-->
F1 2015 Oyun İnceleme

Motor Sesleri Yükseliyor… Codemaster Stüdyoları, Motorsporları ve yarış oyunları denince ilk akla gelen ve en başarılı yapımcılarından biridir. Hal böyle olunca beklentiler de bir hayli yüksek oluyor Codemaster’dan Bizlerde her zaman sorduğumuz o klişeleşmiş sorumuzu soruyoruz. Serinin en son yapımı olan ve Codemasters imzalı Acaba F1 2015 beklentiler karşılayabiliyor mu? Gelin cevabına hep beraber bakalım. […]

01.08.2015 | ulasufuk

Motor Sesleri Yükseliyor…

Codemaster Stüdyoları, Motorsporları ve yarış oyunları denince ilk akla gelen ve en başarılı yapımcılarından biridir. Hal böyle olunca beklentiler de bir hayli yüksek oluyor Codemaster’dan Bizlerde her zaman sorduğumuz o klişeleşmiş sorumuzu soruyoruz. Serinin en son yapımı olan ve Codemasters imzalı Acaba F1 2015 beklentiler karşılayabiliyor mu? Gelin cevabına hep beraber bakalım. Tüm dünyada milyonlarca hayran kitlesine sahip olan Formula 1 etkinliğinin oyun dünyasına uyarlanması da aslına bakarsanız çok eskiye dayanır. Ancak günümüzde Formula 1’in gelmiş olduğu standartların etkisi ile ilk başlarda arcade tarzında olan oynanış sistemi 90’lı yıllardaki oyunlar mesela yerini daha gerçekçi bir oyun anlayışına bırakmış bulunuyor. Her yıl F1 serisi biraz daha gerçekçilik odaklı hale geliyor.

 
f1-2015-inceleme1
 

Formula 1’dir. Dünyanın en hızlı araçları (tabi ki karadaki), en güçlü sürücüleri ve en üstün teknolojisi bir araya gelir ve kulakları sağır eden, saniyelerin değil saliselerin önem kazandığı bir mücadele başlar. Otomobilin keşfinden beri süre gelen en hızlı aracı yapma dürtüsü teknolojinin spor hali olarak Formula 1’de kendisini bulur. Oyunun sunumundan başlamak istiyorum. Öncelikle çok başarılı bir sunum hazırlanmış giriş bölümündeki bu adrenalin yüklü videonun ardından bizleri Codemasters’ın önceki oyunlardan aşina olduğumuz sadeleştirilmiş menü tasarımı karşılıyor. Evet, daha önceki yapımlardaki gibi gayet yerinde ve sade bir menü tasarımı hazırlanmış. Yeni F1 oyunu 2014 ve 2015 olmak üzere 2 farklı sezonda yarışabilme imkânı sunuyor oyunculara. Championship Season, Pro Season, Quick Race, Multiplayer ve Time Trial olmak üzere 5 çeşit olarak belirlenmiş. Son üçlüyü anlatmaya gerek yok zira çoğu oyundan alışkın olduğumuz hızlı oyun modları. Championship Season’dan başlayacak olursak. Championship Season’a giriş yaptığımızda karşımıza Formula 1 takımları çıkmakta. Mercedes, Red Bull, Williams, Ferrari, McLaren, Force India, Toro Rosso, Lotus, Sauber, Manor takımlarının lisanslı araçları ve pilotları bulunmakta. İstediğimiz takımı ve pilotu seçebiliyoruz.

 
f1-2015-inceleme2
 

F1 2015 tam anlamıyla gerçek Formula 1 kurallarına entegre bir oynanış yapısına sahip. Formula 1’de yer alan oyun kuralları anında oyuna da monte edilmiş. Rakibinizin yolunu keserseniz, virajları alırken avantaj sağlayacak şekilde kestirme yollardan giderseniz anında ceza alıyorsunuz. Ayrıca meşhur DRS ve KERS sistemleri de çok gerçekçi kullanılmış. Nedir bu sistemler biraz açalım. DRS Drag Reduction System yani aracın arkasındaki kanatın hareketli olması denilebilir. Bu sistem yarış esnasında bazı pistlerde ve pistin bazı bölümlerinde bizim kontrolümüze bırakılabiliyor. Peki ne işe yarıyor. Bu sistemi aktif veya deaktif ettiğiniz duruma göre aracın yol tutuşu değişiyor. Böylelikle aerodinamiğe bağlı olarak hızınız ve agresif sürüş yeteneğiniz ortaya çıkıyor. KERS sisteminden de bahsetmek gerekirse; Türkçesi Kinetik Enerji Geri Dönüşüm Sistemi olan bu sistem Formula 1’de 2009 yılından beri isteğe bağlı olarak kullanılıyor. Amacı kinetik enerjiyi bir nevi NOS gibi kullanmak. Oyun ekranında bir enerji barında gösterilen bu etkiyi tek tuşa basılı tutarak aktif edebiliyorsunuz. Özellikle bir aracı geçmeye çok yaklaşmışken uzun düzlüklerde kullanıldığında etkisi gözle görülebiliyor. Yalnız sınırlı miktarda bulunan bu enerjiyi etkili şekilde kullanmalısınız. F1 2015’te, eski oyunların aksine kariyer modu yer almıyor. Yalnızca belirlenen takımları tercih edebiliyor ve bu yönde maceranıza devam edebiliyorsunuz. Peki, yeni oyunla birlikte yapılan tek değişiklik kariyer modu mu? Ne yazık ki hayır! Co-op, Split Screen ve rekabet sistemi de bulunmuyor.

 
f1-2015-inceleme3
 

Oyunun teknik detaylarına yani görselliğine ve işitsel performansına değinmenin vakti geldi. Her zaman olduğu gibi görsellikten bahsetmek istiyorum. Codemasters yine elinden gelenin en iyisini yapmış. Etkiyi incelemenin başında da belirttiğim gibi menü tasarımlarında bile görebiliyorsunuz. Oyunun yükleme anlarında size sunulan ve istediğiniz gibi hareket ettirebildiğiniz detaylı istatistik ekranı bile çok iyi düşünülmüş. Ama asıl detaylar piste çıkınca görülüyor. Ben en çok yağmurlu havalardaki görsel etkileşime hayran kaldım. Saatte 250 km hızla giderken lastiklerinizin üzerinden sıçrayan her yağmur damlasını görebiliyorsunuz. Ayrıca gerçekçilik de had safhada. Mesela çim bir zemine aracın sol lastiğini çıkardınız diyelim. Buradaki çimin lastikten temizlenmesi neredeyse yarım tur sonra gerçekleşiyor. Ayrıca çok sıcak havalarda pistin üzerinden çıkan ısı halelerini görmek de çok hoşuma gitti. Kısacası araç modellemelerinden tutunda, stadyum tasarımlarına kadar, her şey en ince ayrıntıya kadar düşünülmüş. F1 2015 sesler açısından da başarılı. Her aracın kendine özgü motor gürültüsünü doya doya dinlemek istiyor insan. Zaten bu açıdan seri oldukça başarılıydı, bu başarıyı aynen devam ettiriyor. Son olarak F1 2015 Formula 1 hayranları keyif alacağı bir yapım olsa da diğer oyun severler tarafından belli süre sonra sıkıcı hale geliyor.



Popüler Haberler


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!


Ubisoft’un son Assassin’s Creed oyunu Mirage, 30 Nisan’a kadar ücretsiz deneme sürümüyle sizleri bekliyor!