-->
Dishonored İnceleme

Öyle bir oyun düşünün ki büyük bir iftiraya uğramışsınız, intikam için yanıp tutuşuyorsunuz, kayıp bir kız çocuğunu karanlık güçlerin elinden kurtarıp sır perdesini kaldırmanız gerekiyor ve çok yetenekli bir askersiniz ama tüm bu yapılacakların tamamını kimseyi öldürmeden başarabiliyorsunuz. Açıkçası Dishonored’ın sahip olduğu bu özgürlükçü oynanış sistemi başlı başına efsane olmasına yeter cinsten. Ama oyun bize […]

27.10.2012 | ulasufuk

Öyle bir oyun düşünün ki büyük bir iftiraya uğramışsınız, intikam için yanıp tutuşuyorsunuz, kayıp bir kız çocuğunu karanlık güçlerin elinden kurtarıp sır perdesini kaldırmanız gerekiyor ve çok yetenekli bir askersiniz ama tüm bu yapılacakların tamamını kimseyi öldürmeden başarabiliyorsunuz. Açıkçası Dishonored’ın sahip olduğu bu özgürlükçü oynanış sistemi başlı başına efsane olmasına yeter cinsten. Ama oyun bize bunun çok ötesini sunuyor. İsterseniz tüm yetenekleriniz, ekipmanlarınızı ve özel mistik güçlerinizi sonuna kadar kullanıp bir ölüm makinesi de olabilirsiniz. Seçim size kalmış. Ben tüm detaylarını test edebilmek için karma oynanış sistemini tercih ettim. Eğer sessiz ve derinden giderek ilerlemek isterseniz daha dinamik bir oynanıştan ziyade stratejik bir oynanış sizi bekliyor olacak.
Oyunda sahip olduğunuz her şeye hükmedebiliyorsunuz. Bunlar raflarda yer alan boş şişeler de olabiliyor, elinizde tuttuğunuz kılıcınız da olabiliyor. Çevre etkileşimi had safhada ama öylesine bir etkileşim değil bu. Diğer oyunlarda olduğu gibi bir içki şişesini boş yere bir taraflara fırlatmıyorsunuz. Bu hamledeki amacınız düşmanın ilgisini başka yöne çekmek ve böylece işini sessizce arkadan dolanarak, yanınıza çekip kellesini uçurarak yada katliam yapmak yerine yanından sessizce sıyrılıp yolunuza devam ederek işinizi halletmek. Bu kadar özgürlükçü oynanış sisteminin yanına birde sahip olduğunuz mistik güçler ve yetenekler de girince değmeyin keyfinize. Hemen bu güçler ve yeteneklerin detaylarına girelim…
 

 
Oyunun ilk bölümlerinde size yardımcı olan dostlarınızla tanıştığınızda kaderiniz de yeniden şekillenmiş oluyor. Bu gizemli dostlarınız size bahşettiği yetenekler arasında bir yerden bir yere hızlı bir şekilde yol almak, duvarların arkasını görmek, vahşi farelerin beynine hükmetmek gibi türlü türlü yetenekler bulunuyor. Tüm bu yetenek sistemi rune denilen ve oyundaki her bölümde gizli yerlere saklanmış taşlar sayesinde etkinleştiriliyor ve her yetenek de bu taşlar sayesinde daha da geliştirilebiliyor. Tüm bunlar bize yetmez derseniz bir de ekipman listesine göz atın. Oyunda dönemin etkili silahları kullanılmış. En önemlisi ve etkilisi altı patlar şeklindeki tabancanız. Bunun yanında yakın dövüşlerde olmazsa olmazınız kılıcınız, ok atan tatar yayınız (arbalet) ve gizli tuzaklarınız da emrinize amade. Tüm bu silahları kullanmanın yanı sıra geliştirebiliyorsunuz da bunun için de oyun boyunca topladığınız paraları kullanıyorsunuz. Bu nedenle oyundaki her köşe bucağı kontrol etmelisiniz. Ayrıca ister gizlilikle isterseniz de pata küte öldürdüğünüz düşmanların üzerini kontrol etmenizi tavsiye ederim, gayet iyi paralar bulabiliyorsunuz ganimet olarak. Bu arada gizli oynayışı benimseyen oyuncuların bu cesetleri saklamaları gerekiyor. Tıpkı Hitman de olduğu gibi. Ama isterseniz cesetleri kontrol ettiğiniz farelere yem de yapabilirsiniz. Emin olun işlerini çok temiz yapıyor geride hiçbir şey bırakmıyorlar.
 

 
En başta da belirttiğim gibi Dishonored sahip olduğu öldürme veya öldürmeme özgürlüğü bakımından türünün en başarılı yapımlarından biri. Yapmış olduğunuz her seçim en nihayetinde ana senaryonun tercihlere göre şekillenmesine neden oluyor. Bu nedenle her bölümün sonunda yayınlanan istatistiki ekranda nasıl bir yol izlediğiniz size sunuluyor. Böylelikle ilerleyiş şeklinize göre ekipman tercihinizi ve geliştirmelerinizi yapabiliyorsunuz.
 



Popüler Haberler


Sand Land, Akira Toriyama’nın ikonik stilini ve heyecan verici oyun mekaniğini bir araya getirerek sizi benzersiz bir maceraya davet ediyor!


GTA 5’te hileler, oyunu daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu. Araba hileleri, oyunculara anında belirli arabalara erişim imkanı sunarak onlara zaman kazandırır ve oyunu daha heyecanlı hale getirir.


Nixxes Software tarafından PC platformuna portlanan Horizon: Forbidden West için heyecan verici bir güncelleme yayınlandı!


Netflix’in popüler fantastik dizisi The Witcher, 5. sezonuyla final yapacak!