-->
Philips 278M1R Monitör İnceleme

Philips’in oyun kategorisinde yer alan Momentum 278M1R monitörünü inceliyoruz.

04.07.2021 | ulasufuk

Teknolojiyi yakından takip edenlerin fark edeceği üzere, oyun dünyasındaki hızlı gelişmeler donanımsal ve ekipman olarak birçok firmanın sıra dışı ürünler üretmesine ve inovasyona yönelmesine neden oldu. Eskiden işlemci, ram, ekran kartı sarmalında geçen yenilikçi akımlar artık klavye, mouse ve monitör gibi çevre birimlerine de sıçradı. Bunun bir sonucu olarak büyük firmalar kullanıcıların beklentilerine en iyi ve en hızlı bir şekilde karşılık verebilmek ve öncü tasarımlara imza atabilmek adına birbirleriyle yarışır hale geldiler. Bugünkü incelememizin konusunu da Philips gibi köklü bir firmanın oldukça çarpıcı bir tasarıma sahip monitörü olan Momentum 278M1R modeli oluşturuyor. İncelemeye ilk olarak kutu içeriği ile başlayalım kutudan monitör beraberinde bir adet stand ayağı güç adaptörü priz kablosu bir adet HDMI, bir adet display port ve usb akış kablosu çeşitli bilgiler içeren kitapçıklar çıkıyor monitörün kurulumu oldukça basit beraberinde gelen ayağı, sütuna vidalıyor ve sonrasında sütunu da monitörün arkasındaki mandallı boşluğa takıyorsunuz, hepsi bu kadar kurulumu tamamlayıp monitörü karşımıza aldığımızda ilk dikkat çeken detay monitörün neredeyse çerçevesiz gibi görünmesi sadece alt kısımda belirgin bir çerçeve varken yan kısımlarda çoklu monitör kurulumuna imkan tanıyacak bir tercih yapılmış monitör arkasını çevirdiğimizde  Ambiglow LED ile parlak ve mat bir yüzey bizi karşılıyor oldukça sade ve şık göründüğünü söyleyebiliriz. Monitörün arkasında güzel bir detay ise kabloları toplamak için bir özel bir bölüm tasarlanmış.

Firma monitörün ön tarafından sadece marka logosunun çıkıntısına yer vermiş ve tüm bağlantı yollarını ve menü kontrol joystickini panelin arkasına saklamış. Bu da tasarım olarak sadeliği ön plana çıkarmış. Monitörün arka panelinde bizleri birçok bağlantı yolu karşılıyor. Bunlar 1 adet Display port 1.4, 2 adet Hdmi 2.0, 4 adet 3.2 Usb (hepsinin hızlı olması ve telefonu şarj imkanı sağlaması takdire şayan) ve kulaklık çıkışları.  Monitörde hoparlörler de mevcut. 2 adet 5W’lık DTS destekli hoparlör yer alıyor. Ayrıca monitör üzerinde bulunduğu stant sayesinde aşağı ve yukarı hareket edebiliyor. Böylelikle her boydan ve her açıdan net bir görüntü elde edilmesi sağlanılıyor.

27 inç boyutundaki IPS panel türü özellikle 178 dereceye 178 derece yani hem yukarı/aşağı, hem de sağa/sola geçtiğinizde yani farklı açılardan baktığınızda renkleri bozmadan görüntü sunabiliyor, renklerin de gayet doygun şekilde yansıtılması amaçlanmış. Kullanımda 4 milisaniye griden griye geçiş süresi kendisini gösteriyor. Eski nesil IPS’ler ile kıyasladığımızda, panel türü için bu çok iyi bir değer. Renk geçişleri hızlı olduğu için çok fazla hayaletlenme efekti görmüyoruz. Tazeleme hızı 60 Hz olduğu için bir rekabetçi oyun monitörü kategorisine girmiyor. Ekranın kontrast oranı 1000:1 şeklinde kağıt üzerinde yer alsa da, gerçek kullanımda karşılığını çok daha fazla alacağınızı söyleyebiliriz. Kaldı ki monitörde SmartContrast özelliği yer alıyor. Bununla beraber ekranda gösterilen içerik dinamik olarak analiz ediliyor ve uygun kontrast oranı sağlanıyor.

