-->
Pillars of Eternity Oyun inceleme

Taktiksel açıdan gerçekten üzerinde düşünmeniz gereken bir oynanış sistemi… Son dönemlerde RPG oyunlarında oldukça başarılı işler yapılıyor. Oyun yapımcıları, rol yapma türü (RPG) yapımların elde ettiği başarıların farkına vardığından beri, neredeyse “her stüdyonun bu türde bir oyunu olmalı” fikri, kanuna dönüştü. Ve bu yarışa bağışlar toplanarak bu hale getirilen ve izometrik bir bakış açısına sahip […]

01.04.2015 | ulasufuk

Taktiksel açıdan gerçekten üzerinde düşünmeniz gereken bir oynanış sistemi…

Son dönemlerde RPG oyunlarında oldukça başarılı işler yapılıyor. Oyun yapımcıları, rol yapma türü (RPG) yapımların elde ettiği başarıların farkına vardığından beri, neredeyse “her stüdyonun bu türde bir oyunu olmalı” fikri, kanuna dönüştü. Ve bu yarışa bağışlar toplanarak bu hale getirilen ve izometrik bir bakış açısına sahip olan Pillars of Eternity ile RPG açlığımızı tekrar yakaladık. Hem klasik RPG hemde yenilik istiyorsanız bu oyunu kesinlikle oynamalısınız. Yarattığınız karakter ile maceradan macera koşa bileceğiniz, yeni ırklarla arkadaşlık kurabileceğiniz, tayfanıza bu şekilde adam toplayabileceğiniz, kendi kararlarınız ile yönlendirebileceğiniz mükemmel bir rol yapma oyunu. Oynanabilirliği ve grafikler muazzam ve o eski RPG ruhunu çok iyi yakalamış. Pillars of Eternity sizlere o eski RPG anılarınızı tekrardan canlandırarak arkadaşlarınız ile oturup saatlerce tartışıp konuşabileceğiniz bir oyun.

Pillars of Eternity 90 lardaki RPG oyunlarda ne varsa bize sunuyor izometrik bakış açısı, diyalog sistemi, giderek zorlaşan eğrisi yanında kendi karakterini koyan bir oyun olmayı başarıyor. Sıra tabanlı savaşlar oyunları arasında çizgisi ile ön plana çıkıyor. Oyun sizi doğru stratejiler kurmaya zorluyor. Oyununumuzu hikayesinden bahsetmek gerekirse Oyunumuzun hikayesi Eora denilen topraklarda geçiyor. Oyun, adalardan oluşan “Eastern Reach” adı verilen bir kara toprağıyla bağlanmış bir bir bölge üzerine kurulu. Oynadığımız karakter ise tamamen talihsiz diyebiliriz. Ticaret için eşya taşıyan bir grup olarak karavana eşlik eden insanlardan biriyiz.

 
Pillars-of-Eternity-inceleme1
 

Her bölümde farklı ırklardan birer karakter olmak üzere toplamda 2 farklı karakteri yönetiyoruz. Her karakterin kendine has saldırı teknikleri ve büyüleri bulunuyor. Saldırı esnasında karakterlerinizi çok iyi koordine etmeniz gerekiyor. Her karakteri farklı bir düşmana odaklayabileceğiniz gibi top yekün tek bir düşmana da saldırabiliyorsunuz. Ekibinizde yer alan uzak menzilli saldırı yapabilen karakteri yine size ok atarak saldıran düşmanlara karşı kullanmak gibi farklı stratejiler belirlemesiniz. Ayrıca ekibin güz barını da devamlı kontrol etmelisiniz. Güç dengesini iyi ayarlayarak saldırıda bulunmalısınız, yoksa bir anda 3 karakter birden ölebilir ve zor durumda kalabilirsiniz. Takım arkadaşlarınızdan biri öldüğünde yardımına koşabiliyorsunuz. Tabi bunu yapabilmeniz için ortalığın sakinleşmiş olması gerekiyor. Ayrıca sahip olduğunuz ve oyun boyunca geliştirebildiğiniz büyüler sayesinde saldırı ve savunma açısından önemli hamleler yapabiliyorsunuz. Örneğin belli bölgedeki takım arkadaşlarınızın enerjisine % 25’lik iyileştirme ya da rakibinize çok güçlü bir balyoz darbesi indirme gibi.

Oyun boyunca öldürdüğünüz düşmanlardan kazandığınız deneyim puanları sayesinde karakterlerinizin yeteneklerini geliştirebiliyorsunuz. Tüm karakterlerin kazandığı deneyim puanları farklı. Bu nedenle her karakteri aynı anda değil, puanlarının dağılımına göre geliştiriyorsunuz. Bu durumu göze alırsak, oyun boyunca yakın saldırıda kullandığınız, ya da yönetmekten en çok zevk aldığınız ana karakterin yeteneklerini daha fazla geliştirmeye odaklanabilirsiniz. Ayrıca tüm oyun boyunca gizli kalmış bölgeleri araştırdığınızda değerli eşyalar bulabiliyorsunuz. Bu değerli ekipmanlar, o sandığı açan karakterin envanterine ekleniyor.

