-->
Tomb Raider Oyun İnceleme

Hikayenin ilerleyişi demişken en önemli unsura değinmeden olmaz. Tabi bu aşamada olumsuz olarak gözüme çarpan bir unsur olmadığını ve hikaye-kurgu açısından oyunun mükemmel olduğunu belirtmeliyim. Özellikle sunum bu kadar mı muhteşem olur yahu… Oyunumuz Lara’nın gizemli uzak doğu figürlerinden olan Güneş Kraliçesini arama yoluna düşmesini ve bu esnada başına gelenleri işliyor. Oyunun başında kendimizi bir […]

07.03.2013 | ulasufuk

Hikayenin ilerleyişi demişken en önemli unsura değinmeden olmaz. Tabi bu aşamada olumsuz olarak gözüme çarpan bir unsur olmadığını ve hikaye-kurgu açısından oyunun mükemmel olduğunu belirtmeliyim. Özellikle sunum bu kadar mı muhteşem olur yahu… Oyunumuz Lara’nın gizemli uzak doğu figürlerinden olan Güneş Kraliçesini arama yoluna düşmesini ve bu esnada başına gelenleri işliyor. Oyunun başında kendimizi bir geminin kamerasında buluyoruz. Bu yolculuğun bildiğiniz gemi turlarından farklı olacağı aşikar, demeye kalmadan büyük bir fırtınanın gemiyi parçalaması ile hikayemiz şekilleniyor. Bu sekans oyunun aksiyon dozunu da ortaya çıkarıyor. Ne olduğunu, nasıl olduğunu anlamadan gözlerimizi bir kez daha açtığımızda ise gizemli bir adada kendimizi buluyoruz. Buraya nasıl geldik, burası neresi, bu adada bizleri neler bekliyor, nasıl kurtulabilirim gibi sorular zaten oyunun en başında sizin gibi Lara’nın da aklına düşüyor ve soluksuz bir maceranın ilk fitili ateşleniyor.
 
Tomb-Raider-2013-inceleme3
 
Oyunun hikayesi, sunumu, kurgusu ve ilerleyişi muazzam. Oyunda kontrol ettiğimiz Lara daha önceki Tomb Raider oyunlarından çok farklı bir görünüme sahip. Bildiğiniz gibi ilk dönem Lara Croft bir define avcısından daha çok Pirelli takviminin Mayıs ayı mankenine benziyordu (Neden Mayıs, neden Pirelli onu da bilmiyorum ya…) Aşırı derecede seksapalitesi yüksek bir kahraman olarak yıllarca lanse edilen Lara’nın yerine narin ama çevik, cesur ama yeri geldiğinde ürkek, meraklı ama temkinli bir karakter bizleri bekliyor. Bu gerçekten iyi düşünülmüş bir durum. Zira oyunun kurgusu tam da bu şekilde bir karaktere uygun tasarlanmış. Tam bir kaos ortamı söz konusu. Başına binbir türlü bela gelecek olan narin ve genç bir kadının oyun başlar başlamaz önüne gelen her tehlikeyi profesyonel suikastçi edası ile savuşturması mantık dışı olurdu. Bu noktada oyunun artı puan almasının nedeni ise ilerleyişe bağlı olarak karakter psikolojisinin muhteşem değişimini kurgulaması olmuş. İlerledikçe soru işaretleri çözülüyor, tehlikeler netleşiyor ve bunlara karşı direncimiz artıyor. Tüm bunlar elbette ki yeteneklerimizin ve adrenalin yükselmesi ile perçinleniyor.
 
Tomb-Raider-2013-inceleme4
 
Bazı forumlarda tartışılan bir konu gözüme çarptı. Oyunun oynanış yönünden aşırı derecede Uncharted serisini andırması. Bu noktada şuna bakmak gerekli kronolojik olarak Tomb Raider serisi Uncharted serisinden çok daha önce başlamış bir seridir. Kurgu olarak Nathan’ın Lara ablasından esinlendiğini yapımcılar da bir çok kez dile getirmişti. Oynanış olarak Uncharted serisinin mükemmel geliştirmelerinden de Tomb Raider ekibinin esinlendiği aşikar. Dolayısıyla karşılıklı bir esinlenme söz konusu. Sonuç olarak Amerikayı yeniden keşfe gerek yok. İyi olan bir şey varsa o yönden gitmek gayet mantıklı. Crystal Dynamics tam da bunu yapmış.

Oynanış sistemi açısından içinde bulunduğumuz kaos ortamı çok iyi kurgulanmış. Daha önceki bir çok oyunda olduğu gibi elimize binbir çeşit silah ve mühimmat tutuşturulmamış. Her şey adım adım ve sakin bir tempoda ilerliyor. Önce başlarda ok ve yay ikilisi ile ilkel bir hayatın deneyimlerini tadıyor, daha sonra barut ve ateşin keskin kokusunu ciğerlerimizde hissediyoruz. Bu kurgu tüm oyunun atmosferini ve yaşatmak istediği yalnızlık hissini layıkıyla vurguluyor. Lara’nın karakteri de silahların geliştiği gibi zaman içerisinde gelişiyor ve oyunun ilerleyen aşamalarında ne yapmasını, nasıl yapmasını ve ne için yapmasını çok iyi bilen bir kadın ortaya çıkıyor.
 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!