-->
Tearaway Unfolded İnceleme

Kağıttan Bir Dünya… Tearaway Unfolded incelemesine başlamadan önce kısa bir bilgilendirme yapmak isterim. Sony Stüdyolarından Media Molecule tarafından 2013 yılında satışa sunulan Tearaway, Sony’nin taşınabilir el konsolu PS Vita geliştirilmiştir. İnceleyeceğimiz sürüm Ps4 sürümüdür. Eleştirilerimi bu durumu göz önünde bulundurarak yapacağımı belirtmek isterim. Tearaway PS Vita için pazara sunulduğunda dikkati ilk çeken unsur oyunun evreniydi. […]

03.09.2015 | ulasufuk

Kağıttan Bir Dünya…

Tearaway Unfolded incelemesine başlamadan önce kısa bir bilgilendirme yapmak isterim. Sony Stüdyolarından Media Molecule tarafından 2013 yılında satışa sunulan Tearaway, Sony’nin taşınabilir el konsolu PS Vita geliştirilmiştir. İnceleyeceğimiz sürüm Ps4 sürümüdür. Eleştirilerimi bu durumu göz önünde bulundurarak yapacağımı belirtmek isterim. Tearaway PS Vita için pazara sunulduğunda dikkati ilk çeken unsur oyunun evreniydi. Tümüyle kağıttan ve Japon kağıt katlama sanatı Origamiyi bizlere anımsatan modeller ile karşımıza çıkan bu evrende, elleri ve kolları olan bir mektup kahramanı yönetiyorduk.

 
Tearaway-ps4-inceleme1
 

İlk olarak 2008 yılında LittleBigPlanet ile karşımıza çıktıklarında, oyunlara olan bakış açımızı tamamen değiştirebilecek kadar büyük fikirler sunmuşlardı önümüze. Hayal gücünün ve yaratıcılığın bir oyun için olmazsa olmaz parçalar olduğunu göstermekle kalmadılar, bunların sadece yapımcıların tekelinde olmadığını da gözler önüne serdiler. Diğer oyunlara baktığınızda sizin için hazırlanmış bir yapının içinde ilerlediğinizi görürsünüz. Yapabilecekleriniz, ancak oyunun yapımcısının hayal gücünün kapasitesi ile sınırlıdır. Fakat Media Molecule ekibinin bu çıkmaza bir itirazı vardı; “Oyunumuzda yapabileceklerinizin bizimle bir alakası yok, siz ne yapmak isterseniz onu yapabilirsiniz” dediler. Tearaway, bizleri bez bebeklerin dünyasından alıp kağıtların arasına atıyor. Oyuncaklarımız farklı olabilir ancak yine uçsuz bucaksız bir yaratıcılık denizinin içinde buluyoruz kendimizi. Öncelikle bu oyunun ana kahramanı sensin! Metaforik bir yaklaşımdan bahsetmiyoruz, kelimenin tam anlamıyla ana karakter sizsiniz.

 
Tearaway-ps4-inceleme2
 

Tearaway’in dünyasının bir hikayeye ihtiyacı var ve bu hikaye oldukça basit aslında; elinizdeki mesajı güneşe ulaştırmalısınız. Yüzü bile bir zarftan oluşan karakterimizi (Erkeği iota, dişisi aoti) yönlendirerek, yaratıcı pozisyonunda bulunan güneşe mesajı iletmek zorundayız. Ancak şöyle bir şey var ki, güneş de biziz! Kamera ne zaman güneşe dönse tam ortasında şapşal şapşal sırıtan suratımızı görüyoruz (Tearaway gibi bir oyunu oynarken sırıtmama gibi bir şansımız varmış gibi). Tabii burada seçim yine sizin elinizde; isterseniz yaratıcı pozisyonunda yüzünüzü görebilirsiniz, isterseniz de yere uzanmış fosur fosur uyuyan köpeğinizi. Ancak mantık değişmiyor, bu dünyanın yaratıcısı sizsiniz! Yani oyunda hem hedefiz hem de hedefe ulaşmaya çalışan ana kahraman. İlginç değil mi? Oyunun üzerine kurulduğu yapı ile başlıyor ilginçliklerimiz ve bundan sonra da artarak devam ediyor.

 
Tearaway-ps4-inceleme3
 

Öncelikle Tearaway’in dünyasında her şey kağıtlardan oluşuyor, ama her şey. Üzerinde koşturabildiğiniz su birikintileri de kağıttan, bastığınızda sıçrayan damlacıklar da. Kesilmiş, kıvrılmış, yuvarlanmış, buruşturulmuş kağıtlarda hazırlanan bu dünyanın sunduğu çeşitlilik ise akıllara ziyan seviyede. Ormanlardan tutun da vadilere, laboratuvarlardan çiftliklere kadar pek çok farklı oyun alanı hazırlamayı başarmışlar. Origami ustalarını kıskandıracak bir başarıdan söz ediyoruz… Tearaway adeta PS Vita için bir doktora tezi özelliği taşıyan bir oyundu. Ps Vitayı, yapabileceklerini ve tüm özelliklerini PS Vita kadar iyi kullanabilen başka bir oyun olmadı. Bu sefer PS Vita’nın dokunmaya duyarlı arka yüzüne, ön ve arka kamerasına sahip değiliz. Ama elimizde DualShock 4 ve beraberinde getirdiği özellikler var. DS4 üzerindeki dokunmatik yüzey ile yine kendi şekillerimizi çizerek Tearaway dünyasına dahil edebiliyoruz. Eğer bir PS4 kamerasına sahipseniz bu kamerayı da çizimleriniz ve kendi kaplamalarınızı oluşturmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca DS4 dokunmatik yüzeyi Tearaway dünyasındaki çeşitli cisimleri tutup taşımanız için de kullanılabiliyor. Tüm bunların üstüne DS4 üzerindeki ışıklı pencereyi Tearaway dünyasını aydınlatmak veya bazı unsurları kontrol etmek için kullanacağınız anlar da gelecek.  Son olarak şunları söyliyebilirim oyun dünyasının LittleBigPlanet, Puppeteer, Scribblenauts ve elbette Tearaway gibi yapımlara fazlasıyla ihtiyacı var. Vurdulu kırdılı, bol çatışmaları oyunların arasında bir nebze olsun nefes alabilmek emin olun bünyeye çok iyi geliyor.



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından yayınlanan ve Evil Empire tarafından geliştirilen roguelike platform macera aksiyon oyunu The Rogue Prince of Persia, 14 Mayıs tarihinde erken erişim sürümüyle karşımıza çıkacak.


Macera ve bulmaca severler dikkat! Uppercut Games Pty ekibi tarafından geliştirilen ve sular altında kalmış bir şehirde geçen Submerged: Hidden Depths oyunu, Epic Games’te sadece 5 TL fiyatla satışa sunuldu!


Epic Games mağazası her hafta ücretsiz oyunlar dağıtmaya devam ediyor!


Lara Croft’un ikonik macerası, Tomb Raider: Definitive Edition ile 10 yıl sonra PC’ye geri dönüyor!