 
Pillars-of-Eternity-inceleme2
 

Hikaye ise şöyle başlıyor, yolculuğa çıkılmış fakat çıkılan zaman çok yanlış ve tehlikeli. Gece mola için bir yerde konaklamaya başlıyor ve o geceyi orada geçirmek istiyoruz grup olarak. Bu grubun bir efendisi var tabiki. Efendi mola esnasında bir şeyler anlatırken bütün grupça şunu fark ediyoruz ki durduğumuz yer aslında ormanın tam ortası ve amansız bir şekilde tehlikeli. Bu şansızlık sonucu kamp kurduğumuz yer tamamen yanlış zaman ve yanlış mekan diyebiliriz. Daha sonra gecenin geç saatlerinde etrafı gözetlemek ve su için bir kaç arayış yapmaya çıktığımız anda kamp saldırıya uğruyor ve bir anda olaylar gelişmeye başlıyor. O saldırının ardından doğaüstü güçlerde bir şeyler olduğunun farkına varıyoruz. Merak ve maceracı ruhu ile bunun böyle olmaması gerektiğine karar verip devam ediyoruz. Daha sonra karavana eşlik eden arkadaşlarınızdan biri olan güzellik abidesi Caliscaile yola devam ediyoruz. Fakat Calisca sizin yanınızda pek kalıcı değil ve gitmek için can atıyor. Başlangıçtan sonra güzel kız ile yollarımızı ayırmak zorunda kalıyoruz. Ve hikaye sizin kararlarınız doğrultusunda bu dünyaya dalış yapmış bir şekilde devam ediyor. Burada sizlere devam edip herhangi bir şekilde “spoiler” vermek istemiyorum.

Pillars of Eternity Irkları gayet çeşitli ve güzel ayarlanmış. Yaşanan dünyaya çokta uygun gözüküyor. Bunu şöyle düşünebilir hatta bir benzetme bile yapabilirsiniz. Orta Dünya Tolkien tarafından yaratılmış en güzel yerlerden biri diyebiliyoruz ve bence Pillars of Eternity dünyasında bu izleri çok göreceksiniz. Bu da demek oluyor ki bu oyunun dünyası da hikayesi de güzeldir kardeşim. Gelelim oyun içerisindeki ırklara. 6 çeşit seçebileceğiniz Irk bulunuyor ve bunların bazıları tanıdık bazıları değil. Bunları sıralayacak olursak Human, Aumaua, Dwarf, Elf, Orlan, Godlike şeklinde. Bunlardan gözümüze en farklı gelenlerin kısaca hikayelerine bakalım.

 
Pillars-of-Eternity-inceleme3
 

Halk hikayeleri, şarkılar, şiirler söyleyerek bunların gücü ile çeşitli büyüler ve ağırlıklı olarak grup üzerinde etkili olan yeteneklere sahipler. Aslında bu sınıfı şöyle tanımlamanın daha iyi olacağını düşünüyorum. Kendileri bir korsan gemisinin serdümeni gibi tayfayı yönlendirebilen yani insanların akıllarını çelebilen onları konuşmaları ve hitapları ile etkileyebilen kişiler. Bir nevi lider özelliklere sahipler. Tabii ki bu sınıf size çok saçma gelebilir fakat oyun içerisinde grup içindeki anlaşmazlıklar bir yerden sonra o kadar can sıkmaya başlıyor ki keşke Chanter olsaydı sınıfta ve şunlara bir konuşma yapıp ortamı düzeltip şu işi gediğine koyabilseydim diyebilirsiniz. İlişkiler ile oynayan tam bir politika karakteri ve konuşmaları resmen büyüleyici, yani öyle bir yeteneği var bunların ve cidden çok lazım oluyorlar.

Oyun başlı başına bir efsane olduğundan oyunun puanını kırmaya pek içim elvermiyor. Oyun hala benim için 8.8’lİk bir oyun. En iyisi hem oyunu bize oynama imkanı veren yapımcılara ve oyunun inanılmaz geniş içeriğine istinaden 9 puanımızı eksik etmeyelim. RPG oyuncusuyum deyip de Pillars of Eternity ‘i hala oynamamış insanlar varsa onları buraya alıp bu günahtan kurtulmalarını sağlayalım. Oyunu hali hazırda oynamış olanlar içinse görecek çok farklı şeyler onları bekliyor.



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından yayınlanan ve Evil Empire tarafından geliştirilen roguelike platform macera aksiyon oyunu The Rogue Prince of Persia, 14 Mayıs tarihinde erken erişim sürümüyle karşımıza çıkacak.


Macera ve bulmaca severler dikkat! Uppercut Games Pty ekibi tarafından geliştirilen ve sular altında kalmış bir şehirde geçen Submerged: Hidden Depths oyunu, Epic Games’te sadece 5 TL fiyatla satışa sunuldu!


Epic Games mağazası her hafta ücretsiz oyunlar dağıtmaya devam ediyor!


Lara Croft’un ikonik macerası, Tomb Raider: Definitive Edition ile 10 yıl sonra PC’ye geri dönüyor!