-->
AOC Q27T1 Monitör İnceleme

Farklı Bir Deneyim İsteyenler İçin…

22.05.2021 | ulasufuk

Özellikle profesyonel oyuncuların tercih ettiği markalardan olan AOC, sadece profesyonel oyunculara değil, tüm kullanıcılara hitap eden özelliklerle geliyor. 27 inç boyutu ile son zamanlarda tasarımı ile forumlarda ve sosyal platformlarda oldukça ilgi çeken bu yenilikçi AOC Q27T1 monitörünü incelemeden olmazdı. Ülkemizdeki oyun severleri gönlünden vuran AOC’nin bu yeni monitörü bakalım beklentileri gerçekten karşılayabilecek noktada mı?

Her ne kadar son dönemde unboxing yani moda tabiriyle kutu açma videoları ile kutu içeriklerine aşina bir durum oluşmuş olsa da ben AOC Q27T1’in kutu içeriğine çok girmeyi düşünmüyorum. Sonuçta AOC ürünü aldığınızda nasıl özenli ve üst segmentte paketleme yapıldığını tahmin edebilirsiniz. Ancak kutudan belgeler 1,8 m displayPort Kablosu, güç Kablosu, 1,8 m HDMI Kablosu, çıktığını belirtmek isterim. Kutudan açma kısmına geri dönecek olursam, tek parça halinde ve montaj gerektirmeyen tasarımı ile çıkartıp sadece kabloları bağlayarak kullanmaya başlayabiliyorsunuz.
 

 
AOC Q27T1’in çok zarif bir tasarımı olduğunu söyleyebilirim. AOC ile Studio F. A. Porsche birlikte çalışması sonucu ortaya çıkan AOC Q27T1 hem teknik hem de dış dizayn olarak muazzam bir çalışmanın ürünü. Siyah ve metal renklerin hakim olduğu monitörün arka gövdesindeki AOC logosu metal ayağın kıvrımlı tasarımı sade ama görsel açıdan etkileyici bir görünüm salıyor. Asıl odaklanmak istediğim tasarımının fark yaratan unsurları. Asimetrik olarak uygulanan yapı monitörün ağırlığını dengelemek ve kuvvet noktasını toplamak için ince bir zekanın ürünü. Yine aynı şekilde kablo giriş çıkışlarını kapatan kapak, ince çerçevesiz ekran gibi detaylar ürünün tamamının şık bir noktaya ulaşmasını sağlıyor. Metal bacak ileri geri hareketi yapmanıza imkan veriyor. Monitörün ekran ayarını yapmak çok kolay. İki kenarından tutarak minimum güçle cihazın eğimini ayarlayabiliyorsunuz. Ön cephesine baktığımızda olabildiğince ince çerçevesiz bir ekran bizi karşılıyor ki bunu artı hanesine yazıyoruz. Tasarımsal hatlarından dolayı maalesef mönitörün VESA bağlantı desteği bulunmamakta.

Teknik detaylara gelecek olursak 27 inç boyutuna sahip olan QHD ve düz(flat) bir monitör. 16:9 en boy oranına sahip. FreeSync teknolojisi ile çözünürlük tarafında ise 2560×1440 piksel çözünürlük sunuyor. 27 inç ekran boyuyla gelen cihaz, büyük ekranla çalışmak isteyenleri tatmin edecek boyutlara sahip.  Monitörünün 75 Hz yenileme hızı sunduğunu belirteyim. Gerçi 5 ms tepki süresi, bir ofis monitörüne göre iyi bir değer olarak görülebilir ama kesinlikle 75 Hz yenileme hızı değerleriyle, tepki süresi açığı kapatılıyor. 350 cd/m2 parlaklık oranının bulunduğunu, 8 bitlik IPS panelin, ekran renk sayısının 16,7 Milyon, 1000:1 normal kontrast oranı verdiğini, dinamik kontrast oranının ise 50.000.000:1 olduğunu ve ekranla gerçekleştirdiğimiz testlerde performansından memnun kaldığımızı söyleyebiliriz.
 

 
Monitörün menüsüne kablolu sağ alt tarafında bulunan küçük düğmelerden erişebiliyorsunuz. Görüntü giriş çıkışları tarafında sırasıyla 2 tane HDMI 1.4, 1 tane Display Port 1.2, monitör üzerinde bir speaker bulunmadığı için ses çıkışı ve ayrıca bir line in mevcut. Pek çok farklı tercih imkânı sunmasının önemli bir artı olduğunu belirtelim. Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız, gözlerin duyduğu rahatsızlığı ve yorgunluğu azaltmak için kullanılan Düşük Mavi Işık modu, AOC Q27T1’de yer alıyor. Biz kullanımımız sırasında aşırı bir göz yorgunluğu gözlemlemedik. Ancak uzun kullanımlarda bu özellik kullanıcılar için bir artı olacaktır kuşkusuz. Monitörün ayar menüsünün Türkçe dil seçeneği sunmadığını da belirtelim.
 

 
Son değerlendirmeye gelecek olursak; “AOC AGON” denildiğinde hitap ettiği kitlesi profesyonel oyuncular olan, aşırı pahalı oyuncu ekipmanları üreten bir firma algısı oluşsa da AOC Q27T1 bu algıyı değiştirmeyi başarmak için önemli bir adım atıyor. Özellikle ofis ve casual oyunculara hitap etmeyi başaran bir monitör olma yolunda mihenk taşı olacağını düşündüğüm AOC Q27T1 son dönemlerde test ettiğim performans yönüyle de en başarılı ürünlerden biri oldu. Aklınızda yeni bir monitör alma düşüncesi varsa bulabildiğiniz ilk yerde AOC Q27T1 deneyimlemenizi tavsiye ederim.

Teknik Detaylar

Ekran27 inç
Çözünürlük2560×1440
Tarama Hızı75Hz
Görüntüleme Oranı16:9
Sync TeknolojisiFreeSync
Sync aralığı48-75
PanelIPS
Tepki Süresi5 ms
Parlaklık350 kandela
Kontrast Oranı1000:1
Görüş Açısı178/178 derece
Bağlantılar2x HDMI 1.4, 1xDisplay Port 1.2, 3,5 mm jack
Dahili HoparlörYok
Boyutlar (Taban dahil)460,69 x 610,57 x 160,12 mm
Ağırlık4,12 Kg

9

Artılar

  • Çok şık tasarım
  • FreeSync
  • Çerçevesiz kenarlar

Eksiler

  • Vesa bağlantı desteği
  • Dahili Hoparlör