-->
Watch Dogs: Legion İncelemesi

Londra Sokaklarında Dolaşıyoruz…

28.10.2020 | ulasufuk

Öncelikle sizi bundan tam 8 yıl öncesine E3 2012 götürmek istiyorum. Ubisoft’un o yılki konferansını izleyeceğince adeta aklımız başımızdan gitmişti. Oynanış videosuysa tam anlamıyla ağzımızı açık kalmıştı. Watch Dogs açılışından itibaren özgür açık dünyası ile bizlere oyun dünyasının vazgeçilmez serilerinden Gta serisini hatırlattı oyunu vadeettikleri GTA serisi bile gölgede bırakacak seviyedeydi. Bu gösterimden iki yıl sonra oyun çıkışı gerçekleşti ve maalesef vaadettiklerini gerçekleştiremedi. Oyun dünyasındaki büyük fiyaskolardan biri olarak akıllara kazındı. Aslına bakarsanız Watch Dogs iyi bir oyun olmasına rağmen Gta V’i hedef alan pazarlama kampanyasının kurbanı oldu. Sonrasında gelen Watch Dogs 2 yalnızca ilk oyunun olamadığı her şey değil, aynı zamanda gösterilenin de çok daha fazlasına sahip bir oyun olarak piyasada yerini aldı. Şimdi ise her iki oyunun karışımı olan Watch Dogs: Legion’la buluştuk. Watch Dogs Legion, gittikçe bilgisayarlaşan dünyada yasa dışı hacker grubu Dead Sec’in faaliyetlerini anlatan bir dizi açık dünya aksiyon oyunu olarak özetleyebiliriz. Şimdiye kadar oyunlarda “Aiden Pierce” ve “Marcus Hollowway” gibi ana karakterler vardı ama bu oyunda böylesine ayakta duran bir karakter yok. Duruma göre geçiş yaparken çeşitli becerilere ve oyunlara sahip Londra sakinlerini görevden göreve koşuyoruz.

Genel olarak Watch Dogs serisi, güvenlik kameralarını vb. Ele geçiren bir bilgisayar korsanlığı sistemidir. Oyunda alarmda olduğunuz bir binadaki gözetleme kamerasına girebilir ve oradan içeriyi izleyebilir veya herhangi bir patlamayı kesip tuzaklar kurabilirsiniz. İstila etmeyi kolaylaştıran bir ortam yaratarak, gereksiz savaşlardan kaçınırken hedeflerinize akıllıca ulaşabilirsiniz. Örümcek robotlar da gadget olarak oldukça etkindir. Adından da anlaşılacağı gibi, örümcek şeklinde küçük bir robottur ve binanın içine girebilirsiniz. Küçük, bu yüzden bulması zor ve arkadan gizlice yaklaşarak düşmanlarınızı sersemletebilirsiniz. Bu sevimli robotu kullanırsanız, bina dışından görevleri güvenle tamamlayabilirsiniz. Şehir dronlarla dolu olduğu için onu hackleyebilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz. Uçan insansız hava aracını yakalamak için hackleyin ve tehlikeli bölgeye olduğu gibi sızın. Bu nedenle, düşmanın konumunu kavrayarak ve hileyi iptal ederek sızmaya hazırlanabilirsiniz. Oyunda htiyat arttıkça risk düşüyor, bu uzaktan kumanda ile çoğu şeyi yapabilme duygusu, tam olarak “Watch Dogs” hissi olarak adlandırılabilir.

