-->
Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection – İnceleme

Ice Ice Baby…

09.09.2022 | erkan

Düşünün ki 40 yaşındayım ama ben bile ilk Ninja Kaplumbağa oyunun zar zor hatırlıyorum. Daha doğrusu atari salonuna adım attığımda en eski Teenage Mutant Ninja Turtles vardı makinelerde. O dönemde çok da büyük olmadığımdan, Ninja Kaplumbağa oyunu bana “abilerin” oynadığı bir oyun gibi gelirdi. Her ne kadar “vurdulu kırdılı” bir oyun gibi gözükse de ilerlemek için sağlam refleksler gerekiyordu. Ninja Kaplumbağa oyununu adam akıllı oynamamı sağlayansa SNES’deki Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time olmuştu. Ne günlerdi…


Günümüze gelirsek Retrogaming’e olan ilginin belki de tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz. Klasik video oyunlarının yeniden piyasaya sürülmesi için doğal olarak büyük bir pazar var. Buna rağmen bazı önmeli seriler o zaman ki lisanlamalar yüzünden yeniden geliştirilemiyor. Çeşitli hak sahipleri yüzünden Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time gibi bir oyunun modern konsollara gelmesi uzun zamandır imkansız olarak görülüyordu. Ancak Konami ve Digital Eclipse’deki yöneticiler imkansızı mümkün kıldı. The Cowabunga Collection’ı biz oyun severlerinin beğenisine sundu.


Elimizdeki koleksiyon da işte o dönemin ve biraz daha ötesini 13 Ninja Kaplumbağa oyununu içeriyor. (2 tane Arcade’den alınma.) 3 tane GameBoy, 2 tane SNES, 2 tane Genesis, ve 4 tane NES oyunu içeren, tam bir Ninja Kaplumbağa şöleni. Bu oyunların da ötesinde oyunda o kadar çok bonus içerik var ki… imajlar, kare kare görüntüleri, skeçler ve tüm oyunların müzikleri… Resmen kendinizi bir Ninja Kaplumbağa havuzunda buluyorsunuz. Tabii ortada şöyle bir durum da yok değil. Ninja Kaplumbağa serisi çok iyi bir seri olmasına karşın bazı oyun mekanikleri de vakti için iyiymiş. Teenage Mutant Ninja Turtles: The Hyperstone Heist ile birlikte oyun o kadar güzel hale gelmiş ki eski oyunlar biraz ilkel kalabiliyor ve ancak nostalji havası yaratıyor. Ayıla bayıla oynadığım Teenage Mutant Ninja Turtles’da baştan sona ancak bir kez bitirdim.

Cowabunga koleksiyonunda yer alan 13 oyun beş platforma yayınlandı: Arcade, NES, SNES, SEGA Mega Drive ve Game Boy. Oyun, Ninja Kaplumbağaların tema şarkısıyla gösterişli bir girişle başlıyor. Ardından, farklı bölümlerden seçim yapabileceğiniz çizgi roman tarzında tasarlanmış bir menüye yönlendiriliyoruz. Koleksiyondaki tüm oyunlar kategorilerine ayrılmış. Çoklu oynanabilen oyunlarda çevrimiçi oynayabilmek gibi standart toplama paket içerikleri de mevcut. Digital Eclipse, “Turtles’ Lair” bölümünde, pakette yer alan tüm oyunların kitapçıkları, kutu resimleri, reklam afişleri, çizgi roman kapakları taramış ve oyuna eklemiş. Bunun yanıda manga çizimleri, çizgi film serilerinde kullanılmayan çizimler, hatta tasarımları ekleyerek muhteşem bir iş çıkarttığını söyleyebilirim.

Günümüze uyarlanan bu özel koleksiyon, dilediğiniz yerlerde oyunu kaydetme ve geri sarma özellikleri de içermekte. Yeni eklenen bir diğer özellik ise İzle ve oyna mekaniği ile zorlu seviyeleri geçmelenize yardımcı olacak bir seçenek. Bu sayede kontrolü ellerine almadan önce seviyelerin bir ön izlemesi yapabiliyorsunuz. Birbirinden eğlenceli savaş modları da koleksiyonda sizleri bekleyenler arasında. 1980’lerin ve 1990’ların sonlarında, Konami , konsol üreticilerinin dışında video oyunlarının önde gelen geliştiricisi ve yayıncısıydı. Bu dönemde şirketin ürettiği oyunların bazıları özellikle 16 bitlik dönemde konsol platformundaki en iyi oyunları oldu. Fanatikleri için kaçırılmaması gereken bir koleksiyon olan bu yapımı, eski Ninja Kaplumbağa oyunlarına dönüp hepsine bir göz atmak isteyenler kaçırmamalı.

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection şu oyunlardan oluşuyor:

  • Teenage Mutant Ninja Turtles (Arcade)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time (Arcade)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Arcade Game (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (NES)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time (Super Nintendo)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (Super Nintendo)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: The Hyperstone Heist (Sega Genesis)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Tournament Fighters (Sega Genesis)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Fall of The Foot Clan (Game Boy)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles II: Back From The Sewers (Game Boy)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles III: Radical Rescue (Game Boy)

9

Artılar

  • Ninja Kaplumbağa hayranları için eksiksiz bir koleksiyon
  • Oynanış hala çok eğlenceli
  • Çevrimiçi oynama

Eksiler

  • NES ve Gameboy bölümleri çok sınırlı