-->
Far Cry 6 inceleme

Yara’ya Düşseniz Yanınıza Neler Alırsınız…

06.10.2021 | ulasufuk

“Yara gibi karayip adasına düşseniz yanınıza neler alırsınız” klişe sorusu sorulduğunda yıllardır garip cevaplar verirdik. Kimi genç kız dergileri soruya sevgilinin vereceği cevaplara göre fallar açar, üç şeyden biri sevgilinin ismi olmayınca “tak sepeti koluna herkes kendi yoluna” demenizi tavsiye ederdi. Bazen de garip tv programlarında sorulan bu soruya verilecek sonsuz alternatif olabilir ama Far Cry 6 oynadıktan sonra verilecek tek bir cevap var o da “Silah, Daha Fazla Silah ve Çok Fazla Silah”Fps türü denildiğinde bu türün en büyük isimlerinden biri kuşkusuz Far Cry’dır. Crytek tarafından ilk oyunu 2004 yılında pc platformu için geliştirilen seri, o dönem devrim niteliğinde bir oynanış ve görselliğe  sahipti. Bu başarısını kısa sürede taçlandıran ve oyun dünyasının en sevilen fps serilerinden biri haline gelen Far Cry efsanesi tekrar sahalara döndü. Ve yine gibi uçsuz bucaksız bir yemyeşil ormanları, enfes plajları ve görkemli başkenti ile gerçek bir turizm cenneti yaradayız. Başımıza bin bir türlü belanın geleceği kesin. Bari huzurla başlayan ilk giriş sekansının tadını çıkaralım.

Far Cry 6 daha önceki oyunlarda olduğu gibi çok başarılı bir anlatım ile hikayeye başlıyor. Oyunun başında “Sant Ario Adası” ndan kaçmayı hedefliyoruz. Ardından, oyunun ortasında ziyaret edilen “El Este” alanında hikaye ve yan görevler özgürce keşfediyoruz. Oyuna karakter seçimi ile başlıyoruz, Danny Rojas adlı karakteri yönetiyoruz (erkek veya kadın karakter seçilebiliyor) gerilla ordusunun bir üyesi olacak ve şiddetli bir savaşa dahil oluyoruz. Klasik bir hikayeye sahip olsa bile bu hikayenin kurgulanması bakımından gerçekçiliğe oldukça yaklaşan bir olaylar silsilesi bizlere sunulmuş. Far Cry 6 karayip temalı bir ülkede geçiyor oyunun hikayesi. Anton Castillo başa geçmeden önce dünyanın dört bir yanından turistlerin akın ettiği bir yerdir Yara. Buna paralel olarak halk da refah içinde yaşamaktadır. Ne var ki yıllarca süren ekonomik yaptırımlar sonrası Yara olduğu yerde saymaya başlar ve ülkeyi kurtarma umuduyla başa geçen Anton’un faşist diktatörlüğünde ülke tam bir cehenneme döner. Buna bir son vermek için yola çıkacağımız macerada geniş bir silah yelpazesinden yararlanıp kendimize yandaş gruplar toplarken adanın dört bir yanını ziyaret edeceğiz. Haliyle yeşilliğin hakim olduğu ormanlardan tutun da başkentin sokaklarına kadar birçok farklı ortamda yol alacağız. 

Görsel bir şölen eşliğinde karayip de ada turu yapmak istiyorsanız Far Cry 6 bu arzunuzu da geri çevirmeyecek bir oynanışa sahip. Tamam adamız kötü adamların işgali altında, bir an evvel onları haklayıp Yara yerlisi Dani Rojas olarak, rejimi devirip ülkeyi özgürlüğe kavuşturacak bir gerilla mücadelesine atılacaksın. Ama bu ada boyunca macera dolu gezintiler yapmaya engel değil. Bunu ben değil yapımcılar söylüyor. Zaten oyunun oynanış serbestisi de bunun bir göstergesi. Ana hikayeye tıkılıp kalmak zorunda değilsiniz. Oyunda sayısız yan görev ve gezilecek metrelerce kara parçası var. Yalnız tek bir uyarı yapmalıyım. Bastığınız adıma dikkat edin, zehirli bir hayvan sonunuz olabilir. Oyunda yanınızda özel yetenekli yardımcı karakterler bulunuyor. Hepsi hayvan ama farklı teknikleri var ki çeşitlilik adına iyi ama oyunun tamamına, oyuncular arzu etmediği takdirde etki etmeyeceklerdir. Yan karakterleri, kilitlerinin açıldığı görevler haricinde, neredeyse hiç görmeden oyunun sonuna ulaşmak mümkün. Burada şöyle bir yanılgıya düşülmesin sakın, bize eşlik eden karakterler kesinlikle boşluk doldurmak için oyunda bulunmuyor, aksine tatminkar bir çeşitlilik sağlanıyor. Oyuncular da diledikleri gibi bu karakterleri kolay tuş sistemi sayesinde yönlendirebiliyorlar. Yardımcı karakter çeşitliliğinin, oyunun geneli için bir özgürlük sunduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Şöyle bir nokta var ki Ubisoft, eleştirilmekten ziyade takdir edilebilir çünkü isteseler eldeki malzemeyle iki yüz saatin üzerinde bir oynanış sunmaya da çalışabilirlerdi. Bu kadar karakterle bunu rahatlıkla da sağlayabilirlerdi ama oyuncular bir sürü boş görevin peşinden koşmak durumunda kalırlardı. Bunun yerine, her biri anlam ifade eden ana görevler ve karakter kilidi açma görevleriyle oyun doldurulduğu görülüyor. Farklı görevler yaparken bir yandan da çeşitlilik arttırılabiliyor. Açık dünya yapısı ise biraz fazla düşman yoğunluğu içermesine rağmen sıkmıyor.

