-->
Transformers: Rise of the Dark Spark (İnceleme)

Robotlar Geri Döndü… Eminim tıpkı benim gibi birçoğunuzun çocukluğunda Transformers efsanesinin izleri durmaktadır. Onlarla ilk tanıştığımızda “Dönüşümün” bu kadar keyifli bir serüven halini alacağını tahmin dahi edemezdik. En sevdiğimiz iki obje olan Arabalar ile Robotların leziz kombinasyonun sadece o dönemler için değil günümüzde bile ne kadar özgün bir hayal gücü olduğunu gerçek hayata uyarlanmasında gördük. […]

18.07.2014 | ulasufuk

Robotlar Geri Döndü…

Eminim tıpkı benim gibi birçoğunuzun çocukluğunda Transformers efsanesinin izleri durmaktadır. Onlarla ilk tanıştığımızda “Dönüşümün” bu kadar keyifli bir serüven halini alacağını tahmin dahi edemezdik. En sevdiğimiz iki obje olan Arabalar ile Robotların leziz kombinasyonun sadece o dönemler için değil günümüzde bile ne kadar özgün bir hayal gücü olduğunu gerçek hayata uyarlanmasında gördük. Çizgi film dünyasındaki birçok karakterden çok daha fazla somut oyuncağı sahiplenilmiştir. Beyaz perdeye yansıdığı günden beri adeta ilk dönemlerindeki hayran kitlesi ile yeni nesil arasındaki köprüyü sağlamlaştıran Transformers efsanesinin dijital oyun dünyasındaki son yapımı olan Transformers: Rise of the Dark Spark bizlere sunuyor (Bu kadar uzun bir bağlı cümleyle anlatacağımı hiç düşünmemiştim).

Dağıtımcılığını Activision’un üstlendiği ve geliştirici koltuğunda Edge of Reality’nin oturduğu serinin en son yapımı olan Transformers: Rise of the Dark Spark, Hemen belirtmeliyim ki hikâye bütünlüğü bakımından bir önceki oyuna sahip olunup bir güzel bitirilmesi şiddetle tavsiye edilir. Elbette oyun boyunca özellikle ilk girişte bir önceki hikâyenin ne şekilde sonlandığı ile ilgili ufak bilgilendirmeler yapılıyor ancak tam anlamıyla hikâyeye hâkim olmanın keyfi apayrı. Neyse bu kısa bilgi notundan sonra incelememize devam edelim. Bu savaş devasa robotların savaşı olması nedeniyle çevreye verilen tahribatın boyutları da devasa olmaktadır. İşte oyunumuzun hemen girişinde bu cüsseli ve aşırı hızlı robotlar ile ilk kez karşılaşacaklar için zorluk seviyesi seçenekleri beliriyor. Kişisel görüşüm oyuna yeni başlayanlardan bile olsanız en basit zorluk seviyesini seçmenize gerek yok.
 
Transformers-Rise-of-the-Dark-Spark-inceleme1
 
Oyun boyunca birçok robotu kontrol ediyoruz. Tamamında 14 bölümden oluşan yapımda her bölümde farklı bir robot ile hikâyeye devam ediyoruz. Transformers’ın doğasına da uygun bir oynanış sistemi sunan yapımda özellikle uçuş kabiliyetleri çok gelişmiş robotları kontrol ettiğimiz bölümler maalesef sıradanlıktan kurtulamıyor. Konuya dönecek olursak, daha ilk dakikalarda bizi nasıl bir oyunun beklediğini görüyoruz. Birkaç kelime ile anlatmak gerekirse oyun bizlere, bol miktarda aksiyon, hız, robotik dinamikler sunuyor ama eğlence adına bir şey sunmuyor.

Oyunda yer alan robot sayısı bir hayli fazla. Kontrol ettiğimiz robotların çeşitliliği ile doğru orantılı olarak sahip olduğumuz silahların çeşitliliği de bir hayli fazla. Oyun boyunca ondan fazla silah kullanabiliyoruz. Silahlardan bahsetmişken oynanış sisteminin klasik tps türünden olduğunu da belirtmeliyim. Ayrıca sizinde tahmin edeceğiniz gibi silahların ileri teknoloji ürünü cıvıl cıvıl lazer siları şeklinde tasarlandığını da söyleyeyim. Oyunun en beğenmediğim yönü artık çoğu oyunda göremediğimiz yapay zekâ sorunu. Yada yapay zekasızlık mı desek. Tabi bu kadar da durum vahim değil ama yeni nesile yakışmayacak bir yapay zekâ söz konusu. Ayrıca yapımcıların da bölüm tasarımları ile bu duruma çanak tuttuklarını belirtmeliyim.
 
Transformers-Rise-of-the-Dark-Spark-inceleme2
 
Aslında Transformers: Rise of the Dark Spark’ın hikâyesi oldukça hoş. Decepticon ve Autobot’ların Dark Spark isimli ultra güçlü bir nesneyi ele geçirmeye çalışmasını konu alıyor. İki taraf da benzer zamanlarda bu nesnenin peşine düşüyor. Üstelik iki tarafı da hikâye moduna göre sırasıyla oynadığınız için enteresan olaylara denk gelebiliyorsunuz. Transformers: Age of Extinction filmi ile bağlantılı sahneler görsekte tam anlamıyla bir film oyunu diyemeyiz.
 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!