kısmı oyunun geneline çok iyi entegre olsa da bazı yenilikler oyun severler tarafından olumlu karşılanamayabilir. Bunlardan bir tanesi de çoklu oyuncu modunda karşımıza çıkan öldürme odaklı puanlama yerine oyunun geneline yapmış olduğunuz katkıya değer veren yeni puanlama sistemi oluyor. Artık direk öldürdüğünüz düşmanlardan değil yapmış olduğunuz asistlerden ve yardımlardan da puan alıyorsunuz. Açıkçası çoklu oyuncu modunda bu gibi yeniliklerin nasıl karşılanacağı merak konusu. Bunun yanı sıra ufak tefek yenilikler haricinde bu modda her şey bildiğiniz gibi. Black Ops 3 teknik olarak durumu hem görsel hem işitsel öğeler bakımından kurtarabiliyor. Grafiksel bakımdan Advanced Warfare’in çok daha üstünde olduğunu hissedeceksiniz. Ses ve müzikler bakımından bir o kadar olumlu şeyler söylüyorum. Özellikle müzikler fevkalade başarılı olmuş. Bunda Hollywood ve oyun dünyasının en iyi isimleri ile çalışılmasının etkisi çok fazla. Nihayet savaş oyunlarının en büyük oyuncularından birinin incelemesinin daha sonuna geldik. Black Ops 3 genel olarak mükemmele yakın bir yapım diyebiliriz. Oyun, aksiyon olarak düşük tempo ile başlayan ve 2065 yılının zirve noktasında da biten bir hız trenindeymişsiniz hissini fazlasıyla sağlıyor. yapım genel olarak da serinin en iyilerinden biri olmuş. Tıpkı bu incelemenin sonu gibi savaşların da son bulması ve sadece oyunlarda kalması dileğiyle…



Popüler Haberler


Devolver Digital tarafından yayınlanan Human Fall Flat’in devam oyunu Human Fall Flat 2’nin 2026 yılına ertelendiği resmi olarak açıklandı.


Predator Helios 16 PH16-71: Güçlü donanımı ve etkileyici ekranıyla oyun deneyimini bir üst seviyeye taşıyor! Keşfet ve maceraya hazır ol!


Ario’ya adım atın ve heyecan verici bir maceraya hazır olun! Görsel şöleni, akıcı oynanışı ve etkileyici hikayesiyle sizi bekliyor!


Son yılların en iyi bilim kurgu- aksiyon filmlerinden, 6 Oscar Ödüllü, küresel hit “Mad Max: Fury Road”