-->
Starcraft 2: Heart Of The Swarm Oyun İnceleme

Kerrigan’ın Kaderi Sizin Ellerinizde… “Onları (vatandaşları) yabancıların istilasından koruyabilmenin, birbirlerine zarar vermekten engellemenin, kendi sanayilerini ve yeryüzünün meyvelerini güvence altına almanın yolu bütün gücü ve kudreti bir tek insan ya da insanların meclisine vermektir… (Toplumda yaşayan) İnsanlar birbirlerine ‘Ben haklarımdan vazgeçiyorum ve tüm haklarımı bu insana ya da insanların meclisine veriyorum’ demelidirler. Böylece bütün güç […]

18.03.2013 | ulasufuk

Kerrigan’ın Kaderi Sizin Ellerinizde…

“Onları (vatandaşları) yabancıların istilasından koruyabilmenin, birbirlerine zarar vermekten engellemenin, kendi sanayilerini ve yeryüzünün meyvelerini güvence altına almanın yolu bütün gücü ve kudreti bir tek insan ya da insanların meclisine vermektir… (Toplumda yaşayan) İnsanlar birbirlerine ‘Ben haklarımdan vazgeçiyorum ve tüm haklarımı bu insana ya da insanların meclisine veriyorum’ demelidirler. Böylece bütün güç ve kudret tek bir insanda toplanır. Bu devlet ya da latince civitas olarak adlandırılır. Bu büyük Leviathan‘ın doğması demektir.”

Ünlü İngiliz düşünür Thomas Hobbes 1651 tarihli kitabında Leviathan’ı yukarıdaki gibi tanımlamaktadır. Dev bir su canavarı olarak tasvir ettiği Leviathan için “Olması gereken Kötülük” benzetmesini kullanan Hobbes aslında devlet kavramının da temel değerlerini vurgulamaktadır. Daha önceleri Tevrat ve İncil gibi kutsal kitaplarda da betimlemesi yapılan Leviathan, sadece temel bilimlere ışık tutmakla kalmayıp Ekonomi, Felsefe ve Sosyoloji bilimlerinin de en önemli konularından biri durumundadır. Bu olgudan oyun dünyasının etkilenmemesi kuşkusuz imkansızdı. Bazen direk olarak (Starcraft’ta olduğu gibi) bazen de dolaylı olarak oyun dünyasındaki bir çok yapımın ana hikayesinin temelinde yer almıştı. Hikayelerde dev bir canavarın tüm iktidara hakim olduğu, her şeyi yönettiği ve en sonunda kendisini yok ettiği şeklindeki Leviathan kurgusu farklı farklı yorumlanarak çeşitlendirilmişti. Ancak bu kurgu belki de Starcraft evreninde olduğu kadar hiçbir zaman derinlemesine işlenmemişti.
 
Starcraft-2-Heart-of-the-Swarm-inceleme1
 
Girişte bu kadar derin felsefi konulara girme gereği hissettim çünkü Blizzard daha önce hiçbir ek paket oyununda olmadığı kadar derin bir hikaye işlemiş Heart Of The Swarm da. Seriyi yakından takip eden oyuncuların merakla bekledikleri birçok sorunun cevabı hiç olmadığı kadar detaylı ve mükemmel bir şekilde yanıtlanmış. Tüm detaylarıyla Heart Of The Swarm’ı incelemek için onlarca sayfa yazı yazmak gerekebilir. Oyunun ana hikayesi zaten başlı başına girift bir yapıya sahip ve ancak seriyi eskiden beri takip edenlerin tam anlamıyla kavrayacağı bir kurgu söz konusu. Kaldı ki oyun sadece hikaye kısmından oluşmuyor. Starcraft 2 oyunun üzerine birçok yenilik getiren yapım multiplayer yönüyle de bir ek paketten ziyade yeni bir oyun hissiyatı veriyor. Bu nedenle genel hatlarıyla bir inceleme hazırlamak daha yerinde olur diye düşündüm ve serinin müdavimlerinin affına sığınarak daha saf bir dil kullanmak istedim. Aksi taktirde yazıyı okuyan ve starcraft evrenine ılımlı bakan yeni oyun severleri oyundan soğutmamak durumunda kalınabilir.
 
Starcraft-2-Heart-of-the-Swarm-inceleme2
 
Öncelikle oyunun uzun methiyeler dizilen hikayesinden bahsetmek gerekirse, ana hikayemiz tahmin ettiğiniz üzere Kerrigan’ın kaderi üzerine kurulu. Serinin takipçileri yakından bilirler daha önceki oyunlarda tanıştığımız Kerrigan bu ek paketteki hikayenin merkezinde yer alıyor ve ciddi anlamda intikam ateşi ile yanıyor. Arcturus Mengsk ise Kerrigan’ın ağzını sulandıran tek isim. İnsan formuna dönen Kerrigan aynı zamanda bize Zerg ırkını da çok daha detaylı anlatma imkanı sunuyor. Açıkçası Blizzard’ın da yapmak istediği şey, oyunun ana ırklarından birinin hikayesini çok önemli bir karakter ile birleştirip, içeriğine biraz da intikam ve ihtiras duyguları katarak Starcraft evreninin ne denli derin bir yapı olduğunu vurgulamak ve böylelikle adeta kendi şovunu yapmak olmuş. Şunu açıkça belirtmeliyim ki bu övgüleri de fazlasıyla hak etmiş.
 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!