-->
Returnal İnceleme

Bir Uzay Macerası…

29.04.2021 | ulasufuk

Uzayda yalnız olmadığımız fikrinden doğan ve bizleri yok etmeyi amaçlayan ne idüğü belirsiz yaratıkların insanoğlu ile etkileşimini konu alan ana kurgu yıllar boyu değişmemiştir. Ama Returnal’ın çekiciliği, gizemli hikayesinde, savaş sistemindeki roguelike unsurlarında gizleniyor. Oyunun Hikayesinden kısaca bahsetmek gerekirse. Astronot olan ana karakter Selene, görev sırasında gizemli gezegen “Atropos” a düşer . Bu gezegene ilk kez gelmiş olmalısana rağmen, cesedinin orada yattığını görür. Dahası, buraya bırakılan ses kayıtları ve Selene’nin kendi sesinde bırakılan bir kayıt olduğunu keşfeder. Garip bir durumla kafası karışan Selene, daha sonra Atropos’ta yuva yapan bir canavar tarafından öldürülür. Sonrasında uzay gemisi ile bilincine kavuşur. Sanki Atropos’taki kazadan hemen sonra zaman geri sarılmış gibi. Tam olarak ne oldunu anlamaz? Beklenmedik bir durumda Selene tekrar gezegende aramaya çıkar. Orada sizi bekleyen, kendi geçmişinizdir.


Alien filmini anımsatan atmosferi oldukça ilgi çekici. Atropos’ta yabancı bir medeniyetin kalıntılarını karakterimiz Selene keşfetmek için kullanıyor. Bu kalıntıların tasarımları oldukça ürkütücü olduğunu söylemeliyim. Bunun yanında oyunda korku unsuru yaratan parazitler zararlı gibi görünsede Selene’nin yeteneğini parazitler ile artırıyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken unsurlar uzaylı gibi görünen “uzaylı ateşli silahlar” gibi işlevleri anlayana kadar hepsi tehlikeli birer tuzak oluyor ve oynamaktan heyecan duyuyorsunuz. Atropos’ta gizemli bir bir çok canavar yaşıyor. Farklı türden küçük balıklar bile sayısız mermiyle size saldırıyor, bu yüzden bir tane kalsa bile bu yaratıklar çok tehlikelidir. Ayrıca, düşman güçlü bir “kötü huylu mutant” canavar veya patron haline gelirse , yüksek hızlı bir bombardımanın karşılaşmada vurulması ve anında öldürülmesi nadir değildir. Öte yandan, kurtarma araçları ara sıra düşen eşyalarla ve ara sıra görünen tesislerle sınırlıdır, bu nedenle nasıl güvenli bir şekilde savaşılacağı önemlidir.


Canavar sersemletme sistemi çatışmalarda ve oynanışa keskin bir dokunuş katıyor. Mermi ateşledikçe sersemletme göstergesi yükseliyor ve tank dolduğunda belli bir süre sersemliyor ve savunmasız kalıyorsunuz. Ayrım gözetmeksizin saldırmaktansa, bir anda sersemlerseniz, güvenliği sağlayabilirsiniz. Yani agresif oyunu motive eden bir oynanış sizleri beklediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Oyunda adrenalin sistemi de oldukça etkileyici. Bir canavarı hasar almadan yenerseniz, “adrenalin seviyesi” her 3 canavar için artacaktır. “Canavarın görünümü duvardan görülebilir” “Aşırı yükleme (yeniden yükleme anında giriş, yeniden doldurma) daha kolay hale getiriyor. Bu sayede beceri seviyesi artırmak daha kolay hale gelmesi sağlanıyor. Ancak hasar aldığınızda adrenalin seviyesi sıfırlanıyor ve tüm özel güçleriniz kayboluyor. Bu nedenle, maksimum adrenalin kullanımı düşünüldüğünde, hareket doğal olarak “hasardan kaçın ve düşmanı çabucak yen” olur. Oyundaki korku ve gerilim öğelerini her daim yaşıyorsunuz, karanlık atmosferler yaratık çığlıkları, her an her yerden saldırabilecek olan canavar tehlikesi, ekran başında sürekli tedirgin olmanızı sağlıyor. Sizden çok daha güçlü olan düşmanlarınızın sağda solda bıraktığı parçalar, arka fonda bulunan müzik ve karanlık bölgeler, korkunuzu sürekli kılacak.


Zaten bazı yaratıkların sadece tasarımları bile korkutmaya yetiyor. Bunun yanında bir de aşırı hızlı bir şekilde bizlere saldırdıklarını hesaba katarsak… Düşman kanadında bu meziyetler var da bizde neler var peki. Öncelikle daha önceki oyunda olmayan oyunu kolaylaştırıcı unsurların yanı sıra oynanışa etki eden yenilikler de mevcut. Yapımın işitsel öğeleri ise fazlasıyla heyecan verici. Düşünsenize karanlık bir tünelde ilerliyorsunuz, karşınıza ne çıkacağı belli değil, tempo müziğin etkisi ile iyice yükselmiş ve dan diye karşınızda devasa bir yaratık dikilmiş ve var gücüyle size saldırmak istiyor. İşte bu görüntü mükemmel sesler ve efektlerle birleştiğinde büyük bir anlam ifade eder. Bu yüzden Returnal sizi işitsel bakımdan içine çekiyor.


Oyunun Roguelike tarzı rastgele üretilen ateşli silahlar ile savaşlara çeşitlilik katıyor. Av tüfeği tarzı “Spitmow Blaster”, kısa mesafeden yıldırım atan ve onu kısa menzilli savaşlara karşı daha savunmasız kılan “Shockstream” ikincil ateşine ve saldırı tüfeği tarzı “Takiomatic Carbine” ve güdümlü mermi ” “Tracker Swarm” ın ikincil ateşini birleştirerek, perspektif için çok yönlü bir silah haline geliyor ve savaş tarzı, elde edilen ateşli silaha bağlı olarak değişiyor. Eğer ölürseniz başarısız olursanız en baştan başlamak zorundasınız. O yüzden bölgeler zorlaştıkça Returnal’ın oyuncu üzerinde kurduğu baskı da artmaya başlıyor. Buda size ölmemek için elinizden gelen gayreti sarf etmenizi sağlıyor. Ek olarak, yetkinliklerini artırmayı keşfederken canavarları yenmek, Selene’nin kendi yeteneklerini arttırmıyor, sadece bulunabilen silahların seviyesini arttırıyor. Son olarak Returnal oldukça güzel bir oyun olmuş. Gerilim, karanlık atmosfer, kaliteli roguelike oyun arayışınız varsa bir göz atmanızı tavsiye ederim.


9

Artılar

  • DualSense'in harika kullanımı
  • Yeni grafikler ve etkileyeci atmosfer
  • AAA Roguelike
  • Eğlenceli görevler

Eksiler

  • Kullanışsız Harita
  • Bazı bölgelerde düşük doku kaplamaları