-->
NBA 2K21 İnceleme

I Love This Game…

10.09.2020 | ulasufuk

Basketbol oyunu oynamak istediğimde her zaman ilk tercihin NBA2K serisi olmuştur. Sonuçta uzun yıllardır bu alanda açık ara lider bir oyun bir oyun Electronic Arts arasındaki bu rekabetin bitmesi ile biraz daha olsun rehavete kapılması ile beraber son yıllarda oyun da çok fazla yenilik göremiyoruz. Hal böyle olunca dijital oyun dünyasında NBA oyunları önemli yerinde saymaya başlıyor. Yıllarca futbolda olduğu gibi bu spor dalında da EA stüdyolarının hâkimiyeti söz konusuydu. NBA Live oyunları bize basketbol zevkini doyasıya hissettirmeye çalışıyordu. Ancak ne olduysa bu alana 2K Sports gibi güçlü bir rakibin girmesi ile oldu.

NBA 2K6 ile başlayan ve yıllara göre devam eden seri kısa bir zaman içerisinde o kadar büyük bir başarıya imza attı ki oyun sektörünün en büyük oyuncularından olan ve özellikle spor oyunlarındaki deneyimleri ile nam salan EA’nın basketboldan elini ayağını en azından bir süreliğine çekmesine neden oldu. NBA 2K21 oyununun oynanış mekaniklerinin, NBA 2K20 oyunuyla benzerlikler gösterdiğini söyleyebilirim. Pek çok kişi iki oyunun da tamamen aynı oynanış dinamiklerini barındırdığını düşünebilir fakat arada önemli farklılıklar bulunuyor. Bunların başında da şut atma dinamikleri geliyor. NBA 2K21 için kaleme aldığım ön inceleme yazısında da belirttiğim üzere bu yılki oyunda yenilenmiş bir şut barı görüyoruz. Oyuncumuzun durumuna ve yeteneklerine göre bu şut barının belirli bir bölgesi şutun bırakılacağı alan oluyor. Bu belirlenen bölgenin en ortasında ise ince bir çizgi yer alıyor ki burayı denk getirdiğimizde kusursuz şut atmış oluyoruz. Şut barının değişmesi ile birlikte şut mekaniklerinin farklılaştığını da gördüğümü söylemek isterim.

NBA2K20’in en çok eleştirilen noktalarından bir ise potaya uzanmanın oldukça kolay olmasıydı. Smaca giden herhangi bir oyuncuyu durdurmak hemen hemen imkânsız gibiydi. Bu şikâyetleri dikkate alan yapımcılar, bu yıl bu sorunu çözmüşler. Yani bu bakımdan oyun gerçekçiliğe çok yakın bir deneyim sunuyor. Zaten birazdan değineceğim oynanış dinamikleri sayesinde topu alıp tüm rakibi geçip smacı basarım ben gibi bir durum hayalden öteye gidemiyor. Yanımızda oyuncu olup olmamasına göre isabet oranımızda değişiklikler yaşanıyor. Zorlu seviyelerde maç yapıyorsanız, şutların girmesi biraz daha zorlaşıyor. Top fiziğinin ağırlaştırılması durumu da buna eklenince, topun çok daha gerçekçi fiziksel tepkiler verdiğini görüyoruz. Kesin basket olur dediğim pek çok topun potanın içerisinden çıktığına şahit oldum. Bu arada hava atışlarında daha zamanlamaya uygun olarak zıplama tuşuna basmak gerekiyor.

Hızlı maç kısmında, istediğiniz takımı ve rakibinizi seçerek dilediğiniz bir müsabakayı gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu kısımda, son iki yılının NBA şampiyon takımları da eski NBA kadroları arasında yerini alıyor. Ayrıca, Team USA için iki takımın da seçilebilir olduğunu gördüm. Belirttiğim gibi bu kısımdaki dilediğiniz takımı seçerek keyfinizce maç yapabiliyorsunuz. hızlı maç seçeneğinin yaklaşık olarak aynısı oluyor ama adından da anlaşılacağı üzere yalnızca NBA takımları seçilebiliyor. Günün NBA maçı kısmı, ben inceleme yaparken henüz aktif değildi. Bu kısım, NBA normal sezonunda o gün hangi maçlar varsa onları o takımlarla oynamanızı sağlayan bir bölüm. Stadyum ışıklandırmaları açısından da çok başarılı bir görsellik söz konusu olduğunu söyleyebilirim. Gerçeklerinden uyarlanmış salonlar her detayı ile düşünülmüş. Ayrıca oyun içi enstantanelerin sunumu da çok hoşuma gitti diyebilirim. Etkileyici bir smaç anının her açıdan defalarca izlenmesi gayet keyifli olmuş.

Sesler ve müzikler konusunda ise oyun adeta zirve yapmış. Taraftarın pozisyon bilgisine göre tepkileri mükemmel. Rakip takımın hücumlarında baskı kurucu, sizin hücumlarınızda coşturucu bir taraftar atmosfer söz konusu. Ayrıca spikerlerin coşkulu maç anlatımı da havaya girmenize neden oluyor. Müzikler konusunda ise denilecek söz yok. Oyunda Çevrim içi hızlı maç seçeneği ise hızlı maçın gerçek bir oyuncuya karşı oynanan hali olarak karşımıza çıkıyor. Bu son söylediğim kısımda, dilediğiniz bir takımı seçerek, yine dilediği takımı seçen bir oyuncuya karşı çevrim içi bir müsabaka yapabiliyorsunuz. Eğitim bölümünü ise yine adından anlaşılacağı üzere oyundaki hareketlerin öğrenildiği alan oluyor. Ben pas atmayı, şut atmayı biliyorum, bu bölüme ne gerek var demeyin. Her sene NBA 2K serisinin bir oyununu oynasanız bile öğrenebileceğiniz illa ki yeni hareketler olacaktır. Oyunun görsel detaylarına değinmek gerekirse; oyuncu tasarımlarındaki çok ufak teknik hatalar haricinde muhteşem detaylı bir görsellik bizleri bekliyor. Özellikle taraftar tasarımlarındaki uzun emek ve farklı modellemeler kullanılması takdir-e şayan. Dikkatlice bakıldığında tek düze taraftar modellemesi sunan spor oyunlarına çok güzel bir cevap niteliğinde olmuş NBA 2K21. Bir yandan coşku ile tezahürat yapanlar, diğer yandan yanındaki ile maçın analizini yapanlar ve daha birçok farklı taraftar profiline rastlıyorsunuz. Son olarak seride bu sene çok fazla değişiklik olmadığını söyleyebilirim. Muhtemelen oyunun yeni nesil versiyonuna odaklanılmış. Basketbol tutkunuysanız farklı bir alternatifiniz olmadığı için NBA 2K21 sizi üzmeyecektir.


8

Artılar

  • MyCareer de plajlarda maç yapma şansı
  • Daha tutarlı atışlar

Eksiler

  • Çok fazla yenilik yok
  • Oyun mikro ödemeler üzerine kurulmuş