-->
Civilization V: Brave New World (İnceleme)

Bir Ek Pakete Göre Fazla Cesur… Strateji türü denildiğinde akla gelen beş oyundan birisi kuşkusuz Civilization serisidir. İlk oyunu piyasaya sunulduğunda birçok oyun sever henüz çocukluk yaşlarındaydı. Zaman geçtikçe seri haline dönüşen yapım sayısız ödülle kendini taçlandırıyordu. Serinin 5. oyunu olan Civilization 5 (ismiyle malum) yaklaşık 3 yıl önce bizlerle buluştuğunda birçok eleştirmen tarafından serinin […]

12.07.2013 | ulasufuk

Bir Ek Pakete Göre Fazla Cesur…

Strateji türü denildiğinde akla gelen beş oyundan birisi kuşkusuz Civilization serisidir. İlk oyunu piyasaya sunulduğunda birçok oyun sever henüz çocukluk yaşlarındaydı. Zaman geçtikçe seri haline dönüşen yapım sayısız ödülle kendini taçlandırıyordu. Serinin 5. oyunu olan Civilization 5 (ismiyle malum) yaklaşık 3 yıl önce bizlerle buluştuğunda birçok eleştirmen tarafından serinin en iyi olarak tanımlanıyordu. E haklarıda var yani, gerçekten oldukça başarılı bir yapımdı. İncelemesini yapacağımız oyun ise serinin beşinci oyunun ikinci ek paketi olan Brave New World. Bir ek pakete göre fazlasıyla doyurucu ve yenilikçi olmayı vadeden yapım bakalım bu iddiasını başarabiliyor mu…
 

 
Öncelikle Civilization serisi strateji türünün hayranları için bile oldukça profesyonel bir oynanış sistemine sahiptir. Bu yönüyle zaten kısıtlı bir kullanıcı kesimine hitap eden yapım hayranlarının beklentilerini dikkate alarak her dönem kendini geliştiren bir stratejiye odaklandı. Özellikle geri dönüşlere oldukça önem veren geliştiriciler yeni ek pakette de bu yönde önemli adımlar atmış. Her şeyden önce Brave New World hiç olmadığı kadar kültür, diplomasi, sanat ve ticarete odaklanıyor. Belki de bir strateji oyunundan çok daha derin bir kurguyu bizlere sunuyor. Özellikle kültür sanat konusunda getirilen yenilikler ve detaylar tahminlerin oldukça ötesinde.

Kültür bir milletin ana damarlarından biridir. Bunu en çok hissedeceğiniz oyun artık yeni ek paketiyle Civilization V. Çünkü bu konuda o kadar detaylı bir yapı söz konusu ki bir oyunun kaderini bile etkileyecek düzeyde. Gerçekten de kültür ve sanatta yapacağınız gelişim sayesinde oyunun kaderini değiştirebiliyorsunuz. Uygarlığınızın kültürel saygınlığı ne kadar çok gelişirse diğer uygarlıklar üzerindeki baskınlığınız ve etkiniz de o kadar fazla oluyor. Böylelikle bir nevi kültür ve sanatınız ile diğer uygarlıklar üzerinde görünmez bir baskı kurarak emellerinizi yerine getiriyorsunuz. Tabi bunu yapmak sanıldığı kadar kolay değil. Gelişim ağacında ilerleyebilmek için yeni eklenen bir çok sanat eseri binasını etkili bir şekilde kullanmanız gerekiyor. Bu binalar seçtiğiniz uygarlığa göre farklı etki ve görsellik sunuyor.
 

 
Yeni ek pakette bizleri karşılayan bir diğer önemli yenilik ise geliştirilmiş diplomatik ilişkiler. Artık uygarlıklar arası iletişim çok daha kolay ve etkili şekilde yapılıyor. Bu bağlamda ülkeler arası diplomasinin kilit taşı olan diplomatlar da kendilerini fazlasıyla gösteriyorlar. Daha çok diğer ülkeden bilgi akışı şeklinde kendilerini gösteren diplomatlar modern dünyanın bir gereği olarak oyunun temelinde yer ediniyorlar.

Oyunda uygarlıklar arası iletişimin bir diğer yöntemi de tahmin edebileceğiniz üzere ticaret şeklinde gerçekleşiyor. Bu konuda da ek paketimiz bizlere güzel sürprizler sunuyor. Daha önceki oyunlardan farklı olarak kervanlar ve mal transferine yarayan ufak gemiler kullanımımıza sunuluyor.
 



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından yayınlanan ve Evil Empire tarafından geliştirilen roguelike platform macera aksiyon oyunu The Rogue Prince of Persia, 14 Mayıs tarihinde erken erişim sürümüyle karşımıza çıkacak.


Macera ve bulmaca severler dikkat! Uppercut Games Pty ekibi tarafından geliştirilen ve sular altında kalmış bir şehirde geçen Submerged: Hidden Depths oyunu, Epic Games’te sadece 5 TL fiyatla satışa sunuldu!


Epic Games mağazası her hafta ücretsiz oyunlar dağıtmaya devam ediyor!


Lara Croft’un ikonik macerası, Tomb Raider: Definitive Edition ile 10 yıl sonra PC’ye geri dönüyor!