-->
Wild Hearts Oyun İnceleme

Canavar Avı Başlasın…

28.02.2023 | erkan

Şehirleştikçe doğadan uzaklaşıyoruz, eksikliğini duyduğumuz doğal şeylerin açığını, parayla satın alabildiklerimizle kapatmaya çalışıyoruz. Ama bir türlü yetmiyor, aksine giderek büyüyor açlığımız. Ve daha çok tüketiyoruz biz de. Nasıl üretildiği hakkında fikrimiz olmayan ve biraz da bu yüzden asla bizi tatmin edemeyen bir ton şey tüketiyoruz. Halbuki üreten bilir; kendi ürettiğin şeyi kullanmanın,kendi ihtiyacına ve istediğine uygun şekilde bir şeyler üretmenin tadı başkadır. Yemek yapmak, bir marketten aldığın dondurulmuş gıdayı fırına atmak da olabilir ama işe kendi ektiğin domatesleri toplayarak başlamanın hissiyle kıyaslanabilir mi? Yüzyıllar boyu, insanın doğayla ilişkisinin kocaman bir parçası “toplamak” ve “avlamak” idi.

Sadece biz biraz geç kaldık… Belki de kalmadık? Elbette yukarıda anlattığım doğal sürecin yerini tutmaz ama Wild Hearts’de işte o “ilkel” denen zamanlarımıza ve fantastik bir dünyaya gidiyoruz: Avlıyoruz ve topluyoruz. Wild Hearts, canavar avı oyunları arasında yenilikçi oynanış mekanikleri ve etkileyici grafikleriyle dikkat çeken bir yapım olmayı başarıyor. Oyundaki amacımız Feodal Japonya esintili dünyada, kemono denilen devasa boyutlarda canavarları takip edip öldürerek, parçalarını kullanarak daha iyi silahlar ve zırhlar yaparak tekrar avlanmak. Oyunda dikkat çeken bir diğer özellik ise karakterinizin karakuri’leri kullanarak canavarlar üzerinde güçlü saldırılar gerçekleştirebilmesidir. Her biri kendi özelliklerine sahip olan karakuri’ler, kemono’ları yenmek için hayati önem taşırken, standart silahlar ile kullanılabiliyorsunuz. Kemono, Wild Hearts deneyiminin temelini oluşturuyor.

Hayatın ve doğanın vahşi gücüne karşı insanın savaşının muhteşem bir örneğini bizlere sunuyor. Karakuri mekaniği düşmanlara sıçrama gibi yüzey seviyesinde kullanılabilir, ancak ilerledikçe daha büyük ve yaratıcı yapılar inşa ederek zorlu canavarlara karşı mücadele etmek gerekiyor. Örneğin, ateşe karşı zayıf olan düşmanlar için alev sıkan makineler kurabilir veya hızlı hareket eden canavarların yollarını barikatlarla engelleyebilirsiniz. Karakuri aynı zamanda, oyundaki farklı yerlere erişmek için de kullanılabilir ve Monster Hunter serisine kıyasla önemli bir farklılık sunuyor. Dünya tasarımı ile öne çıkmaktadır. Oyunda canavarlara “Kemono” adı verilir ve öncelikle kendinize özgü bir karakter oluşturmanız gerekiyor. Oyun içindeki karakter özelleştirme sistemi, son derece detaylı ve kişiselleştirilebilir karakterler sunuyor.

Bu sayede kendinize ait, benzersiz bir karakter yaratabilirsiniz. Ayrıca oyun içinde hazır karakterler de sunulmaktadır. Oyundaki oynanabilir karakterlerin yanı sıra, diğer köy halkı da dikkat çekici görünmektedir. Her karakter en azından görsel açıdan akılda kalıcıdır. Kişilikler ise ayrı bir konudur. Ancak etkileşime geçebileceğiniz karakterlerin büyük bir kısmı çok yüzeysel, basmakalıp ve rahatsız edici hissettiriyor. Yani, kişiliği ile akılda kalacak NPC sayısı sınırlıdır. Ne yazık ki, oyundaki karakterlerin çoğu için diyalog yazımına pek önem verilmemiştir. Ancak oyun dünyası için aynı şeyi söyleyemeyiz. Azuma, içindeki tüm bölümleriyle benzersiz görünmektedir. Her bölümün farklı bir teması ve atmosferi var.

