-->
Football Manager 2012 Oyun İnceleme

Serinin daha önceki oyunundan farklı olarak yeni eklenen takım raporları bölümünde ise daha çok taktik-uyum olgusu hakim. Verdiğimiz taktik nasıl etki etmiş, bu taktik ne kadar başarılı olmuş, hangi oyuncu ne kadar uyum sağlamış gibi ayrıntılara bu ekrandan ulaşabiliyoruz. Bireysel performansların ne şekilde gelişeceğine gerek taktik olarak gerekse de mental olarak etki etmek artık mümkün. […]

28.11.2011 | ulasufuk

Serinin daha önceki oyunundan farklı olarak yeni eklenen takım raporları bölümünde ise daha çok taktik-uyum olgusu hakim. Verdiğimiz taktik nasıl etki etmiş, bu taktik ne kadar başarılı olmuş, hangi oyuncu ne kadar uyum sağlamış gibi ayrıntılara bu ekrandan ulaşabiliyoruz. Bireysel performansların ne şekilde gelişeceğine gerek taktik olarak gerekse de mental olarak etki etmek artık mümkün. Kişi bazında oyuncularımızla ve teknik ekiple yapılan özel toplantılar bireysel oyuncu performansını etkileyebiliyor.

Benim daha önceki oyunlarda da en ilgimi çeken bölümlerden biri de patronlarla olan diyalog menüsü. Bu ilk çıktığında oldukça hoşuma gitmişti. Oyunun ne kadar gerçekçi bir his verdiği böyle detaylarda gizli. Gerçektende günümüz futbolunda teknik yönetimin ağırlığının giderek arttığını görüyoruz. Buna Football Manager da ayak uydurarak yönetim kurulu ile diyalog kurmamızı sağlıyor. Tabi gerçekte de olduğu gibi her istediğinizi yönetime kabul ettiremiyorsunuz. Örneğin çok pahalı bir oyuncuyu istiyorum, alın onu bana dediğinizde hadi oradan cevabını alabiliyorsunuz. Oyuncu pahalılığı demişken oyunun eksi yönlerinden biri aşırı oynak ve aşırı yüksek oyuncu maliyetleri. Gerçekten bu durum işinizi zorlaştırabiliyor
 

 
Oyunun en can alıcı özelliklerinden olan takım toplantıları beklide en zevkli bölümleri. Burada oyun size ses tonunuzu ne şekilde ayarlamak istediğinize kadar oldukça seçenek sunuyor. İster şefkatli hoca olun isterseniz hararetli korkulan bir hoca olun buna karar vermek sizin elinizde. Burada tutunacağınız tavır oyuncular üzerinde oldukça etkileyici oluyor.

Gerçekte de olduğu gibi yöneticilikte en önemli olgulardan biri de iletişim. Evet yapımcılar bunun oldukça farkında oldukları için oyunda iletişimi her yönlü ele almışlar. Basın ile iletişim de bunlardan biri. Bu konuda birkaç yen soru tipi olsa da öyle aman aman bir yenilik yok.
 

 

Gelelim oyunun yenilenen 3D maç görseli her sene üzerine biraz daha ekliyor. Oyuncular, mekan, hava şartları gibi konularda gözle görülür iyileştirmeler var. Ha bir fifa, pes grafikleri var mı elbette yok ama ileriki bir zamanda işin o boyuta gittiği de aşikar. Açıkçası benim gibi eski oyuncuların hala eski stil 2D görünümü tercih edeceklerini tahmin ediyorum.

Transfer ve kontrat sistemi ise gözden geçirilmiş. Daha önceki oyunda eklenen oyuncu menajerleri bu sene de istedikleri yüksek meblağlarla biraz baş ağrıtacağa benziyor ama yeni bir özellik olarak eklenen transfer görüşmelerinde bazı maddelere hükmetme ve değişiklik yapma imkanı imdadımıza yetişiyor. Oyundaki scout sistemi ufak rötuştan geçmiş. Artık daha detaylı bilgiler geliyor.
 

 

Gelelim değerlendirmeye, şunu açıkça söyleyebilirim ki bu oyun olmuş. Gerçekten bir futbol menajerlik oyunu olarak aklınıza gelebilecek her detay fazlasıyla düşünülmüş. Bundan sonra serinin hangi noktaya gideceğini merak ediyorum. Her yönüyle interaktif bir hale bürünen seri sosyal medya eklentiler ile daha da interaktifleşmiş. Ha oyunun hiç mi eksi yanı yok, elbette var ama hani bir reklamda dendiği gibi “Biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu”. Gerçekten yapımcıları kutlamak gerek. Bizlere de böylesine detaylı ve gerçekçi oyunu saatlerce oynamak gerek…
 



Popüler Haberler


Ubisoft tarafından yayınlanan ve Evil Empire tarafından geliştirilen roguelike platform macera aksiyon oyunu The Rogue Prince of Persia, 14 Mayıs tarihinde erken erişim sürümüyle karşımıza çıkacak.


Macera ve bulmaca severler dikkat! Uppercut Games Pty ekibi tarafından geliştirilen ve sular altında kalmış bir şehirde geçen Submerged: Hidden Depths oyunu, Epic Games’te sadece 5 TL fiyatla satışa sunuldu!


Epic Games mağazası her hafta ücretsiz oyunlar dağıtmaya devam ediyor!


Lara Croft’un ikonik macerası, Tomb Raider: Definitive Edition ile 10 yıl sonra PC’ye geri dönüyor!