-->
Dirt 5 İnceleme

Yağmur çamur demeden yarışıyoruz.

14.11.2020 | ulasufuk

Uzun süredir rally oyunları istikrarla çıkaran bir kaç oyun firması kaldı. Bunların arasında birinci sırayı hiç kuşkusuz efsane Codemasters firması akla geliyor ve en az onun kadar efsaneleşmiş en popüler yarış serisi Dirt her ne kadar bugüne kadar birçok sağlam rakip çıkmış olmasına rağmen hiç biri kendisiyle boy ölçüşemedi. Ralli simülasyonu keyfini bizlere sunan seri yıllarca motorsporları hayranlarının vazgeçilmezi olmuştu. Seri 2007 yılına geldiğinde isminin sonuna Dirt eklemişti. Zamanla bu oynanışa da etki eden “Dirt” vurgusu serinin önüne geçmeyi başardı. Artık seri Dirt serisi olarak anılmaya başlandı. Simülasyon tarzındaki yarış oyunlarını da oldukça sevmeme karşın arcade yarış oyunlarıyla aram daha bir iyidir. DIRT 5 ise mensubu olduğu serinin bile çok ilerisinde bir arcade havasını bizlere tattırıyor. Bu havaya bir de göz alıcı efektleri ekliyor ki sadece eğlenmek için oyun oynamayı seven pek çok kişinin bu durumu memnuniyetle karşılayacağını düşünüyorum. Ana menüde daha önceki Dirt oyunlarından da aşina olduğunuz bir menü sizi karşılıyor. Oyunda bizi çok detaylı teknik ayarlar bekliyor. Arabayla ilgili birçok ayarı yapabiliyorsunuz. Süspansiyon sertliği gibi…

Arabayla ilgili birçok ayarı yapabiliyorsunuz. Süspansiyon sertliği gibi… Bunların yanında yol yardımları var. ABS, kayma önleyici, kamera sallanması gibi. Bu konuda bayağı fazla ayar var. Tüm yol yardımlarını kapattığınızda kontrol imkansıza yakın. Daha önce bir yarış oyununda bu kadar zorlanmamıştım. Yol yardımlarınız sona getirdiğinizde ise kontrol kolaylaşıyor. Fakat yine kolay değil. Bunun yanında hasar modellemesi tabii ki mevcut. Fakat fazla mevcut diyebilirim. En ufak bir kazada arabanın bir yeri gidiyor. Arabaları tamir etmede çok farklı bir sistem var. Bu kadar farklı bir sistem açıkçası şimdiye kadar hiç görmedim. Her yarış 4 etaptan oluşuyor. Etap aralarında arabanın motor, süspansiyon, egzoz gibi parçalarını ayrı ayrı tamir etmeniz gerekiyor. Size 30 dakika diye bir şey veriyor. Her parçanın %1’lik tamiri 5 dakika civarı götürüyor. E her yarış sonrası her parça en azından %10 hasarlı oluyor. Azıcık bir şey tamir ediyorsunuz. Bir 15 dakika daha hakkınız var fakat penalty oluyor. Yani sıradaki yarıştan zaman kaybetmiş oluyorsunuz. DiRT 5, fizikler açısından da oldukça iyi işler başarmış.

Zira resmi WRC serisi ya ad eski DiRT oyunlarına nazaran aracımızın artık bir ağırlığı var. Bu faktör, etapları doğrudan etkiliyor. Yarış başlamadan önce tune ettiğimiz özellikler bizi zafere taşıyan en önemli etmen. Bu kısım, bir yarış simülasyonu gibi kafa karıştıran detaylara sahip değil ama sadeleştirilmiş bir arayüz ile ince ayarlar çekmenize izin veriyor. Araç setup’ları ile ilgili kısımda yarış mühendisi olmanıza gerek yok. Hangi ayarın ne değerlerde ne tepkiler verdiği çok sade bir şekilde açıklanmış. Yarışmak üzere bir aracı seçtikten sonra gelen ekranda, seçtiğimiz aracın mevcut görüntüsünün yanında boş alanlar görüyoruz. Bu alanlardan birisine girdiğimizde ise aracımıza dair özelleştirme işlemlerini yapabileceğimiz alanda buluyoruz kendimizi. Bu alanda öncelikle aracımız için bir desen kullanıp kullanmayacağımıza karar veriyoruz. Desenler kısmında ön sayfada fazla ayrıntı yer almıyor. Yeni bir desen açmak için de belirli seviyeleri geçmemiz gerektiği bahsettiğim ekranda gösteriliyor. Desenden önce rengini değiştirerek sonradan deseni eklememiz daha mantıklı bir tercih olabiliyor. Araçlarımızın renkleri ve desenleri dışında; çıkartma, numara ve sponsor logosu ekleme imkanına da sahibiz. Bunların her birisi belirli kazanımlarla, üst kısımlarda anlattığım adımlar izlenerek aktif hale getiriliyor.

