-->
Cemre Özkurt ile Oyun Dünyası ve Skylanders Hakkında Röportaj

Başka oyun firmalarında çalışan, tanıdığın Türkler var mı? Cemre Özkurt : Var, Can Tuncer, Sami Onur, Onur Yeldan, Kurşad Karataş… Cemre Özkurt hangi oyunları oynar? Cemre Özkurt : Bir tek oynuyorum dediğim  Fifa futbol ama oyun teknolojisini takip etmek adına sürekli demo indirim inceliyorum. Oyun oynamaya artık oyun yapmakdan vaktim kalmadı ne yazık ki. Senin gibi olmak […]

17.03.2012 | mrcappola

Başka oyun firmalarında çalışan, tanıdığın Türkler var mı?

Cemre Özkurt : Var, Can Tuncer, Sami Onur, Onur Yeldan, Kurşad Karataş…

Cemre Özkurt hangi oyunları oynar?

Cemre Özkurt : Bir tek oynuyorum dediğim  Fifa futbol ama oyun teknolojisini takip etmek adına sürekli demo indirim inceliyorum. Oyun oynamaya artık oyun yapmakdan vaktim kalmadı ne yazık ki.

Senin gibi olmak isteyen genç arkadaşlara ne tavsiye edersin?

Cemre Özkurt : Tüketimden üretime geçmelerini tavsiye ederim, izlediklerinde seçici olup, izlemeyi aşırı fazla yapmayıp, üretmeyi çizmeyi çok yapmak gerekiyor. Çizim yapmak bir şeyler modellemek bir meditasyon, kung-fu gibi bir şey. Sürekli antrenman gerektiriyor. Beyinde kol gibi, bacak gibi çalıştıkça gelişiyor.
Yetenek üretmedikçe ortaya çıkamıyor. Çizdikçe modelledikçe belirginleşiyor.
Bakmanın izlemenin üretmedikçe hiçbir faydası yok. Üretim ve yapmak bu iste en önemli şey.

Bu konuda 3dakademi deki öğrencilerime yazdığım “Cemre’sel tavsiyeler” im var. Ona da bir göz atabilirsiniz.

http://www.deluxepaint.net/other/cemreseltavsiyeler.html

Bu mesleği yapmaları için hangi yetenek ve becerilere sahip olmaları gerekir?

Cemre Özkurt : Gördüklerini incelemek ve hayal kurmak bu is de önemli. Kafanızda sahneler ve şekilleri düşünürken gerçek ile bağdaştıra bilmek gerekiyor ki hayallerini görüntüye dönüştürebilesiniz. Bunun içinde sürekli düşündüklerinizi oluşturmaya çabalamanız gerekiyor.
Bunun en hızlı yolu kâğıda çizmek. O açıdan çizim yeteneği bence çok önemli.
Direk 3 boyutlu programlarla modelle bilirde ama bunun için taslağı kafanızda çok iyi oluşturmanız gerek.
Onun dışında sabır, konsantrasyon ve iç disiplin önemli.

Ne gibi eğitim almaları gerekir ve bu eğitimleri nereden alabilirler?

Cemre Özkurt : Güzel sanatlar güzel bir başlangıç, girebilirlerse güzel ama ne yazık ki çok az insan alıyorlar. O yüzden birçok genç güzel sanatları kazanamayınca karamsarlığa kapılıp çizimi bırakıyor.
Aslında güzel sanatlar bir ölçü değil, kazanıp da gidebilirlerse tabii ki iyi olur ama kazanamazlarsa artık Internet diye bir şey var, video tutoriallar, kitaplar ve animasyon okulları da var. Sonuçta her türlü görsel eğitimin bu konuya faydası olur.

Bu arada 3D modelleme ile önceden tecrübesi olanlar benden de ileri düzey dersler alabilirler. Yeni bir online ders ve sınıf açıp karakter modelleme dersi vermeye başladım www.deluxepaint.net/ders e girerek detayları öğrenebilirsiniz.

Türkiye deki oyun sektörü hakkında neler düşünüyorsun?

Cemre Özkurt : Sanırım mobile ile baya bir ilerleme kayıt etti Türkiye, ama açıkçası çok fazla bir bilgim yok. Bilemiyorum, Hiç Türk oyunu da oynamadım.  Bence  Türk, Japon Amerikan değil, evrensel stüdyolar olsun. Kim yaparsa yapsın akıllı, sağlam, etkileyici, ruhu olan bir oyun olsun. 

Ülkemizin oyun sektöründe söz sahibi olması için neler yapılması gerekir?

Cemre Özkurt : Ülkemizi bırakıp, evrensel düşünmeye başlanması gerekiyor.  Sadece Türklerin çalıştığı bir Türk oyun firması fikri bence saçma bir düşünce. Kim bu isi iyi yapıyorsa onunla çalışıp, evrensel bir şeyler yapmak gerekiyor. Bu sayede sağlam sanat ürünleri çıkıyor. Toprağın, dilin ve kültürün sınırları ile sınırlanmak bence yanlış bir düşünce.
Ama sonuçta yapılan konu Türk kültürü olabilir de, Japon kültürü ya da Endonezya kültürü de olabilir, veya bilinmeyen kendi yarattığınız bir ortam v e kültür ve dil de olabilir. O Senaryo ve konsept ile ilgili bir konu.
Su anda Activision ya da EA bir Amerikan firması değil, evrensel firmalar bunlar. Ülkeleri umursayan yok.

Son olarak Hayatımız Oyun takipçilerine ne söylemek istersin?

Cemre Özkurt : Chimichanga diyorum!!! Çok güzel çünkü! J sağ olsunlar var olsunlar, Hayatimiz oyun gerçekten de. Bu oyunun kurallarını iyi öğrenip, iyi oynamak lazım ama çokta ciddiye almamak gerek bence, çünkü nede olsa bu bir oyun!

 

Cemre Özkurt Kişisel Web Sitesi : http://www.deluxepaint.net

 

Röportaj: Ufuk Değirmenci



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!