-->
FIFA 23 İnceleme

Yeşil sahalara dönüş…

02.10.2022 | ulasufuk

Konami’nin yeni nesil ile birlikte PES serisini yok edip yepyeni bir yola girmesinin sonucu olarak, EA Sports ve FIFA tam anlamıyla rakipsiz kaldı. Zaten tembel bir yapımcı olan EA’in FIFA serisini iyice başıboş bırakmasından korkuyor- duk, yalan yok. Derken, EA ters köşe yaptı ve vaatlerle dolu bir FIFA ile karşımıza çıktı. Lafı daha da uzatmadan incelemeye balıklama atlamak istiyorum çünkü anlatacak çok şey var.
FIFA 23’nin en önemli yeniliği tartışmasız şekilde HyperMotion 2 adı verilen teknoloji. Futbolcuların maç içerisinde yaptıkları tüm hareketleri birta- kım ekipmanlar kullanarak dijital ortama aktaran ve ardından yapay zeka ile bu veriyi işleyip, oyun içi animasyonlara çeviren HyperMotion 2 sayesinde, FIFA 23’ye 4000’in üzerinde yeni animasyon eklenmiş durumda. Ayrıca animasyonların birbirine daha akıcı şekilde bağlanmasını da sağlayan bu sistemin oyunda yarattığı etki neredeyse devrimsel. FIFA 23’de yeni animasyonlardan kaleciler de nasibini alıyor.


Hatta bu durum animasyonlarla da kısıtlı değil. Kaleciler komple baştan tasarlanmış durumda ve artık daha doğru tercihler yapıyorlar. Örneğin yerden giden bir topa olması gerektiği gibi ayaklarıyla müdahale ediyorlar. FIFA serisinde uzun zamandır ilk kez kaleciler oyuna ciddi anlamda etki edebiliyor. Zaman zaman fazla güçlü olsalar da yapılan değişiklikleri oldukça gerçekçi ve yerinde buluyorum. Takım sporlarının oyuna aktarılması sürecinde bana sorarsanız en önemli sorunlardan birisi de bilgisayar kontrolündeki sporcuların takım halin- de ve oyuncunun kontrolündeki sporcuya uygun şekilde hareket edebilmesini sağlamak. EA, FIFA 22’de bilgisayar kontrolündeki futbolcuların bazı hareketlerini bizim kontrol edebilmemize imkan sağlamıştı. Ne var ki bu pek kullanışlı olama- mıştı ve yeterli değildi. Bu sebeple FIFA 23 ile birlikte hem hücum hem de savunma tarafında yapay zeka ciddi anlamda elden geçirilmiş.
Artık futbolcular özelliklerine uygun şekilde, daha gerçekçi hamleler yapıyor. Örneğin Karim Benzema gibi pozisyon alma özelliği yüksek olan oyuncular savunmacıları üstüne çekerek kanat oyuncularına pozisyon yaratmaya çalışır- ken; savunma tarafında ise yavaş ama hamleli oyuncular artık daha iyi pozisyon alıyor ve topun arkaya geçmesini engelliyor. Bu değişimle birlikte ayrıca, görece yavaş savunmacıların da kullanılabilir hale geldiğini söyleyebilirim. Lakin bu durum Ruben Dias, Mats Hummels, Gerard Pique gibi oldukça yavaş oyuncular için hala geçerli değil.

Hazır hızdan bahsetmişken, FIFA 23’de oyunun daha yavaş ve oturaklı olduğunu söyleye- bilirim. Bunun temel sebebiyse oyunda top sürmeyle alakalı hemen her şeyin artık daha güçsüz olması. Fiziksel olarak güçsüz olan oyuncular omuz omuza mücadelelerde ayakta kalamıyor. Ayrıca “La Croqueta”, “Elastico”, “McGeady Spin” gibi yetenek hareketleri de eskiye göre oldukça etkisiz. Genel anlamda oynanış tarafında yapılan tüm değişiklikler yerinde olsa da dengesiz mekanikler de yok değil. Bunların en başında ise havadan koşu yoluna atılan paslar geliyor. FIFA 14’e benzer şekilde hemen her seferinde hücumcuyla buluşan bu toplar, hızı 70’in altında olan de- fans oyuncularının kullanılamaz olmasının da yegane sebebi konumunda. Bir diğer sorunlu mekanik ise uzaktan şutlar. Kaleciler karşı karşıya pozisyonlarda ne kadar iyiyse uzaktan şutlarda da bir o kadar kötü. Bu sebeple ceza sahası çevresinde çerçeveyi kapatmak oldukça önemli. Gol çeşitlerinden bahsetmişken değin- meden geçemeyeceğim, FIFA 23’de yan toplar oldukça etkisiz. Hatta durum neredeyse FIFA Ultimate Team dışındaki oyun modlarının üzerinde durmuyor oluşu.

Maalesef FIFA 23’de de durum farklı değil. İlk bakışta bu sene tüm modlarda yenilikler olsa da dev- rimsel olmaktan çok uzaklar. Bu yeniliklerden aklıma ilk gelenleri ise, kariyer modunda artık kendi takımımızı yaratabiliyor oluşumuz, Pro Clubs’da oyuncu gelişiminin deneyim puanı sistemine kavuşmuş olması ve son olarak Volta’ya oyuncuların maç boyunca yalnızca birkaç kez kullanabildiği imza hareketlerin ek- lenmiş olması şeklinde sıralayabilirim. Ultimate Team tarafında ise daha kapsamlı değişiklikler bulunuyor. Bunlarında başında ise Rivals ve Champions modlarının komple değişmiş olması geliyor. Artık Champions modu Play- Offs ve Finals olmak üzere iki basamaktan oluşuyor. Weekend League olarak bildiğimiz turnuvaya karşılık gelen Finals’a katılmak için öncelikle Play-off turunda 9 maçtan en az 5’ini kazanmak gerekiyor ve bunu her hafta tekrarlamak şart. Yani artık hafta sonu tüm maçlarınızı kazansanız da sonraki hafta sonu ligine doğrudan katılım elde edemiyorsunuz.

tüm modlardan ödül almak istiyorsanız haftanın hemen her günü mesai harcamanız gerekecek. FIFA 23, önceki nesille devam eden oyuncu- ları da hedefleyen bir yapım. Açıkçası oyunun çıkışından önce eski nesil sürümünün oynanış tarafında FIFA 22 ile birebir aynı olacağını düşünüyordum. Sevinerek söylüyorum ki yanılmışım. Çok devrimsel bir değişiklik bulunmasa da FIFA 23’nin eski nesil sürümünde de oyun hızı ya- vaşlamış, oyun daha akıcı hale gelmiş ve çeşitli hatalar giderilmiş durumda. Hatalar noktasında durum yeni nesil sürümünden de iyi. Böyle söy- lüyorum çünkü oyunun yeni nesil sürümünde tele kamerada çatının görüşü engellemesi gibi, önce- ki oyunda güncellemelerle çözülen bazı hatalar geri gelmiş. Açıkçası FIFA 23, PS4, PC ve Xbox One sahipleri için de almaya değer bir yapım. Yeni nesil sürümü ise HyperMotion 2 teknolojisi ve oturaklı oynanışı ile rakipsiz konumdaysa da, çeşitli hataları ve modlar tarafındaki özensizliği sebebiyle FIFA 15’e benzer bir sıçrama yapmayı başaramıyor.


8

Artılar

  • HyperMotion 2 animasyon çeşitliliği
  • Daha dengeli bir oyun

Eksiler

  • Çok fazla yenilik sunmuyor