-->
Evolve Oyun İnceleme

Kapışma Başlasın… Beklenen gün geldi çattı,  oyun severler tarafından 2015 yılının en çok beklenen oyunlarından biri olan Evolve yayınlandı. Turtle Rock Studios tarafından geliştirilen oyunun, yayımcılığını 2K Games üstleniyor. PC, PlayStation 4, Xbox One platformlarına çıkışını yapan oyunun grafik motoru ise CryEngine. Oyun karşımıza, Left 4 Dead’e benzer bir şekilde çıkıyor. Oyunda tabii ki de […]

16.02.2015 | ulasufuk

Kapışma Başlasın…

Beklenen gün geldi çattı,  oyun severler tarafından 2015 yılının en çok beklenen oyunlarından biri olan Evolve yayınlandı. Turtle Rock Studios tarafından geliştirilen oyunun, yayımcılığını 2K Games üstleniyor. PC, PlayStation 4, Xbox One platformlarına çıkışını yapan oyunun grafik motoru ise CryEngine. Oyun karşımıza, Left 4 Dead’e benzer bir şekilde çıkıyor. Oyunda tabii ki de karşımıza zombiler çıkmıyor. Zombilerin yerine karşımıza ürkütücü uzaylılar geliyor. Hemen hemen aynı savaş dinamiklerini kullanmışlar. Sizlere kısaca konudan bahsettikten sonra Evolve derinlemesine incelemeye koyulalım. Oyunumuzun ana konusu gerçekten kaliteli bir kurgu üzerine oturtulmuş. Kendi gezegenlerinden ayrılan insanlar, yeni keşfettikleri bir gezegende koloniler kurmaya çalışıyorlar. Çalışmalar sırasında ise gezegenin devasa yaratıkların mekânı olduğunu öğreniyoruz. Yetkililer ise gezegenlerinin en yetenekli yirmi avcısını bu yaratıkları avlamak için getiriyorlar. Evolve’un hikâye kısmını daha çok seviye atlamak ve yeni karakterleri denemek için kullanıyorsunuz. Burada kazandığınız deneyim puanlarının çok oyunculu kısma aktarılması da güzel olmuş.

 
Evolve-inceleme1
 

Left 4 Dead serisinin yaratıcıları aslında Evolve’u tasarlarken ellerini korkak alıştırmamışlar. Mümkün olduğu kadar çok yenilik denemeye çalışmış ekip. Left 4 Dead’de ki ”Versus” modunu neredeyse bütün oyuncular sevmişti. Evolve da ise bu moddan yola çıkarak bizlere neler sunmuş gelin hep beraber bakalım. Oyundaki amaç karşı takımı engellemek ve maçı kazanmak, Shear adlı gezegende geçiyor iki farklı takım mevcut. Bunlar mutasyona uğraşmış, evrimi tamamlamaya çalışan uzaylılar ve uzaylılarının amaçlarını engellemeye çalışan küçük bir avcı grubu. Bu yaratıkların amacı tamamen yıkım yapmak ve bariyerlere ulaşıp, yıktıktan sonra diğer tarafa geçerek amaçlarına ulaşmak oluyor. Diğer tarafta ise, çaresiz insanlar bulunuyor. Uzaylıların amaçları, bu insanları öldürmek ve evrimlerini tamamlamak oluyor. Yaratık ekibi bu amaçlarını başarabilirseler, oyunu otomatikman kazanıyorlar. Bir başka kazanma yolu ise, karşı takımda ki dört avcıyı öldürebilme. Ölen oyuncular, bir süre sonra oyuna tekrardan dahil olabiliyorlar. Bunun için oyunda bir oyuncunun sağ kalması gerekiyor. Hemen oyuna dahil olamayan oyuncuların bir süre beklemesi şart. Evolve’da benzer maçları tekrar tekrar yaparak açacağınız onlarca özellik, perk, arma,  atlanacak kırk level var.  Öncelikle canavarımızdan biraz bahsetmek istiyorum, Kendisi Left 4 Dead’deki Tank’a benzer Ama ondan elbette baya farklı. Canavarımız dört saldırı özelliği bulunuyor taş atmak, ateş üflemek, rakiplerin üzerine yukardan zıplamak ve hızlı depar atmaktan ibaret, bu dört ana özelliğini geliştirebilmek için karşımıza çıkan ufak tefek canavarları mideye indirmemiz gerekiyor. Oyunda üç canavarımız var, Goliath hali hazırda oynanabilir geliyor, Kraken ve Wraith’i sizin seviye atlayarak aktif hale getirmeniz gerekiyor.

