-->
Battlefield 4 (İnceleme)

Gerçek Bir Savaş Deneyimine hazır mısınız? Duyurulduğu günden bu yana bu kadar çok ses getirmeyi başaran çok az oyun vardır. Çıkmadan önce yayımlanan videolarla biz oyuncuları gaza getiren Battlefield 4, nihayet piyasaya sürüldü. Gerçek bir savaş deneyimini bizlere yaşatmayı amaçlayan Battlefield 4 bakalım ne kadar iyi bir oyun olmuş. Battlefield’ın çoklu oyuncu modunda nasıl bir fenomen olduğunu anlatmama […]

10.11.2013 | ulasufuk

Gerçek Bir Savaş Deneyimine hazır mısınız?

Duyurulduğu günden bu yana bu kadar çok ses getirmeyi başaran çok az oyun vardır. Çıkmadan önce yayımlanan videolarla biz oyuncuları gaza getiren Battlefield 4, nihayet piyasaya sürüldü. Gerçek bir savaş deneyimini bizlere yaşatmayı amaçlayan Battlefield 4 bakalım ne kadar iyi bir oyun olmuş. Battlefield’ın çoklu oyuncu modunda nasıl bir fenomen olduğunu anlatmama gerek yok, zaten oyunun bu kısmından bahsederken yine değineceğim. Ancak söz hikâye modundan açıldığı zaman bu zamana kadar hep susmayı tercih etti BF. Bad Company 2’de biraz olsun hareketlenmiş ve elle tutulur tek kişilik bir oyun deneyimi sunmuştu DICE, Senaryo her ne kadar hikâye olarak ilgi çekici olsa da oynanış bakımından fazlasıyla yavan kalıyor, bir iki bölüm dışında pek fazla heyecan yaşamıyorsunuz, Call of Duty Serisi’ne göre tek kişilik senaryo oldukça sönük olmuş.  Hikaye anlatımındaki kopukluklar, sinematik anlatımı kuvvetlendirmesi için aralara serpiştirilmiş sinematikler ve bölüm tasarımlarındaki eksiklikleri, BF4’e karşı olumsuz düşüncelere sahip olmamın en büyük sebepleriydi. Tabii ki Battlefield 4, çevrimiçi arenaya gelince muazzam bir iş çıkarıyordu ama dediğim gibi hikâye modu bana kalırsa pek çok açıdan sınıfta kalıyordu.
 
Battlefield-4-inceleme1
 
DICE ve Electronic Arts açık olarak multiplayer’a odaklanmak istediklerini, hikâyeye pek de önem vermediklerini belli etmişler. Battlefield 4 neredeyse tamamen çoklu oyuncu odaklı bir yapım; ama bu konuda başarılı mı? Hem de inanılmaz bir şekilde! Peki, hikâye kısmı? Yine zayıf ve hayal kırıklığı! Aslında hikâyenin ana konusu ve işlenişi cidden hoş olmasına rağmen birçok eksiklik, cevap bulmamış soru, mantık hatası mevcut ve bir o kadar da kısa. Hikâye Modundaki olumlu gelişmeler ise hikâye ve bölüm tasarımlarının birbirlerini tamamlar nitelikte olması Battlefield 4’ü daha sürükleyici bir hale getirmiş. Hikâyenin bütünlüğünü hissetmemiz açısından güzel kotarılmış

Günümüz FPS’lerinde kullanılan belli silahlarla oyunu oynama ve duruma göre silah değiştirme mekaniği tamamen çöpe atılmış durumda. BF4′de oyun boyunca sürekli karşımıza çıkan silah ve donanım sandıkları bulunmakta. Aksiyon devam ederken sandıkların yanına gelip hem cephanemizi tazeliyor hem de eğer istersek silahlarımızı değiştirip, geliştirmeler yapabiliyoruz. Tanıdık silah ve ekipmanların yanına yenilikler de bulunuyor. En göze çarpanı ise kuşkusuz kör edici bombalar olmuş. Ne var ki değişikliklere rağmen alt yapısı gerçekçilik olan bir oyunda adım başı silah sandıklarına rast gelmek ve bölümleri on farklı silahla kapatabiliyor olmak biraz rahatsız edici olmuş.
 
Battlefield-4-inceleme2
 
Olmayan hikâyeden genel olarak bahsetmek gerekirse; dünyanın en büyük gücü haline gelmiş olan Çin’de, Amiral Cheng ordusunu harekete geçirerek askeri darbe yapmaktadır ve Çin’in muhtemel lideri Jin Jie’ye, Rusya’nın da desteğini alarak, suikast düzenleme peşindedir. Barışsever Amerika ise olaylara müdahil olur savaşı engellemek için ve Jin Jie’yi koruması altına alır fakat Amiral Cheng, Amerikan donanmasını yakıp yıkarak Çinli abimizi ele geçirmeye çalışıyoruz.

Oyunun tek kişilik modunu oynamak için de, çok oyunculu deneyimi yaşamak için de Battlelog’a girmeniz gerekiyor. Yani Origin’den oyuna tıkladığınız zaman bir internet sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Eklediğiniz arkadaşlarınızın hangi sunucuda olduğunu görebilir ve o sunucuya girebilir, onlarla konuşabilirsiniz. Aynı zamanda burada istatistiklerinizi de görebiliyorsunuz. Ve ‘Co-op’ seçeneğine de denk geleceksiniz burada. Buna mod için özel olan bölümleri arkadaşlarınızla, ya da Battlelog’ta tanımadığınız kişilerle oynayabilirsiniz.
 



Popüler Haberler


Sony, PlayStation Store’da Mart 2024 ayında en çok indirilen oyunları resmen açıkladı!


Uzun zamandır beklenen bilimkurgu temalı açık dünya aksiyon RPG’si Star Citizen’ın PC sistem gereksinimleri nihayet güncellendi!


NVIDIA’nın bulut oyun platformu GeForce Now (Game+), Nisan ayında 10 yeni oyunla kütüphanesini genişletmeye devam ediyor.


Rockstar Games tarafından geliştirilen ve büyük bir merakla beklenen Grand Theft Auto VI’nın resmi fragmanı Aralık 2023’te yayınlandı.