Oyun, görsel açıdan yüksek kalitede olduğu için dünya içinde kolayca kaybolabiliyorsunuz. Canavar tasarımları özellikle övgüyü hak ediyor. Wild Hearts, kendine özgü dünyası ve zorlu canavarlarıyla sizi büyülüyor. Oyunda yalnız başınıza canavarlarla mücadele etmek zorunda değilsiniz, çünkü çevrimiçi olarak üç avcı bir araya gelerek işbirliğide yapabiliryorsunuz. İki farklı çevrimiçi seans tipi mevcut. İlk tip, rastgele gittiğiniz avlardan oluşan acil çağrılara yanıt vermenizi gerekiyor. Bu seanslarda, oyuncuları ihtiyaç duyulan avlara ışınlamak için haritada belirli çağrı noktaları bulunuyor. Özellikle ana av kategorisindeki büyük canavarların dolaştığı bölgelerde bu çağrı noktalarını rahatlıkla fark edebiliyorsunuz. Seanslar, av tamamlandığında sona eriyor. Ayrıca, kamp ateşi başında veya Minato şehrinde özel bir seans oluşturarak istediğiniz kriterlere göre diğer oyuncularla daha uzun soluklu avlara birlikte katılabilirsiniz. Çevrimiçi eşleşmeler cross-platform desteğiyle birlikte geliyor, böylece arkadaşlarınızla cross platform sayesinde birlikte oynayabiliyorsunuz. Eğer gerçek oyuncularla birlikte avlanmak istemiyor ama biraz destek de fena olmazsa, tsukumo adı verilen mekanik yardımcılarla takılabilirsiniz.

Bu arkadaşlar haritanın çeşitli yerlerinde gizlenmiş durumdadır ve ne kadar çok bulursanız, yanınızda gezdirdiğiniz tsukumonuzu o kadar geliştirebilirsiniz. Tsukumo, Monster Hunter’daki felyne adlı kedi ırkına benzer ve kamp ateşi başında erişebildiğiniz özelleştirme menüsü üzerinden, ofansif veya defansif niteliklere yönlendirerek ihtiyaçlarınıza uygun hale getirebilirsiniz. Wild Hearts’un dünyasında, yalnız ya da diğer oyuncularla birlikte, canavarlarla mücadele etmek için birçok seçenek bulunuyor. Wild Hearts, canavar avlamayı seven oyuncular için alternatif bir seçenek sunan bir oyun olarak öne çıkıyor. Monster Hunter tarzı bir oyun deneyimi sunan Wild Hearts, Karakuri adlı mekanik sistem ile oynanışı farklılaştırarak kendine özgü bir deneyim sunuyor. Oyunun özgün yapısı, piyasaya sürülmeden önce basit bir Monster Hunter kopyası olarak algılanmasına sebep olduysada. Ancak, farklılıklar hızlı bir şekilde ortaya çıktı ve Wild Hearts, kendine özgü bir deneyim sunduğunu açıkça gösterdi.

Oyun, Monster Hunter serisine kıyasla daha basit bir deneyim sunsa da, bazı noktalarda yüzeysel kalabiliyor. Buna rağmen, oyunculara tam kıvamında ve keyifli bir deneyim yaşatıyor. Özellikle, oyunun yüzeysel yapısının bazı elementleri, canavar avcılığına tamamen yeni olan oyuncular için bile kolaylık sağlıyor. Bu da Wild Hearts’ın Monster Hunter serisine karşı en büyük avantajlarından biri olduğunu söyleyebilirim. Wild Hearts’ı oynamak için herhangi bir ön bilgiye sahip olmak gerekmiyor ve büyük bir eğlence vaat ediyor. Gelelim Wild Hearts teknik olarak bizlere neler sunuyor.  Oyun, Unity oyun motoru kullanılarak geliştirilmiştir ve konsollarda rahat oynanabilmesi için iyi optimize edilmiş. Oyunun grafikleri oldukça renkli ve dinamik bir şekilde tasarlanmış. Oyun sırasında, hareketli nesneler ve renkli efektler kullanılarak oyunun görsel etkisi artırılmış. Bu da, oyunu oynarken keyifli bir görsel deneyim sağlıyor. Oyunun müzikleri de özenle seçilmiştir.

Oyunun müzikleri, farklı tarzlardan oluşmuş ve her bir bölümde müzik ritmine uygun olarak seçilmiş. Müzikler, oyunun dinamik yapısını ve oyun tarzını destekler nitelikte. Oyunun kontrolleri de oldukça basit tutulmuş.  Wild Hearts teknik açıdan iyi yapılmış bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Wild Hearts, canavar avlamayı seven oyuncular için farklı bir deneyim sunuyor. Eğer Monster Hunter serisinden sıkıldıysanız veya canavar avcılığına yeni başlamak istiyorsanız, Wild Hearts’ı rahatlıkla deneyebilirsiniz. Oyunun yüzeysel noktalarına rağmen, size eşsiz bir deneyim sunacağı kesin. Wild Hearts’ın Karakuri sistemi de oyunun en büyük farklılıklarından biri olarak öne çıkıyor ve oynanışı farklılaştırarak daha keyifli bir deneyim sunuyor.


8

Artılar

  • Muhteşem sanat yönetimi ve yaratık tasarımları
  • Savaşlar çok keyifli
  • Yapabileceğiniz, avlayabileceğiniz, birbirinden farklı şeyler

Eksiler

  • Ufak tefek buglar
  • Hikaye daha iyi olabilirmiş