-->
AOC AGON AG273QX İnceleme

Bu incelememizde AOC firmasının AGON AG273QX modeline göz atacağız.

25.04.2021 | ulasufuk

Günümüzde oyun dünyasının hızla gelişmesi ve donanım piyasasını da peşinden sürüklemesi sonucunda PC ekipmanlarının bu hıza ayak uydurması bir gereklilik haline dönüştü. Şundan beş-on yıl öncesine kadar bir oyuncu bilgisayarı toplanırken en son akla gelecek ekipmanlar olan klavye, Mouse, kulaklık gibi çevre bileşenleri artık bütçe içerisinde neredeyse bir anakart kadar fazla yer edinmeye başladı. Bu durumun bir sonucu olarak bir çok yeni firma çevre ekipmanları piyasasında kendisini göstermeye ve her geçen gün daha üst teknolojileri yakalamaya başladı. Üst düzey PC bileşenlerine sahip bir bilgisayarın en önemli unsurlarından birisi de hiç şüphe yok ki monitördür. Bu incelememizde AOC firmasının AGON AG273QX modeline göz atacağız.

Öncelikle monitörün boyutu ve dış çevresinden başlamak istiyorum. Oyuncular için en ideal monitör boyutlarından birisi olan ve benim de kullanımda tercih ettiğim 27 inch boyutuna sahip olan monitör FreeSync 2 HDR destekli 165Hz VA paneli 178/178 derece görüş açısı sunuyor. Eski nesil VA paneller gibi dar bir görüş açısı sunmasa da markanın IPS türevi modelleri ile aradaki renk zenginliği farkı farkediliyor. 1ms tepki süresi gibi rakiplerinde de karşılaşabileceğiniz niteliklere sahip olmakla birlikte beğenimi kazanan önemli farklara da sahip. Monitörün yan taraflarına gizlenmiş vaziyette kulaklık askıları bulunuyor. Ekranın hemen alt kısmında bir analog çubuk yer alıyor. Monitördeki bütün ayarları, osd kumandası ve bu analog çubuk vasıtasıyla yapılabiliyor. Ayarlar menüsünde Türkçe arayüzün bulunduğu söyleyelim. bütün ayarları, Türkçe arayüzlerin bulunduğu kullanım menüsünden faydalanarak gerçekleştirebiliyoruz. Bunlar arasında en önemli seçeneklerden biri oyun modu atamaları ve kaydedilebilir renk ayarları olduğunu söyleyebiliriz. Metal ayakları üzerinde sağlam bir şekilde duran monitör hem ön yüzden duruşuyla hem de arka yüzeyindeki RGB aydınlatmasıyla oldukça göz dolduruyor. Dairesel yapıdaki bu RGB aydınlatmayı farklı renklerde ve stillerde değiştirerek kullanılıyor. RGB ışıklandırma o kadar dikkati çekiyor ki, bu dönüp duran ışık şeridinin cazibesine kapılmadan edemiyorsunuz. Hemen üst kısımda belirttiğimiz gibi analog çubuk ve kumanda ile buradaki renkler ve renk geçişlerine dair ayarlar yapma imkânımız bulunuyor.

Teknik detaylara gelecek olursak. QHD (2560×1440) çözünürlük kalitesi, yüksek yenileme hızı, VA paneli ve FreeSync Premium Pro teknolojisiyle hızlı, kesintisiz ve dinamik oyun deneyimi vadeden monitör, tasarımıyla ve tamamen ayarlanabilir standıyla da dikkat çekiyor. Kağıt üzerindeki özelliklerine baktığımızda oldukça başarılı bir model olarak karşımıza çıkan AG273QX ’in kağıt üzerindeki bu dikkat çekici özelliklerini gerçek dünyaya taşıyıp taşımadığını detaylı olarak mercek altına alalım. 8-bit VA panelde, renkler daha çok dengeden yana, siyahleri yeterince derin, beyazlar beyaz. Kağıt üstünde 3000:1 kontrast ve 50M:1 dinamik kontrast oranı sunuyor. Bakış açıları VA doğası itibarıyla çok başarılı değil ama VA’lar arasında iyi bir yerde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ekranın maksimum ışığı için 400nit değer belirtilmiş, karanlık ve aydınlık, veyahut bol ışık kaynağının olduğu bir yerde dahi ekranın maksimum ışığı gayet iyi, mat yapısıyla da mesela güneş yansıması görüntülenen içeriği beyaza boyamıyor, gayet görünür kalıyor. HDR 400 desteğini de bünyesinde barındıran monitör 0.2331 pixel aralığı sunuyor.

