-->
Football Manager 2014 İnceleme

Kur Takımı, Ver Taktiği, Al Maçı… Futbol yüzyılı aşkın bir tutkuysa, dijital ortamda bu tutkuyu yönetmek de yaklaşık yirmi yıllık bir serüvendir. Evet, tahmin ettiğiniz üzere Kasım ayının ilk günlerinde saatlerimizin büyük çoğunluğunu menajerlik tutkusuna ayırmaya hazırlanıyoruz. Her yıl tekrarlanan bu coşkulu bekleyişin 2014 versiyonu ile karşınızdayız. Bakalım bu yıl Sports Interactive bizler için ne […]

02.11.2013 | ulasufuk

Kur Takımı, Ver Taktiği, Al Maçı…

Futbol yüzyılı aşkın bir tutkuysa, dijital ortamda bu tutkuyu yönetmek de yaklaşık yirmi yıllık bir serüvendir. Evet, tahmin ettiğiniz üzere Kasım ayının ilk günlerinde saatlerimizin büyük çoğunluğunu menajerlik tutkusuna ayırmaya hazırlanıyoruz. Her yıl tekrarlanan bu coşkulu bekleyişin 2014 versiyonu ile karşınızdayız. Bakalım bu yıl Sports Interactive bizler için ne gibi yenilikler ne gibi sürprizler hazırlamış. Serinin gidişatını derinden etkileyecek radikal değişikliklere mi yönelmiş yoksa ufak rötüşlerle bir update havasında durumu kotarmaya mı çalışmış…
 
Football-Manager-2014-inceleme1
 
Sanırım FM 2014 çıkmadan önce en çok merak edilen sorular bunlardı. Gerçekten kemikleşmiş sadık hayranları haricinde genel oyuncuya ulaşma çabasındaki yapımın ilerlediği yol, yukarıdaki soruların yapımcıların da beynini her yıl kurcalıyor. FM serisinin diğer birçok oyundan belki de en büyük farkı üst düzey sabır, teknik, taktik ve futbol sevgisi istemesidir. Bu nedenle oyun her daim belli bir kitleye hitap etmiştir. Hatta futbol hayranlarının bir kısmı oyunun aşırı taktiksel yapısı ve inanılmaz detaylı durumu nedeniyle oyuna yaklaşmaktan ciddi manada çekinmişlerdir. Bu durum son yıllarda yapımcıların en büyük çelişkisini de ortaya çıkarmıştır. Ya kemik kitleyi kaybetmemek adına taktiksel ve detaylı yapısını aynen korumak ve en gerçekçi simülasyona doğru ilerlemek ya da daha fazla futbol hayranını kendine çekebilmek adına oynanışı sadeleştirip simülasyondan hafif hafif uzaklaşmak ve eğlence tarafına yoğunlaşmak.

Gerek geçen sene yapılan ciddi yenilikler gerekse bu yıl yapılan radikal değişiklikler gösteriyor ki yapımcılar bu iki yoldan ikincisini tercih etmişler. Oyun dünyasının geldiği noktaya bakıldığında bu tercihte çok da hatalı olduklarını söylemek zor. Sonuçta her yapımcının daha fazla kitleye ulaşmak için buldukları en kolay çözüm olan basitlik, sadelik ve akıcılık formülünü kendilerine düstur etmişler. Bu yargıya nereden vardığımı yavaş yavaş açıklayayım.
 
Football-Manager-2014-inceleme4
 
Öncelikle yapımın Türkçe olması elbette ki detaylara hâkim olabilmek adına olmazsa olmaz bir durum. Gerçi az önce açıklayacağım nedenden dolayı en lazım olması gereken yıllarda olmayıp daha az gerekli olduğu yıllarda bu desteğin gelmiş olması da oldukça düşündürücü. Çünkü bu yıl yapımcılar oldukça radikal bir değişikliğe giderek FM serisinin can damarı olan Taktiksel detay inanılmaz derecede törpülenmiş ve sadeleştirilmiş. Peki, bu değişiklik tamamen taktik üzerine kurulu bir menajerlik oyununda ne anlama geliyor. Şu anlama geliyor; yapımcılar ne kadar cesur olduklarını ispatlamaya çalışmışlar. Peki, bu aşırı cesaret ne kadar mantıklı ve ne kadar yararlı olmuş diye sorarsanız işte orda ciddi bir soru işareti var. Yazının başında da belirttiğim gibi fazla detaylı oyun yapısından kurtulup hantallığın yerini akıcı ve yeni oyuncuların gözünü korkutmayacak bir ara yüz ve oynanışa bırakma isteği belki de en son tırpanlanacak yerden işe başlayarak adeta oyunu uçurumun kenarına getirmiş.
 



Popüler Haberler


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!


Ubisoft’un son Assassin’s Creed oyunu Mirage, 30 Nisan’a kadar ücretsiz deneme sürümüyle sizleri bekliyor!