 
Evolve-inceleme2
 

Her oyunda olduğu gibi karşımıza birkaç oyuncu sınıfı çıkıyor. Canavarı avlamakla mükellef Assault, Medic, Trapper ve Support sınıfları da siz oynadıkça ve seviye atladıkça tamamı farklı silahlara, görselliğe ve seslendirmeye sahip karakterler olarak geri dönüyor. En basitinden yanında eğittiği Daisy adlı canavarıyla default olarak başladığınız Trapper sınıfı Abe ve Griffin karakterleriyle yoluna devam ediyor. Haritalar çok akıllıca ve yerinde tasarlanmış. Uzun süre Counter-Strike haritası tasarlayan bir ekipten de bu beklenirdi zaten. Yapılan bu tasarımlarla birlikte oyun tamamen bir shooter olmaktan çıkıp, başka bir yöne daha kayıyor. Çevrenizde yer alan başka canlıları hareketleri ve konumları iyi düşünülmüş. Böylece canavarı ararken yapacak başka işler bulabiliyorsunuz. Ayrıca canavar olarak oynarken de kaçacak ve saklanacak çok çeşitli yollar bulmanız mümkün. Bölüm tasarımıyla Evolve bizden geçer not almayı başarıyor.

Gelelim oyunumuzun teknik yönlerine kısaca değinmeye. İlk olarak oyunun en çok merak edilen yönüne yani görselliğin, Cry Engine 3 ismini duyunca heyecanlanmamak elde değil elbette. Sonuçta markanın kalitesi ortada, Peki bunu akıcı bir oyununa entegre ettiğimizde ne gibi detaylarda özenli bir görsellik beklerdik diye düşündüğümüzde elbette akla ilk gelen şey kaplamalar ve çevre etkileşimi oluyor. Özellikle dinamik ışıklandırma ve efektler bakımından kendinizi oyunun içinde değil de girişteki sinematikte olduğunuza inandırmanız oldukça güç. İlk bölümlerdeki efektler yeni neslin hakkını veriyor. Gerçekten de oyundaki çevresel etkileşim oldukça çeşitli tutulmuş.

 
Evolve-inceleme3
 

Evolve’un en başarılı yönlerinin başında etkileyici sesleri geliyor. Her bir karakterin kişiliğine uygun şekilde seslendirilmesi ayrıca yaratıkların cüssesine uygun tonlamalarda efektlere sahip olmaları çok fazla emeğin ürünü.Çevre etkileşimleri, silah efektleri ve aksiyona uygun müzikleri ile Evolve kulaklarımızın pasını siliyor. Çok garip canavarların tasarlandığı oyunda bu kadar yoğun efektleri başarı ile koordine etmek konusunda iyi iş çıkarılmış. Sonuç olarak Evolve türünün en başarılı yapımı olmuş diyemem. Kaldı ki oyununda bu yönde bir iddiası olduğunu sanmıyorum. Ancak Turtle Rock Studios tercih ettiği bir tür olan türünün başarılı bir örneği olmuş diyebilirim. Tatminkar oynanış süresine sahip olan yapım tüm ön yargılarıma rağmen benden geçer not almayı başarıyor.

Playstore’a Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.

Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!