Benim en çok dikkatimi çeken ve oyun severlerin de ilgisini çekeceğini düşündüğüm özellik SmartContrast özelliğini 3840 x 2160 piksel yoğunluğunda deneyimlemek olacak. SmartContrast beraber ekranda gösterilen içerik dinamik olarak analiz ediliyor ve uygun kontrast oranı sağlanıyor. Monitörün tepki süresi her ne kadar 4 ms gibi bir nebze yüksek bir süre olsa da FreeSync desteği sunması genel olarak oldukça akıcı bir görüntü sağlıyor. Teknik özellikler açısından bakacak olursak monitörün öne çıkan özellikleri Flicker-Free yani siz parlaklığı kıstığınızda titreşim yapmadan bunu ayarlıyor, deneyimlerimizde de göz ve kafa yorgunluğunu azaltan bir özellik. Ambiglow teknoloji gelen görüntü içeriğini analiz ederek yayılan ışığın görüntüye uyum sağlıyor. Özellikle Film izlerken ve oyun oynarken, benzersiz ve etkileyici bir deneyimi sunuyor. SmartImageHDR özelliğinde üç farklı şekilde otomatik ayarlanmış mod bulunuyor. HDR Game, HDR Photo ve HDR Movie ile oyun, fotoğraf ve film görüntülemeleri için bu hazır ayarları seçerek oldukça iyi bir görüntü elde edebilirsiniz. Özellikle yeni nesil konsol performansı mükemmel olduğunu söyleyebilirim.

Benim bu monitörde en başarılı bulduğum nokta ise yüksek kontrast performansı ve oldukça tatmin edici parlaklık seviyesi oldu. Gerçekten de gerek oyun oynarken gerekse yüksek çözünürlüklü film izlerken mükemmel bir görüntüyü net bir şekilde deneyimliyorsunuz. Bu monitörde izleyeceğiniz filmlerde ve oynayacağınız oyunlarda Dts destekli hoparlör ile ses kalitesi sizi tatmin edecek seviyede. Sonuç değerlendirme öncesinde monitörü IPS parlaması ve ışık sızması kontrolünü, kendi renk ölçümümüzü de yaptık ve panelin, kasanın kalitesinden çok memnun kaldık. Yeni nesil konsolunuzu, HDR teknolojilerini deneyimlemek, AMD veya Nvidia GeForce serisi ekran kartınızın Freesync teknolojisinden faydalanarak oyun oynamak ve bunları Ambiglow teknolojisi ile birleştirmek istiyorsanız aradığınız monitör Philips Momentum 278M1R. Odak hedef kitlesi özellikle 4K oyuncular olan monitöre daha detaylı bakarsak profil olarak hızlı, net görüntüyü 4K keskinliğinde almak isteyen konsol oyuncuları olduğunu söyleyebiliriz.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Görüntü/Ekran

LCD panel tipiIPS teknolojisi
Arka aydınlatma tipiW-LED sistemi
Panel Boyutu68,6 cm / 27 inç
Görüntüleme Ekranı KaplamasıParlama Önleyici, 3H, %25 Mat
Etkin izleme alanı596,736 (Y) x 335,664 (D) mm
En-boy oranı16:9
Maksimum çözünürlük60 Hz’de 3840 x 2160
Piksel Yoğunluğu163 PPI
Tepki süresi (tipik)4 ms (Griden Griye)*
MPRT1 ms*
Düşük Veri GecikmesiEvet
Parlaklık350
SmartContrastMega Infinity DCR
Kontrast oranı (tipik)1000:1
Piksel aralığı0,1554 x 0,1554 mm
İzleme açısı178º (Y) / 178º (D)
C/R > 10 ise
Flicker-freeEvet
HDRHDR ready
Renk gamı (tipik)NTSC %91*, sRGB %105*, Adobe RGB %89*
Görüntü geliştirmeSmartImage game
Ekran renkleri1,07 Milyar (8 bit + FRC)
Tarama Frekansı30 – 140 kHz (Y) / 23 – 75 Hz (D)
SmartUniformity%93 ~ 105
Delta E< 2 (sRGB için)
LowBlue ModuEvet
sRGBEvet
Ambiglow4 taraflı
AMD FreeSync™ teknolojisiEvet

Bağlantı

Sinyal GirişiHDMI 2.0 x 2
DisplayPort x 1
USB:USB-B x 1 (yukarı akış), USB 3.2 x 4 (aşağı akış ve 2 hızlı şarj B.C 1.2)
Sync GirişiAyrı Sync
Ses (Giriş/Çıkış)Kulaklık çıkışı

9

Artılar

  • Olağanüstü görüntü kalitesi
  • Zengin bağlantı seçenekleri
  • Şık tasarım
  • Ambiglow teknolojisi

Eksiler

  • HDMI 2.1 desteği ve 120 hz olsa kusursuz bir monitör olurmuş.