-->
SimCity Oyun İnceleme

Aslında oyunun bizzat kendisi ile alakalı olmayan bir durumdan bahsettim ama bu durum nedeniyle oyunu satın alma konusunda tereddütte olan oyuncuları bilgilendirmek gerekiyordu. Her neyse SimCity teknik sorunlarından kurtulduğuna göre biz de detaylara geçebiliriz. Öncelikle bahsedeceğim birçok unsuru daha önce SimCity oynayan herkes çok iyi biliyor olacak ama ben on yıllık arayı da göz önüne […]

19.03.2013 | ulasufuk

Aslında oyunun bizzat kendisi ile alakalı olmayan bir durumdan bahsettim ama bu durum nedeniyle oyunu satın alma konusunda tereddütte olan oyuncuları bilgilendirmek gerekiyordu. Her neyse SimCity teknik sorunlarından kurtulduğuna göre biz de detaylara geçebiliriz. Öncelikle bahsedeceğim birçok unsuru daha önce SimCity oynayan herkes çok iyi biliyor olacak ama ben on yıllık arayı da göz önüne alarak sanki ilk kez oynuyormuş gibi anlatacağım. Oyunumuz şehir kurma ve yönetme oyunu olduğuna göre öncelikle kuracağımız şehir ve bölgeye karar vermemiz gerekiyor. Daha önceki SimCity oyunlarında bize sunulan farklı bölgelerdeki haritalar üzerinden belirleyeceğimiz ebattaki harita ve şehir sistemi biraz değiştirilmiş. Şehir haritamız önceye nazaran ciddi oranda küçültülmüş. Bu durumu dengeleyecek bazı unsurlar oyuna eklense de (ilerleyen bölümlerde değineceğim), küçük bir harita ile karşılaşmak bende bir hayal kırıklığı yaratmadı desem yalan olur. Neyse ki diğer unsurlar bunu biraz da olsa dengeliyor.
 
simcity-inceleme3
 
Küçük bir haritada ne kadar büyük bir metropol olabilir ki sorusu beynimi kemirirken karşıma şehirler arası etkileşim olayı geldi. Daha önceki oyunlarda da kullanılan bu sistem yeni oyunumuzda biraz daha geliştirilmiş. Mesela kuracağımız şehrin ne odaklı bir şehir olacağına karar verebiliyoruz. Tıpkı gerçek yaşamda da olduğu gibi bölgemizde iş ve eğlence merkezli bir şehir kurabileceğimiz gibi bu şehrin yanına sanayi ağırlıklı bir şehir daha kurarak birbirine entegrasyonunu sağlayabiliyoruz. Yani yapımcıların yapmak istedikleri daha çok küçük bir haritada tek bir alanda uzmanlaş ve genel bölgede dev bir ülkeyi yönet şeklinde olmuş. Tabi buna bir de yan bölgelerdeki online kullanıcıları da ekleyince devasa bir etkileşim dünyası kurulmaya çalışıldığı göze çarpıyor. Bu sistem iyileştirilebilir ve genel olarak şehir haritaları belli bir rasyonel boyuta getirilebilirse çok daha etkili bir durum ortaya çıkabilir.

Biz tekrardan şehrimize dönecek olursak. Öncelikle ilk yapmamız gereken şehrimizin ana bölge ve dış dünya ile bağlantısı olan ve şehrimize nüfusun gelmesini sağlayacak olan yol bağlantısını yapmak oluyor. Daha önceki oyunlardan farklı olarak yeni oyunumuzda yol kavramı çok daha önemli bir rol üstlenmiş. Oyunumuzda daha önceleri bulunan kaliteli bölge farklılıkları bölgenin sahip olduğu yol kalitesine göre belirleniyor. Eğer bir bölgede sıradan ve basit bir yol varsa o bölgenin gelişmişlik seviyesi de düşük kalıyor. Tabi bu yol geliştirme sistemini ilk başlarda dengeli dağıtmalı ve para kazandıkça düşük kalitedeki yolları gelişmiş yollara dönüştürmelisiniz.
 
simcity-inceleme4
 
Oyunun ilk gözüme çarpan yönü kurulu düzeni yıkmadan geliştirebilme sistemi üzerine yoğunlaşıldığı oldu. Mesela şehrinize kurduğunuz enerji santrali yetersiz mi kaldı. Yeni bir santral kurmak yerine var olan santrali geliştirebiliyorsunuz. Bu durum daha öncede belirttiğim küçük haritayı etkili kullanma düşüncesinin en önemli yeniliği olmuş. Bir nevi denge sistemi de burada kurulmaya çalışılmış. Bu durum diğer birçok unsurda karşımıza çıkıyor. Şehriniz gelişiyor ve polis ve itfaiye hizmetleri yetersiz mi kalıyor. Yeni bir tanesini yapmak yerine var olanı geliştiriyorsunuz. Böylelikle ufak haritanızda yer kaybı yaşamıyorsunuz.
 



Popüler Haberler


GTA 5’te hileler, oyunu daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu. Araba hileleri, oyunculara anında belirli arabalara erişim imkanı sunarak onlara zaman kazandırır ve oyunu daha heyecanlı hale getirir.


Nixxes Software tarafından PC platformuna portlanan Horizon: Forbidden West için heyecan verici bir güncelleme yayınlandı!


Netflix’in popüler fantastik dizisi The Witcher, 5. sezonuyla final yapacak!


Bilim kurgu gerilim oyunu Deliver Us The Moon, 4 yıl önce iptal edilmesinin ardından Switch’e geri dönüyor!