Watch Dogs: Legion da ana görevlerin yanı sıra yapılabilecek pek çok şey var, ancak en önemli şey üye toplamak. Hacker grubundaki direniş üyeleri bu işin başında çeşitli şeyler tarafından yok edildi ve başında sadece bir üye var. Oradan ne tür üyeler toplanacağına ve ne tür bir direniş gösterileceğine karar vermek oyuncuya bağlıdır. Barmenler, muhasebeciler, bilgisayar korsanları, muhafızlar, başkan yardımcıları, oyun geliştiriciler, oyuncular, yayıncılar ve diğer tüm meslekler ve her yaştan insan var. Her vatandaşı hacklediğinizde, yetenek kişisel bilgilerle birlikte görüntülenir ve onu bir talep adayı yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz. Eğer bir hacker iseniz, hackleme hızı hızlıdır ve eğer bir gardiyanız, ekipmanın içinde her birinin kendine has özellikleri olan bir koruma çubuğu vardır. Garip yerlerde düşmanlara karşı robot arılara vuran arıcılık yapan meslek vatandaşları da var. Yeteneğe vurgu yapmak veya görünüşe vurgu yaparak ayarlamak size kalmıştır ve bazen görevin akışında belirli vatandaşları talep edebilirsiniz. Sistemin kendisi oynarken size biraz yetenek vermelidir.

Bu arada benim tavsiyem sağlık personeli ve hukuk personeli. Sağlık personeli, belirli bir süre engelli olan yaralıların iyileşme sürelerini hızlandırabilir, avukatlar ise tutukluların gözaltı sürelerini kısaltabilir. Üye iseniz, yeteneklerinizi gösterebileceksiniz, bu yüzden bir şey olması durumunda bir hazırlık olarak kullanmasanız bile büyük bir varlıktır. Bu işin iyi bir denge olduğunu düşünüyorum, vatandaşlar arasında yeteneklerde farklılıklar olsa da bunlar gerekli değil. Hack’ler ve örümcek botlar gibi en güçlü deadsec silahları herkes kullanabilir, böylece işsiz bir kişiyi üye olarak işe alsanız bile, oyuncuya bağlı olarak herhangi bir görevi yerine getirebilirsiniz. Watchdogs Legion, ekrandaki herkes için inanılmaz bir potansiyele sahiptir. Bazı yeteneklerin dezavantajları vardır, örneğin yaşlı insanların bacakları zayıf olabilir. Kötü bir ayağınız varsa, eyleminiz diğer vatandaşlara göre daha yavaş olacak ve düşmandan kaçmanız zor olacaktır. Ancak bu handikapı taşırken düşman tesislerini yok etmenin heyecanını bir kenara atmak zordur. Bu avantajlar ve dezavantajlar, onları nasıl algıladığınıza bağlıdır ve rol yapma oyunundan zevk almak için önemlidir. Beni güldüren şey, diğer vatandaşların sık sık ünlü statüsüne sahip olduklarını fark etmeleridir. Süperstar parlak bir hacker’dı … Bu çok olası bir durum, ancak ciddi bir sızmanın önüne geçebilir.

Yüksek dövüş kabiliyetine sahip vatandaşlar, birinci sınıf bir arena olan “Bear Knuckle” da faydalı olacaklar. Talep basit değildir ve bir vatandaşı üye olarak işe almak misyonlardan biridir. Vatandaşlar arkadaş canlısı veya Deadsec’e şüpheyle yaklaşırlar ve çok beğenilmedikleri takdirde talep edilemezler. Deadsec büyüdükçe talepte bulunabilecekler. Dost bir kişi bir görevde işe alınabilir, ancak sevilmeyen bir kişi sıklığa göre birden fazla görevi tamamlayabilir. Gerçekten işe almak istiyorsan, başı belada olan kişiye yardım etmek iyi bir fikirdir. Temizlikçilerden hikaye hesaplamada çalışan bilgisayar korsanlarına kadar ekrandaki herkes işe alındı. Bu arada, hikaye bu tür üyeler tarafından kurulmuş olsun ya da olmasın, bu mükemmel bir şekilde tespit edilmiştir. Her vatandaşın bir bakışı, bir hareketi ve bir çizgisi vardır. Kesik sahne o sırada ameliyat olan üyelerle ilerliyor ama orada doğallık yok. Aksine, bulduğum vatandaşlar aktif bir rol oynamak için ellerinden geleni yapacaklar ve bu da beni bir koordinatör olarak mutlu hissettiriyor. Gerçekten garip çünkü üyeleri bir araya getirdiğinizde, ölü bir ebeveyn gibi hissediyorsunuz.

