-->
Hatred Oyun İnceleme

Seri Katil Sokaklarda… Seri katil filmleri oldum olası ilgimi çekmiştir. Hatred’ın ilk fragmanı gördüğümde adeta ekran baka kaldım ve fragmanı tekrar tekrar izledim açıkçası oyun çok ilgi çekti. Siyah beyaz grafikleri karakter kamera açısı ile oyuna adeta mest oldum. Hatred çıkış yapacağı günü iple çekmeye başladım. Uzun bekleyişin ardından Hatred inceleme köşemizin konuğu bakalım beklediğimize […]

17.06.2015 | ulasufuk

Seri Katil Sokaklarda…

Seri katil filmleri oldum olası ilgimi çekmiştir. Hatred’ın ilk fragmanı gördüğümde adeta ekran baka kaldım ve fragmanı tekrar tekrar izledim açıkçası oyun çok ilgi çekti. Siyah beyaz grafikleri karakter kamera açısı ile oyuna adeta mest oldum. Hatred çıkış yapacağı günü iple çekmeye başladım. Uzun bekleyişin ardından Hatred inceleme köşemizin konuğu bakalım beklediğimize değecek bir oyun mu olmuş gelin hep beraber bakalım. Öncelikle oyunun hikayesinden başlamak istiyorum ama anlatacak bir şey bulamıyorum. Maalesef oyunda bir hikaye yok ve amacımız yok sadece nefret doluyuz ve önümüze gelen herkesi öldürmek istiyoruz. Hatred’ın en başarısız noktası hikaye kurgusu. Açıkçası insanı içine çeken bir hikayesi yok oyunun. Kaldı ki çok başarılı bir hikaye kurgusu yapılabilirdi.

Şundan eminiz ki her oyun kendi içinde belirli şiddet unsurları barındırıyor Grand Theft Auto’dan örnek verecek olursak, elimize silahlarımızı alıp polislere ufak çaplı ziyaretlerde bulunabiliyor, plajda insanlara işkence edebiliyor ya da arabayla gelene gidene çarpıp kaçabiliyoruz. Peki, bu oyundaki şiddet neden bu kadar abartıldı? Sorusuna cevap verecek olursak, aslında oyunda her hangi bir amacınız yok, tek şey geleni gideni öldürmek. Grand Theft Auto’da da yapmıyor muyuz aynısını? Evet. Yapıyoruz fakat Grand Theft Auto’da öldürmek,eğlenmek veya etrafı gezip tozmak size bağlıyken bu oyun sadece saf şiddete odaklanıyor. Oyun sizi sürekli insanları öldürmek için zorluyor ve kışkırtıyor.

 
Hatred-İnceleme1
 

Daha önceden de belirttiğim gibi aslında her hangi bir hikayeye veya olay örgüsüne bağlı değiliz. Oyunda tek mantık var “öldür”. Ana karakterimiz kendince problemleri olan, insanlardan, hükumetten ve dinlerden nefret eden ve hepsini dünyadan silmeye, yok etmeye çalışan bir ağabeyimiz. Peki, başarıyor mu? Geleni gideni ağlatıyor, başarmak ne ki? Yani şunu söyleyebilirim ki tek göreviniz “öldürmek”.

Gelelim ses ve oynanış ile ilgili detaylara. Oyunun başarısız yönlerinden biri de sesler. Ana karakterler ve oyun boyunca denk geldiğimiz Ana karakter haricinde sesler başarılı değil. Oynanış ile ilgili söylenecekler ise çok fazla. Öncelikle yapay zekadan başlayayım. Açıkçası yapay zekanın bu kadar düşük olduğu bir oyun son zamanlarda görmemiştim. Örneğin düşmanların sizin hamlelerinizi beklemesi, enerjinizin iyice düştüğü durumlarda son hamleyi indirmemeleri ve daha birçok gariplik sizleri bekliyor. Yapay zeka olarak aksiyonun yoğunluğunda sizi zorlayacak bir düşman yok.

 
Hatred-İnceleme2
 

Hatred klavye/fare kombinasyonu veya gamepad yardımı ile nişan alıp önümüze geleni öldürdüğümüz izometrik kamera açısına sahip bir oyun. Oyunun başından itibaren evinizden çıkıp geleni gideni öldürdüğümüz, görevlerinin çoğu da “şurayı bas”, “şurayı yok et”, “şurayı havaya uçur” olan şimdiye kadar karşılaşmadığımız türden şiddet unsurlarını çokça yaşadığımız ve zamanla bizi psikopata dönüştüren bir sisteme sahip. Karakterimiz sadece üzerinde 3 silah taşıyabiliyor. Bu silahlar; ağır makineli, SMG, tabancalar, pompalı, Molotof ve türlü el bombaları. Oyun boyunca cephaneleri yerlerden toplayarak ilerliyoruz. Bildiğiniz gibi bu aralar hemen hemen bütün oyunlarda sağlık barı kaldırılmış durumda. Bu oyunda sağlık barımız gözüküyor ve karakterimiz canını sivilleri ve polisleri son vuruşlarıyla (Fatality gibi) doldurabiliyor.

 
Hatred-İnceleme3
 

Saykoya bağladıkça karşımıza çıkan polis sayısı da artıyor ve belirli süreden sonra “nalet” etmek zorunda kalıyorsunuz, sonuçta ölümsüz değiliz. Görev yaptıkça öldüğümüzde kaldığımız yerden devam edebilmek için Mario’da ki gibi “Respawn Point” sahip oluyoruz. Yani belirli süreden sonra görevleri yapmadan ilerleyemeyecek hale geliyoruz ki zaten belirli görevleri de yapmayınca yeni bölümlere geçemiyoruz. Son sözler olarak. Hatred genel olarak vasatın biraz üzerinde bir yapım olmuş. Açıkçası oyun biraz daha zor olsa, biraz daha çeşitli olsa, hikayesi olsa, sesler biraz daha gerçekçi olsaymış. Bizden çok iyi notlar almayı başarabilirdi.



Popüler Haberler


Kıyamet sonrası Moskova’nın dehlizlerinde hayatta kalma mücadelesi veren Artyom’un hikayesi Metro serisinde devam ediyor.


VSYNC, oyun deneyiminizi önemli ölçüde etkileyebilecek bir teknolojidir. Bu yazıda, VSYNC’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve oyun


Marvel Games ve NetEase iş birliğiyle geliştirilen Marvel Rivals, Marvel evreninin sevilen karakterlerini karşı karşıya getiren ücretsiz


Microsoft’un Xbox konsolları, son zamanlarda Avrupa’da durgunlaşan satışlarla karşı karşıya. Bu durum, üçüncü taraf yayıncılar arasında endişelere yol açıyor.