-->
Ultra Street Fighter 4 (inceleme)

Dövüş Şöleni Başlıyor… Söze nereden başlayacağım bilemiyorum. Kolay değil bir dönem çocukluğumun uzun ve heyecanlı saatlerinin geçtiği atari salonlarının dev serisi ile tekrar bir araya geliyoruz. Öncelikle serinin biraz tarihçesinden bahsetmek istiyorum. İlk Street Fighter oyunu bundan tam tamına 25 yıl önce oyun dünyası ile buluştu. Belki de birçok okurumuz o yaşlarda henüz dünyaya bile […]

26.06.2014 | ulasufuk

Dövüş Şöleni Başlıyor…

Söze nereden başlayacağım bilemiyorum. Kolay değil bir dönem çocukluğumun uzun ve heyecanlı saatlerinin geçtiği atari salonlarının dev serisi ile tekrar bir araya geliyoruz. Öncelikle serinin biraz tarihçesinden bahsetmek istiyorum. İlk Street Fighter oyunu bundan tam tamına 25 yıl önce oyun dünyası ile buluştu. Belki de birçok okurumuz o yaşlarda henüz dünyaya bile gelmemişti. İlk oyunun geliştiricilerinin başında Takashi Nishiyama ismi yer alıyordu. Tabi dövüş oyunları tutkunları daha sonra bu ismi birçok yapımda göreceklerdi. İlk oyun ile birlikte çoğumuzun dünyasına iki isim girdi Ken ve Ryu. Çoğumuz için bu isimler adeta bir anda Fenerbahçe-Galatasaray derbisi haline gelmişti. Tabiî ki oyunda birçok kahraman vardı ancak bu ikisinin yerleri hep ayrı oldu.

İki yıl önceye kadar Street Fighter ismini unutmuş gibiydim ama neyse ki kralın dönüşü muhteşem olmuştu. IV. jenerasyon SF’nin son sürümü Ultra Street Fighter IV, en sonunda konsollarımıza teşrif etti. Street Fighter ismi bu zamana kadar iç görsel ve işitsel kalitesi ile ön plana çıkmadı, zaten böyle bir kaliteden bahsetmek zordu. Önceki oyunlar daha çok oynanabilirlik üzerine kuruluydu, geri kalanlar teferruat idi. Ultra Street Fighter4’de dengeler değişmiyor, oyun size eskiye sadık kalarak birçok yenilik sunuyor bu konuda.
 
Ultra-Street-Fighter-4-inceleme2
 
Ultra Street Fighter 4′te , Online Training ve 3v3 takım dövüşü modlarıda yer alıyor. Oyunun Online Training modunda tek başınaza antreman yapabileceğiniz gibi , arkadaşlarınızı da bu moda davet edebiliyorsunuz. Capcom , bu mod ile antremanı bile daha eğlenceli ve heyecanlı hale getirmeyi başarmış. Ultra Street Fighter 4′ün diğer modu olan 3v3 takım dövüşünde ise her oyuncunun bir kaç round için sınırlı canı olacak. Örneğin oyuncu , tek bir karakter ile 3 round boyunca aynı can ile mücadele edecek.

Ultra Street Fighter 4 , önceki serilerde bulunan karakterlerin yeniden düzenlenmiş hallleri ile Combo ve Ultra Combo listesi ile geliyor. Ekstra olarak oyuna eklenen 5 yeni karakter Poison , Hugo , Elena Rolento ve  Decapre ile beraber toplam 44 karakter ve 6 yeni arena da oyunda bizlerin kontrolüne sunulmuş.
 
Ultra-Street-Fighter-4-inceleme3
 
Gelelim en önemli konuya yani Ultra Street Fighter 4’ün oynanış sistemine. Oynanabilirliğin en önemli öğesi kombolar ve özel hareketler, Ultra Street Fighter 4’te çeşitlilik kazanmış. Oyunda bir kombo barınız ve ‘Revenge’ barınız var, bu barlar doldukça siz özel hareketler ve kombolar yapıyor bazen de ‘ultra’ kombo yapabiliyorsunuz. Ultra kombolar, normallerine göre çok daha fazla etki ediyor rakiplere, karşılaşmaların dengelerini bir anda alt üst edebiliyor bu hareketler. Siz maçı çok rahat götürürken bir anda yediğiniz ‘ultra’ yüzünden maç dengeye gelebiliyor, hatta dövüşü kaybedebiliyorsunuz. Aynı şekilde geride götürdüğünüz bir maçı bu hareketler sayesinde çevirebiliyorsunuz. Çok kaliteli kombolar mevcut oyunda, özellikle Seth’in özel hareketleri diğer karakterlerinkine göre çok daha farklı.

Ultra Street Fighter 4 peki görsel olarak ne durumda. Oyunun mekan tasarımlarından tutunda, renk paletlerine kadar her şey bize Street Fighter dünyasındaymışız hissi uyandırıyor. Dinamik arka plan, adeta renk cümbüşüne şahit olacağınız oynanış sistemi kesinlikle çok çok başarılı diyebilirim. Ayrıca comic tarza sahip karakter modellemeleri ve mekan tasarımı da oyunun kurgusuna gayet uymuş. Son olarak combo anlarında mükemmele yaklaşan grafik patlaması oyunun grafiksel olarak görsel bir şölene dönüştüğünün göstergesi adeta.
 
Ultra-Street-Fighter-4-inceleme4
 
Peki ses ve müzikler açısından Ultra Street Fighter 4 yeterince başarılı mı? Direk cevabı vereyim kesinlikle başarılı. Bizleri ateri salonlarının o cıvıl cıvıl ortamına gitmemize neden olan kendine özgü Japon müzikleri ile Ultra Street Fighter 4, ses ve müzik açısından mükemmele yaklaşıyor. Dövüş tekniklerine uygun ses efektleri de cabası.

Genel yönleri ile değerlendirmeye çalıştığımız Ultra Street Fighter 4’ün daha birçok detaylara da sahip olduğunu belirtebilirim. Ama tüm bu özellik ve detayları oyunu satın alıp deneyerek tatmanızı istiyorum. Çünkü Ultra Street Fighter 4 kesinlikle ama kesinlikle oynanması gereken bir dövüş başyapıtı.



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından yayınlanan ve Evil Empire tarafından geliştirilen roguelike platform macera aksiyon oyunu The Rogue Prince of Persia, 14 Mayıs tarihinde erken erişim sürümüyle karşımıza çıkacak.


Macera ve bulmaca severler dikkat! Uppercut Games Pty ekibi tarafından geliştirilen ve sular altında kalmış bir şehirde geçen Submerged: Hidden Depths oyunu, Epic Games’te sadece 5 TL fiyatla satışa sunuldu!


Epic Games mağazası her hafta ücretsiz oyunlar dağıtmaya devam ediyor!


Lara Croft’un ikonik macerası, Tomb Raider: Definitive Edition ile 10 yıl sonra PC’ye geri dönüyor!