-->
SanDisk Extreme Portable SSD inceleme

Tasarımıyla gözlere hızıyla oyun severlere hitap ediyor…

30.09.2022 | ulasufuk

Bu minik dikdörtgen görünümlü cihaz bir disk. Ürün kutudan çıkınca ilk düşündüğümüz şey, depolama birimleri konusunda teknolojinin ne kadar da hızlı değiştiği oldu. Yakın zamana kadar hayatımızın merkezinde yer alan büyük, yavaş ve ağır HDD’ler artık yerlerini küçük ve performanslı SSD’lere bırakırken, SSD’ler de kendi içinde giriş seviyesi ürünler kadar performans ürünleriyle de sürekli bir gelişim içinde. SATA SSD’ler çoğumuzun evine girdikten kısa süre sonra tanıştığımız NVMe SSD’lerin hız konusunda ciddi bir atlama yaratmasının üzerinden fazla zaman geçmedi. SanDisk markası taşınabilir ssd disk konusunda son derece iddialı bir çözümle karşımızda duruyor.

SanDisk Extreme Portable modeliyle incelemizde yer alan olan SanDisk, bu modelinde ise bir yeniliğe imza atmış IP55 sertifikası ile tanıştırmış. SanDisk Extreme Portable, tasarım açısından selef model Pro ile çok benziyor, ancak boyut olarak nispeten biraz daha büyük olduğunu, yine nispeten biraz ağır tutulduğunu da söyleyelim. Bahsettiğimiz ağırlık 79 gram bu arada, yani cihaz çok hafif tabii. Tasarım açısında değerlendirmemiz gereken bir diğer nokta ise malzeme kalitesi. Kauçuk yekpare gövdeden oluşan SanDisk Extreme, kesinlikle fazlasıyla dayanıklı görünüyor.

IP55 sertifikası sahip olması ile suya ve toza karşı dayanıklı. Herhangi bir su temasına karşı dayanıklı olması cihazın önemli artıları arasında yer alıyor. SanDisk, taşınabilir SSD’nin iki metre düşmelere karşı dayanıklı olduğunu belirtiyor. Biz iki metre yükseklikten yere düşürdüğümüz diskte herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Agresif hatlı tasarımıyla dikkat çeken SanDisk Extreme, elbette temelde veri taşımak ve depolamak isteyen herkese hitap ediyor. Kauçuk sağlam gövdesi oldukça küçük yapıda ve cihaz bu formuyla gayet de hafif; yalnızca 79 gram ağırlığında. Kutu içeriğinde hem Type-A hem Type-C kablosu bulunduran SanDisk Extreme, böylece hem USB-C arayüzlü laptop ve Mac’lerle, hem de geleneksel USB portu sahibi bilgisayar ve oyun konsolları ile çalışabiliyor.

Özellikle oyun konsolları için depolama alanı dolduğunda kullanıcılar harici depolama ürünlerine yöneliyorlar. Elbette konu oyun olduğunda, hız önem kazanıyor ve bu noktada seçim arifesinde de tercih kuşkusuz SSD’lerden yana oluyor. SanDisk Extreme, bu tip kullanımlar için gayet uygun yapıda bir cihaz. Sıralı okuma noktasında 1050 MB/s’ye, sıralı yazma noktasında ise 1000 MB/s’ye kadar transfer hızları sergileyebiliyor.Yaptığımız okuma ve yazma testlerimizde, CrystalDiskMark üzerinde okuma noktasında 989 MB/s gibi iyi bir sonuç alırken, yazma noktasında ise 929 MB/s değerde kaldık.

Bu da diskin veri okuma noktasında başarılı, aynı şekilde yazma konusunda ise beklentiyi karşıladığını gösteriyor. Extreme Portable SSD, exFAT aygıtı olarak önceden biçimlendirilmiş olarak geliyor. Bu, Windows ve Mac ile onu kullanabileceğiniz anlamına geliyor. NTFS olarak yeniden biçimlendirilmesi Windows ile uyumluluğu sınırlıyor. Ancak sürücünün ömrünü uzatacak olan TRIM’i etkinleştiriyor. Bu uzun vadede, performansı ve genel deneyiminizi geliştirecektir. Ayrıca, 128 bit AES şifrelemesi kullanarak tüm hassas dosyalarınızı saklamak için parola korumalı bir klasör (veya özel kasa) oluşturmanıza olanak tanıyan SanDisk’in SecureAccess 3.02 yazılımının bir kopyasını da edinebilirsiniz.

Bununla birlikte, EncryptStick adlı üçüncü bir tarafça geliştirilen uygulamanın dosyalarınızı geçici olarak düz metin olarak saklayacağını unutmayın. Son olarak SanDisk Extreme’in elimizdeki modelinin kapasitesinin 500 GB olduğunu da söyleyelim. Diskin ayrıca 1 ve 2 TB’lık farklı modelleri daha bulunuyor. SanDisk Extreme, taşınabilir SSD’ler arasında çok iyi bir model. Agresif tasarım hatlarıyla herkesin seveceği bir tasarım çizgisine sahip olan disk, ayrıca pratik kullanımda performansıyla da dengeli duruyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Depolama500 GB, 1 TB ve 2TB
UyumlulukPC ve Mac
ArayüzUSB 3.1
BağlantıUSB-C
Ardışık okuma performansı1.050MB/s
Ardışık yazma performansı1.000MB/s
Varsayılan dosya sistemiexFAT
DayanıklılıkIP55 sertifikası
Ağırlık79 gr
Boyutlar110.26mm x 57.34mm x 10.22mm

9

Artılar

  • IP55 sertifikası sayesinde suya karşı dayanılı
  • Yüksek Performans
  • Taşıma Kolaylığı

Eksiler

  • Parmak izi sensörü olsaydı kusursuz olabilirdi.