-->
The Last of Us Part I İnceleme

Tek Kelimeyle Başyapıt…

31.08.2022 | ulasufuk

The Last of Us En Net Hali İle Bir Başka Güzel…

Oyun severler hayatta kalma temalı oyunlar denildiğinde geçmişte bu türün zirve noktalarını belirlemiş bir çok oyun hatırlıyorlardı. Oyun dünyasında defalarca işlenmiş, muhteşem eserler ortaya konulmuş bir türdü. Ancak Naughty Dog çalışanları bir kez de bizim sazımızdan bu şarkıyı dinleyin demek istemiş olacaklar ki karşımıza The Last Of Us sanat eserini çıkardılar. PlayStation 3’ün tüm gücü kullanarak oyunculara görsel bir şölen yaratan bu oyun, PlayStation 4’te çok daha iyi grafiklerle karşımıza çıkmıştı. Oyunun PlayStation 5’te nasıl olduğundan bahsetmeden önce The Last of Us’ı ilk olarak duyanlara oyunu basitçe açıklayayım.

Joel kendi halinde, geçimini karaborsa, mal getir götür işleri ile sağlayan biridir. Bir gün yine kendi halinde takılırken Ellie adındaki küçük bir kızı kurtarılmış bölgeye kadar götürme işi kendisine geliyor ve bu işi kabul ediyor hikayemizde böylelikle başlamış oluyor. Amacımız hayatta kalmak öncelikle tehditleri bertaraf etmek. Oyunda karşılaşacağınız tehditler sadece ucube yaratıklarla sınırlı değil. Sonuçta ortada bir kaos ortamı var ve bu durum herkesin sinirlerini alt üst etmiş durumda bu nedenle karşılaşacağınız normal ve sağlıklı insanlar da bir tehdit unsuru olabiliyor.


PS5 için tamamen güncellenen oyunun 4K/30fps kalite modu ve 4K/Max 60fps performans modu var. Fazla hızlı bir oyun olmadığından ve hamlelerde lag hissetmediğimden 4K/30fps moduyla oynadım ben. Grafikler son derece başarılı ama esas olay oyunun sanat yönetimi. Last of Us bu konuda tek kelimeyle MUHTEŞEM. Mekanların tasarımı, o kasvetli hava, her biri üzerinde uzun uzun çalışılmış yaratıklar derken gözleriniz bayram ediyor, hele ki böyle atmosferlere düşüyorsanız. Yeniden kapılan karakter animasyonları modelleri yeterince iyi bir diğer konu, oyun pek iyi kotarılamış olsa da haptik geri bildirim desteğiyle geliyor, Adaptive Trigger desteği ile geliyor.

The Last of Us Part I yeni bir mod ile geliyor: Speedrun. Bu mod, mevcut ve en iyi oynama sürenizi içeren bir oyun içi zamanlayıcıyı etkinleştiriyor. Sinematikler ve sahne geçişleri arasında duraklayan zamanlayıcı, oyun bir kez tamamlandıktan sonra yeni bir oyuna başlarken etkinleştirilebilir. Speedrun modunun aktif olmasıyla birlikte ekranın sağ üst köşesinde yer alan küçük bir arayüz ile Mevcut oyun süreniz, Kişisel en iyi bölüm süreniz, Oynadığınız bölümün adı, Kişisel başarılarınızı ve zamanlarınızı extralar> speedrun recap menüsü üzerinden görebilirsiniz. Son olarak yeniliklere gelirsek oyun son derece başarılı Türkçe seslendirme ile geliyor.

Oynanış olarak PS4 bize ek olarak birkaç özellik sunmak dışında orjinal oyuna içerik anlamında çok fazla şey kattığını söyleyemeyeceğim. The Last of Us part 1 en önemli gelişmelerinde biride oyunun 60 fps oluşu. Detaylı ve bol poligonlu karakter tasarımları, yüksek alan derinliği ve geliştiren ışıklandırma ile 60 fps Gözlerde adete bayram havası yaşatıyor ve oyunun 30 ile 60 fps arasındaki farkını ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. PlayStation 5 ile birlikte hayatımıza gelen bir diğer özellik de bu oyuna entegre edilmiş durumda. Oyun içerisinde istediğiniz zaman tek bir tuşa basarak bu moda geçebilirsiniz. Mod içerisinde kamera açısı, netlik, filtre ve çerçeve gibi birçok ayarı yaptıktan sonra fotoğraflarınızı sosyal ağlarda paylaşabiliyorsunuz.


Playstation 5 sahipleri için oyunun bu yeni sürümü bugüne kadar çıkan tüm içerikleri kapsıyor. Left Behind’da dâhil olmak üzere tüm içeriklere The ile ulaşabiliyorsunuz. Özetlemek gerekirse Naughty Dog, ödüllere doymamış oyununu yeni nesil bir konsola getirerek oyunu oynayanlara geliştirilmiş grafikler, 60 fps desteği ve iyileştirilen efektler, yüz animasyonları, geliştirilmiş keşif ve kapışma ile tekrar oynama şansı veriyor, oyunu ilk defa oynayacak olanlara da unutamayacakları bir oyun ve oyun deneyimi ile kendini tanıtmış oluyor. Sanırım güzel şeylerin başına gelen hazin son incelemenin de başına geliyor ve son sözlere geçiyorum. Bu sefer çok uzun tutmak istemiyorum. Zaten söyleneceklerden ziyade yaşanacaklarla ifade edilebilecek bir yapım The Last Of Us Left, bu deneyimi bütün oyun severlerin tatması gerektiğini düşünüyorum.


10

Artılar

  • Tek kelimeyle başyapıt
  • Muhteşem grafikler
  • Türkçe Seslendirme

Eksiler