-->
Starcraft 2 Legacy of The Void Beta İnceleme

Starcraft Evrenine Geri Dönüyoruz… Bazı oyun firmaları vardır hiçbir zaman kalitesinden ödün vermez. Bu firmaların başında hiç tartışmasız Blizzard gelir. Şimdi ise Blizzard Starcraft 2 oyununda Legacy of the Void Betası ile karşımıza geliyor. Blizzard, her ne kadar kendini World of Warcraft, Hearthstone oyunlarına verdiği düşünülse de, diğer oyunları içinde gerekli çalışmaları yapmaktan geri kalmıyorlar. […]

17.08.2015 | ulasufuk

Starcraft Evrenine Geri Dönüyoruz…

Bazı oyun firmaları vardır hiçbir zaman kalitesinden ödün vermez. Bu firmaların başında hiç tartışmasız Blizzard gelir. Şimdi ise Blizzard Starcraft 2 oyununda Legacy of the Void Betası ile karşımıza geliyor. Blizzard, her ne kadar kendini World of Warcraft, Hearthstone oyunlarına verdiği düşünülse de, diğer oyunları içinde gerekli çalışmaları yapmaktan geri kalmıyorlar. Starcraft serisi de azımsanmayacak oyuncu sayısına sahip olduğu su getirmez bir gerçek. Ünlü İngiliz düşünür Thomas Hobbes 1651 tarihli kitabında Leviathan’ı yukarıdaki gibi tanımlamaktadır. Dev bir su canavarı olarak tasvir ettiği Leviathan için “Olması gereken Kötülük” benzetmesini kullanan Hobbes aslında devlet kavramının da temel değerlerini vurgulamaktadır. Daha önceleri Tevrat ve İncil gibi kutsal kitaplarda da betimlemesi yapılan Leviathan, sadece temel bilimlere ışık tutmakla kalmayıp Ekonomi, Felsefe ve Sosyoloji bilimlerinin de en önemli konularından biri durumundadır. Bu olgudan oyun dünyasının etkilenmemesi kuşkusuz imkansızdı. Bazen direk olarak (Starcraft’ta olduğu gibi) bazen de dolaylı olarak oyun dünyasındaki bir çok yapımın ana hikayesinin temelinde yer almıştı. Hikayelerde dev bir canavarın tüm iktidara hakim olduğu, her şeyi yönettiği ve en sonunda kendisini yok ettiği şeklindeki Leviathan kurgusu farklı farklı yorumlanarak çeşitlendirilmişti. Ancak bu kurgu belki de Starcraft evreninde olduğu kadar hiçbir zaman derinlemesine işlenmemişti.

 
Starcraft-2-Legacy-of-The-Void-Beta-inceleme3
 

Blizzard diğer oyun firmalarından ciddi anlamda ayrılan bir firma. Çok geniş aralıklarla çıkardığı oyunlardan her biri başyapıt niteliğinde ve bunu da çok iyi bir şekilde kullanıyor. Oyuncuların isteklerine cevap verme bakımından zamansal gecikmeler yaşatsa da yapmış her oyununa yapmış olduğu devrimsel iyileştirmeler ile bir şekilde oyun severlerin gönlünü çalmayı da başarıyor. Tabi bu süreç Diablo gibi oyunlarda bazen çuvallasa da (aslında çok geç de olsa bir takım sürprizlerle gönül almaya çalıştı ama…) genel itibariyle firmanın saygın bir imaj kazanmasını sağlıyor. Öncelikle Starcraft 2 Legacy of The Void Betasındaki oyun modlarından bahsetmek istiyorum. Archon Mod‘u ile iki oyuncu tek üssü kontrol edebiliyoruz. Arkadaşımız ile birlikte ya da rastgele bir takım arkadaşı bularak girebildiğimiz bu mod sayesinde, iki oyuncu tek bir üssü kontrol ediyoruz. Üniteler, binalar, geliştirmeler derken her şeyi birlikte kontrol edebiliyoruz. Ancak bu modu oynarken takım arkadaşınız ile uyum gösterebilmeniz çok önemli, siz birimleri bir yere gönderiyorken onun tutup başka yere göndermeye çalışması işleri karıştırabilir. Eğer doğru koordinasyonu sağlayabilirseniz oldukça başarılı olabilirsiniz. Allied Commanders modu ise yeni bir co-op modu. Arkadaşımız ile birlikte görev bazlı ve ucu açık sonlu görevlere çıkacağımız bu mod ile bilgisayara karşı oynuyoruz. Özellikle de Jim Raynor, Sarah Kerriganve Artanis‘i de kontrol etmemize olanak sağlayan Allied Commanders, oldukça eğlenceli olacak gibi görünüyor. Oynarken ana karakterlere seviye atlatma ve geliştirme gibi seçenekler bulunacağından, uzun soluklu bir oynanışı olacak gibi.