Oyun geliştirilirken gerçekçilik adına her şey fazlasıyla düşünülmüş. Gerçek bir karayip adada ne olması gerekiyorsa neredeyse hepsi tasarlanmış. Bu durum alıp başınızı istediğiniz yere sanki kordon boyunca yürüyormuşçasına rahat dolaşmanızı engelliyor. Sonuçta bu adanın tek kötü karakteri korsanlar değil. Vahşi bir doğa ile başbaşasınız ve gezilecek, görülecek çok yer var. Bir yanda içinizi kemiren “Acaba şu tepenin ardında ne var” sorusu, diğer yanda “Ulan başıma bir iş gelmesin” korkusu. İşte bu duygusal ikilemin arasında kalarak yolunuza devam edebilmeniz için çok temkinli olmalısınız. Yaban hayat Far cry 6’de daha önce bir fps oyununda olmadığı kadar iyi yansıtılmış. Vahşi adada avladığınız hayvanlar hem koruma amaçlı hem de etinden derisinden yararlanmak amaçlı olabiliyor. Kaldı ki çevre etkileşimi sadece vahşi hayvanlarla kısıtlı değil, etraftaki şifalı nebatat ile de ilgileniyorsunuz. Bunun yanı sıra oyunun hikayesi gereği karşılaştığınız iyi niyetli insanlarla da bir ekip kurmaya girişiyorsunuz. Kısacası bu koca adada hiç mi hiç yalnız değilsiniz.

Far Cry 6 karakter geliştirme açısından da farklı bir sisteme sahip. Karakterimiz için bu tehlikeli adada yeteneklere çok ihtiyacı olacağı kesin. Yeteneklerimizden bazıları saldırı üzerine kurulu iken bazı yetenekler ise sağlık ve hızlı koşma ile ilgili olabiliyor. Tüm bu geliştirmelerin ardından bir nevi Tarzan’a dönüşüyorsunuz ve ada benden sorulur edası ile ilerliyorsunuz. Neredeyse devasa bir büyüklüğe sahip olan bu adada farklı türde ekipmanlarla da haşır neşir oluyorsunuz. Gezinti esnasında bulduğunuz bir sahipsiz arazi taşıtı hayati öneme sahip olabiliyor. Sonuçta tüm adayı yürüyerek gezmek hem çok tehlikeli hem de çok zaman alıcı. Ancak koca bir arazi taşıtı ile etrafta dolaşmak düşmanlarınızın da ilgisini çekebiliyor. Sonuçta oyunda yapay zekanın eli armut toplamıyor. Çıkardığınız sesler ile hem yabani hayvanların hem de adanın işgalcilerinin hedefi haline geliyorsunuz. Tabi beni etkilemez düşman falan derseniz oyun size birbirinden güçlü ekipmanlar da sunuyor ama yetenekleriniz kısıtlı iken gizlilik içerisinde ilerlemekte fayda var. Klasik çevrim içi oyun modları hepinizin tahmin edeceği gibi. Ancak savaşmanın verdiği haz da azımsanamayacak kadar fazla. Çoklu oyuncu modları sayesinde yaradaki bu macera dolu serüven daha da keyifli bir hale geliyor.

Teknik açıdan bakıldığında ise Far Cry 6 özellikle görsel detaylar bakımından sınıfı yüksek dereceli bir başarı ile geçiyor. Karakter modellemelerindeki başarıyı anlatmaya pek gerek bile yok. Şimdiye kadar yayınlanan sayısız videodan da anlaşılacağı gibi yapımcılar görsel detaylara fazlasıyla önem vermişler. Oyun boyunca çoğu zaman yüksek bir tepeden tüm manzarayı izleme keyfini yaşamak istiyorsunuz. Çevre kaplamalarının yanı sıra kullanılan renk paletinin inanılmaz canlı olması da görsel kaliteyi zirveye taşıyor. Ses ve müzikler bakımından ise sıradan bir kalite söz konusu. Yaban hayvanlarının çıkardığı sesler, çatışma anlarındaki efektler başarılı olsa da bazı seslendirmeler pek hoş durmamış. Bunun yanı sıra kulağı tırmalayan herhangi bir sese de pek rastlamadım. Far Cry 6 2021 yılının en iddialı yapımları arasında yer aldığını söylemek yanlış olmaz. Ancak serinin genelini değerlendirdiğimizde en iyi Far Cry oyunu olmaya aday bir yapımla karşı karşıyayız. Özellikle oynanıştaki serbestinin oyunun süresine ciddi etki edeceği aşikar. Böylelikle diğer oyun modları da birlikte düşünüldüğünde dolu dolu bir yapım olduğunu söyleyebilirim. Görsel kalitesi ve doyurucu çoklu oyuncu modları da dikkate alındığında Far Cry 6, güzel bir ziyafet sunmayı başarıyor…


8

Artılar

  • Muhteşem büyüklükte bir haritada yapabileceğiz çok fazla görev var.
  • Grafikler ve atmosfer oldukça başarılı
  • Keyifli yan karaktere yer verilmiş.
  • Far Cry 3'ten seride en iyi hikayaye sahip oyun
  • Giancarlo Esposito, başarılı bir performans sergilemiş

Eksiler

  • Bazı yan görevler çok can sıkıcı
  • Yapay zeka maalesef kötü