Bilgisayarların ana öğelerinden biri olan monitörlerin hak ettiği ilgiyi gördüğünü söylemek mümkün değil. Piyasada tasarım olarak hiçbir yenilik sunmayan ve sahip olduğu özelliklerle öne çıkamayan yüzlerce model var. Ama neyse ki AOC gibi üreticiler estetik anlayışlarıyla bir şeyleri değiştirmek için çalışıyor. Özellikle masif metal stand ayağı oldukça dikkat çekiyor. Bunun yanında monitörün zengin bağlantı seçenekleri ve kulaklık askısı gibi güzel detaylara yer verilmiş. Monitörün OSD menüsünü kablolu uzaktan kumanda ile yönetilmek oldukça pratik ve kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Görüntü giriş çıkışları tarafında sırasıyla iki adet HDMI 2.0 iki adet DisplayPort 1.4, sol tarafta ise 4 adet USB 3.2 (Gen1) ses ve mikrofon girişlerinin aktarıldığı portlar bulunuyor.

Metal bacak ve stand istediğiniz hareketi yapmanıza imkan veriyor. Monitörün ekran ayarını yapmak çok kolay. İki kenarından tutarak minimum güçle cihazın yüksekliğini ayarlayabiliyor, yine aynı şekilde sağa doğru hafif bir güç uygularsanız ekranı dikey konuma getirebiliyorsunuz. Tabii aynı şekilde ekran eğimini de ayarlayabiliyorsunuz. Ön cephesine baktığımızda olabildiğince ince çerçeveler bizi karşılıyor ki bunu artı hanesine yazıyoruz. En güzeli de boy ayarı ve pivot modu, 11 cm içerisinde yukarı aşağı doğrultuda hareket ettirebiliyor, kaydırmalı gösterge ile mesela monitör şurada iyiydi deyip işaretleyebiliyor, tekrar o boya çekebiliyorsunuz. Bu bir oyun monitörü olduğu için menüsünde yer alan mod seçenekleri de oynadığınız oyunun türüne göre seçilmiş. Seçeneklerden biri FPS. First Person Shooter oyunlarını oynarken kullanmanızı öngören FPS modunda ortam biraz daha aydınlanıyor gibi görünüyor. Karanlık bölgelerde gizli saklı kalan objelerin/karakterlerin rahat görülebilmesi için getirilmiş bir özellik. Racing modu, oyunu hızlı akan sahnelerine uyum sağlayacak şekilde görüntüyü ve renkleri geliştiriyor. Real Time Strategy anlamına gelen RTS modu ise belli başlı alanları aydınlık bir çerçeve içinde gösteriyor. AG273QX ‘in performansı gayet iyi.  60Hz bir monitörden 165Hz monitöre geçince farkı çok iyi anlıyorsunuz.

Teknik Özellikler

Ekran Boyutu: 27 inch
Çözünürlük: 2560×1440
Yenileme hızı: 165Hz
Yanıt Süresi: 1 ms
HDR: Vesa Sertifikalı DisplayHDR™ 400
Panel Tipi: VA
Sync Teknolojisi: FreeSync Premium Pro
Arka ışık: WLED
Görüntü oranı: 16:9
Parlaklık: 400
Kontrast (dinamik): 50M:1
Kontrast (statik): 3000:1
Piksel Aralığı: 0.2331
Görüntü Renkleri: 16,7 Milyon


9

Artılar

  • FreeSync 2 HDR/HDR 400
  • RGB Arka aydınlatma

Eksiler

  • USB-C bağlantısı yok