Evlat edinme sırasında, varsayılan kostüm duygusu da farklıdır. Zevklerden biri, olduğu gibi gitmek veya izlenimi değiştirmek. Hikayenin içeriği, insan ticareti, beyin işlevlerinin yapay zeka dönüşümü ve aşırı gözetim toplumunun gerçekleştirilmesi gibi toplumun karanlığına adım atan temalarla ilgileniyor. Oyunun yapısı gereği, Deadsec’in her üyesinin güçlü bir hikaye yaratması zor, ancak patronlar karakter yaratmaya odaklanıyor. Ana hikayeyi takip ederek, patronların geçmişini deneyimlemek gibi birçok şey var. Alan, sosyal konularla iyi bir ilişki içinde çizilir ve hikayeyi net bir kahraman olmadan istikrarlı bir şekilde özetler. Şişirilmiş kötülüğün ayaklanan İchi vatandaşları tarafından yıkıldığını hissetmek de güzel. Ayrıca göreve bağlı olarak üyelerin yeteneklerinden yararlanılabilir. Bir şantiyeye sızmak istiyorsanız, aktif çalışanların üniformaları faydalı olacaktır ve eğer bir savaş olasılığı varsa, casusun öğrendiği gankata çok yardımcı olacaktır. Üyeleri misyonun özelliklerine göre değiştirmek ve “sırayla bağlantı kurmak” için kendi uzmanlık alanlarından en iyi şekilde yararlanmak iyidir. Normalde, fark edilmeden geri çekilmeden aşağı inemezsiniz, ancak bir gunkata’nız varsa, düşmanı istediğiniz zaman anında yenebilirsiniz.

Bu arada, üye değişikliği yerinde yapılır. Şahsen, “Her yere dağılmış üyelerin konumları haritada gösterilir ve görevin yakınındaki kişilerle değiştirilebilir” gibi bir sistem olsaydı daha bağlantılı olurdu diye düşünüyorum. Ayrıca, kesinlikle popüler olacak olan, bu çalışmanın ultra yüksek performanslı yapay zekası olan Bagley’dir. Bagley bir yapay zeka olduğu için, yalnızca ses aktiftir, ancak onu ciddi bir şekilde analiz ettiğimi düşündüğümde, birden “Gerçekten kahrolası” diyerek beni güldürüyor. Zekice zengin İngiliz şakalarını bilen yapay zeka, misyonu sevmeme ve ironiyle hafifçe yönetiyor. Her anlamda, bu işin arkasındaki ana karakterdir.Şahsen, hızlı seyahat sistemi hakkında iyi bir izlenimim vardı. Watch Dogs Legion’da metro istasyonları olduğu gibi hızlı seyahatin de üssü ve şehrin her yerine dağılmış durumda. Metro, geçtiğinizde veya yaklaştığınızda otomatik olarak bir üs olarak açılacaktır, böylece gitmediğiniz yerlere ne kadar çok giderseniz, o kadar çok yeni istasyon kullanabilirsiniz. Bir his olarak çok kullanışlıdır çünkü “siz fark etmeden kullanılabilir”. Arabayla yürümenin veya hareket etmenin önemli olduğu bir oyun yapmadım, bu yüzden bunu bölerek oynamanın daha kolay olduğunu hissettim.


7

Artılar

  • Geniş ve Eğlenceli Açık Dünya
  • Tüm NPC'leri Yönetme
  • Yan Görevler ile Ana Hikayeyi Zengişleştirme

Eksiler

  • Silah Kullanımı ve Araç Kullanımı Oldukça Yavaş
  • Çoğu NPC Seslendirmesi Aynı
  • Oyunda Teknik Sorunlar Mevcut