Oyunun grafikleri ve seslerine geldiğimizde Dirt’ün önceki yapımlarından çok farklı görünüyor yeni nesile uyum sağlanmış. Yeni EGO 4.0 motoru kullanılıyor, üzerinde ufak makyajlar bulunuyor sadece. Kaplamalarda ve yansımalarda bir takım iyileştirmeler yapılmış, misal yükleme ekranında temiz lastiklerin parladığını bile görebiliyorsunuz (yarış esnasında ne işinize yarar bilemedim). Karlı ve yağmurlu hava çok güzel şekilde yansıtılmış, özellikle kokpit kamerasından baktığınız zaman gerçekten yağmur yağıyormuş gibi hissetmeniz olası görünüyor. Zoom yaptığınızda arabanın üzerindeki yağmur damlalarına kadar görebilmeniz Codemasters’ın ince detaylara ne derece önem verdiğini gösteriyor. Fakat bu detayların yanında arabanın tavanının yamulmaması gibi bir eksik var, ha keza yağmurlu yolda bile pist kuruymuş gibi tepki veriyor araçlar. Müzik konusunda da önceki Dirt yapımları kadar başarılı iş çıkarmış Codemasters. Ses ve müzikler ise Dirt Rally’nin en başarılı olduğu yönlerden biri. Bir diğer özelleştirme alanının profil kartımız olduğunu yazının başlarındabelirtmiştim. Profil kartlarında; kartın kendisini, sağ üst köşedeki kordonunu, takma ismimizi, kartın ortasına gelebilecek olan çıkartmayı ve kartın efektini değiştirebiliyoruz. Kartımız farklı efektlerle hareketlendirebiliyoruz bu durum da yarışların sonlarında gördüğümüz görüntüye bir etken oluyor.Sizlerle paylaştığım kısımların kendi içlerinde yeterli olduklarını söyleyebilirim ama araçlara parça anlamında özelleştirileme unsurlarının uygulanamaması beni pek memnun etmedi. Araçlardaki hazır parçaların tamamını kullanmak durumunda kalıyoruz ki bazı parçalar araçların görüntüsünü bana göre biraz bozuyordu. Özetle, DIRT 5 oyununda detaylı bir özelleştirme mekaniğine rastlayamadım ama olanları kazanmak için mücadele edebilmek de oyuna hareket getirebilecek bir etkiyi az da olsa verebiliyor.

DIRT 5 oyununda nasıl bir kariyer moduyla karşılaştığımı sizlerle paylaşayım. Bu arada, okumakta olduğunuz inceleme yazısının en başından beri belirttiğim üzere bu yapım arcade olarak sınıflandırılabilecek unsurları sonuna kadar barındırıyor. Kariyer moduna girdiğimde de bu arcade yarış oyunu etkisinin sonuna kadar kullanıldığını gördüm. Bahsettiğim seçenekte, bir şema halinde yarışlar karşımıza dizilmiş halde bulunuyorlar. Her bir yarışın farklı bir araç sınıfı ve farklı bir yarış alanı olduğunu girdiğimiz anda görüyoruz. DiRT 5’in basit bir yarışla başlayan kariyer modunun ilk aşamaları biraz monoton görünebilir. Ancak oyunu oynadıkça, oyunda bulunan çok sayıda yerde çeşitli arazi yarışlarının tadını çıkarabileceğinizi göreceksiniz. Oyuncular, ralli arabaları ve sürat arabaları dahil olmak üzere çeşitli araçlara binecek ve New York’taki donmuş yollar ve Fas’taki dağ yolları da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki parkurlarda koşacaklar. Bunun yanı sıra kariyer modunda, çok oyunculu ve ücretsiz oyun alanlarında sponsorluk ödülleri gibi pek çok içerik var.

Playstore’a Katkılarından Dolayı Teşekkür Ederiz.


8

Artılar

  • Grafikler Başarılı
  • Hava durumu sistemleri, çeşitlilik açısından ralli türünün en iyisi

Eksiler

  • Tuhaf yapay zeka
  • Ufak tefek sıkıntılar