 
Starcraft-2-Legacy-of-The-Void-Beta-inceleme2
 

Oyunun hikayesinden bahsetmek gerekirse Terran, Protoss ve Zerg adında üç farklı ırkın birbirleri ile olan mücadelesi anlatılmakta. Starcraft II ilk paketi olan Wings of Liberty‘nin tekli oyuncu modunda Terran ırkını konu almış, ikinci  genişleme paketi olan Hearth of theSwarm‘da ise senaryo Zerg ırkı üzerinden devam etmişti. Yakın zamanda ise çıkması beklenen ve şu an kapalı betada olan üçüncü ek paket ise Protoss ırkı üzerinden hikayeyi devam ettirecek ve nihai sona ulaştıracak. Raynor, Kerrigan, Zeratul gibi karakterlerin nasıl bir öyküsü olduğu öğreneceksiniz. Oyunun az önce de belirttiğim gibi derin bir hikayeye sahip tek kişilik modu olduğu gibi çarpıcı da bir çok kişilik modu bulunuyor. Öncelik her zaman olduğu gibi tek kişilik modda. Hikayenin kurgusu gerçekten kusursuza yakın olacağa benziyor. Uzun bir inceleme oldu ama bir ek paketten çok daha fazlasından bahsediyoruz. O kadar dolu bir içerik var ki hala bahsetmediğim birçok detay var diye düşünüyorum. Gerçi bunlarla ilgili haberleri daha önce sitemizde bolca verdik. Sağ taraftaki ilgili haberler bölümünden ulaşabilirsiniz. Biz kısaca oyunun teknik kısımlarına da değinelim. Öncelikle Blizzard’ı bir kaz daha tebrik etmek istiyorum. Hakikaten grafiksel olarak mükemmele çok yakın bir ek paket bizleri karşılıyor. Yıllardır yeni oyunlarında bile eski teknolojili grafik motorlarını harmanlayıp bizlere sunan birçok firmanın Blizzard’ı örnek alması gerekiyor. Bir ek paket olmasına rağmen Legacy of the Void görsel olarak bir önceki ek paketinin üzerine fazlasıyla koyarak çıtayı iyice yükseltmiş. Özellikle oyunun ilerleyişinde sıklıkla karşılaştığımız çevre efektleri ve bol patlamalı anlardaki görsel kalite üst noktalarda. Bu durum oyunun işitsel öğelerinde de başarıyla vurgulanmış. Zaten oyunun genel olarak teknik yönleri başarılı olsa da bu ek paket özelinde çıtanın birkaç kademe yukarı taşındığını rahatlıkla söyleyebilirim. Oyun başlangıcındaki 6 olan işçi sayısı, 12‘ye çıkarılmış durumda. Bu değişiklik oyuncuların hızlı gelişmesi için yapılmış, en azından o şekilde gösterilmeye çalışılmış. Bu olay, oyun hızının gerçek zamanla eşitlenmesinden sonra gelen bir dengeleme gibi duruyor. Dengelemeden sonra ünitelerin hareket hızı, yeteneklerin bekleme süreleri, araştırma/geliştirme zamanları ve ünite üretme zamanları yavaşlamış gibi hissediliyor. Ana binamızın etrafındaki mineraller ve gaz miktarlarının da azalmış olması dikkatimizi çeken değişiklikler arasında yer alıyor. Bu değişim bana oyuncuları erkenden haritaya yayılmaya itecekmiş gibi geldi.

 
Starcraft-2-Legacy-of-The-Void-Beta-inceleme1

 

Genişleme paketimizin başrolünde bulunan Protoss ırkımızdaki değişikliklere ve yeniliklere bakacak olursak; Gateway de gözümüze çarpan yeni ünitemiz Adept, Cybernetics Core inşa edildikten sonra üretime açılıyor. Kısmen ucuz ve kullanışlı gözüken Adept yüksek kalkan ve can değeri ile göz dolduruyor. Psionic Transfer yeteneği ile seçilen bölgeye kopyasını gönderen Adept 7 saniye sonra kopyasının yerine geçiyor. Sadece yere saldırabilmesine rağmen, tercih edilecek ünitelerden biri olacaktır. Ek olarak Cybernetics Core’da kalkan geliştirmesi bulunan Adept, bu geliştirmeyle zaten yeterli olan kalkan değerine 50 daha ekleyerek dayanıklılığını daha da arttırıyor. Toparlamanın vakti geldi sanırım. Her şeyden önce bu kadar uzun yazmama neden olan Blizzard firmasını esefle kınıyorum! Arkadaş bu kadar dolu dolu bir kapalı beta mı olur yahu. Henüz kapalı beta sürecinde olan yeni ek paketimizin ana ekranında, müziklerinde ve grafiklerde önceki pakete göre göze çarpan bir değişiklik yok. Oyunun kapalı betası sadece çoklu oyuncu modlarını destekliyor. Legacy of the Void serinin hayranlarını tahminlerinin çok üzerinde tatmin edecek kadar dolu bir içerik ile geleceğe benziyor.



Popüler Haberler


2K, bugün TopSpin 2K25 Centre Court Passes’iduyurdu, bu launch içerik programı ve aylarca yeni zorluklar ve ödüller sunuyor.


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!