-->
eFootball Pes 2021 İnceleme

Pandemide Futbol…

21.09.2020 | ulasufuk

Yaklaşık on beş yıldır gelenekselleşen bir döngünün başlangıcındayız. Yaz tatili biter, okullar başlar, tüm yaz boyunca para biriktirilir ve sonbaharın gelişiyle birlikte hareketlenmeye başlayan oyun dünyasının en önemli temsilcileri olan spor oyunları arz-ı endam etmeye başlar. Oyun dünyasındaki en ezeli rekabetlerin başında gelen Pes – Fifa kapışması her yıl binbir merakla beklenir. İşte böyle bir sürecin ilk aşaması olan eFootball Pes 2021 incelemesiyle karşınızdayız. Oyun çıkmadan önce haber yağmuruna tutulduğumuz günler geride kaldı, Pes demosunu doya doya oynadık, birçok tanıtım videosu izledik ve sıra geldi yeşil sahalara çıkmaya. Bakalım bizi ne gibi sürprizler bekliyor.

Hemen ilk sürpriz ile başlayalım. Türkiye Ligi yeni oyunumuzda var. Evet yeni oyunumuzda geçen yıllardan farklı olarak Türkiye Ligi oyun severlerin kullanımına sunulmuş. Peki bunun en büyük artısı ne derseniz elbette ki sizlere bu derim. İkinci sürprizimiz ise Şampiyonlar ligi yerine dokuz yeni ligin eklenmesi. Açıkçası Arjantin Ligi beni çok heyecanlandıran bir gelişme oldu. Oyunun arayüzünde yapılan yeniliklere gelecek olursak, son yıllarda yerelleşme konusunda ciddi ilerleme kaydeden ve alınan bilgilere göre bu konuda daha da fazla çalışmalara girişen Konami, bu sene de Türkçe ara yüzü geliştirmeye devam etmiş. Daha önceki yıllara göre daha anlaşılır bir Türkçe ile hazırlanmış ara yüz sayesinde oyunun tüm detaylarına kolaylıkla hükmedebiliyoruz. Yerelleşme çalışmaları demişken başlangıçta belirttiğim bir konuya açıklık getirme gereği duyuyorum. Konami yetkililerinden alınan bilgilere göre bir sonraki Pes oyununda Türkçe spiker sürprizi ile karşılaşmamız ihtimaller dahilinde. Her zaman desteklediğimiz yerelleşme çalışmalarında Türkiye’nin potansiyelinin göz ardı edilmemesi gerektiği gerçeğini yavaş da olsa oyun yapımcılarının fark ediyor olması ülkemiz oyun sektörü açısından sevindirici bir durum.

Pes serisinin en güvendiği oyun modlarından olan Şampiyonlar Ligi bu sene menüdeki yerini alamadı. Bu sene rakibi Fifa’ya şampiyonlar ligini kaptırdı. Ayrıca Libertadores Kupası da aynı yerini koruyor. Brezilya Ligi ile birlikte düşünüldüğünde yavaş yavaş Güney Amerika Liglerinin ağırlığını arttırmaya başlayacağının bir işareti gibi. Her zamanki gibi en çok zaman geçireceğimiz Master Lig seçeneği bizleri bekliyor. Kendi içinde Efsane Ol (Become a Legend) seçeneğini barındıran bu mod offline ve online olarak ikiye ayrılmış vaziyette. Bu seçenekte pek bir yenilik olmadığı için üzerinde pek durmuyorum.Pes yapımlarının en büyük handikaplarından olan ( bence en büyük handikapı) lisans sorunsalı yeni oyunumuzda da karşımıza çıkıyor. Hala İngiltere Ligi konusunda sıkıntılar devam ediyor. Bu senede garip isimlerle kamufle edilmiş takımları ayıklamakla uğraşacağız. Bu lisans sorunu sadece kulüpler bazında değil milli takımlar bazında da devam ediyor. Bazı takımların forma reklamları ile ilgili garipliklerden tutunda stadyum isimlerine kadar bir çok detayda lisans konusunda hoş olmayan görüntüler var. Tabi ki bunda yaşanan rekabetin etkisi büyük ama artık biz oyuncuların bu sorunun bir an evvel çözülmesini beklemesi de gayet doğal.

Şimdiye kadar hep oyunun genel yeniliklerine ve detaylarına değindim. Şimdi ise en can alıcı kısma geçiyoruz. Teknik yeniliklere. Öncelikle hemen görsel ve işitsel olarak detaylara girelim. Zira bu konuda yapılan gelişim çok kısıtlı olduğu için değinecek pek fazla da bir şey bulunmuyor. Açıkçası ben görsellik bakımından biraz daha fazlasını bekliyordum. Fifa ve Pes kıyaslaması yaparak hararetli tartışmalara girmek istemiyorum. Bu konular forumlarda coşkuyla tartışılıyor, ancak her yıl oyun yapımcılarının önce birçok şeyi vaat edip sonra “Bir sonraki yapım muhteşem olacak” şeklinde söylemler sarf etmesine tüm oyun severlerin karnı tok. Artık görsel olarak çok daha radikal gelişmeler bekliyoruz. Tabi bu eleştirimden oyunun kötü grafiklere sahip olduğu anlamı çıkmasın. Grafiksel olarak her şey bildiğiniz gibi yani belli bir başarının üzerinde aninde bir gelişim yok. İşin ses ve müzik kısmında ise daha öncede belirttiğim gibi Türkçe spiker geliştirmesi gelene kadar bu can sıkıcı spikerlerin maç anlatımına katlanacağız. Ancak ben açıkçası oyunun menü müziklerine hayran kaldım. Hepsi bildiğimiz şarkılardan oluşan güzel bir playlist tadında olmuş. Taraftar tepkilerinde de az da olsa bir gelişim kulağa geliyor. Rakip takım atağa kaktığında duyulan uğultu gibi detaylar, oyunun heyecanı yansıtan efektler gayet yerinde.

Oynanış dinamiklerine direk etki eden yeniliklerden bahsetmenin sırası geldi. Öncelikle ilk göze çarpan deneyim pas sisteminde yer alıyor. Tamamen manuel olarak kontrol edilebilen bir pas sistemi sizleri bekliyor. Artık istediğiniz yerden istediğiniz hızda ve tam istediğiniz noktaya (ayağa teslim) paslar gönderebileceksiniz. Bu seçenek oyuncunun kontrolündeyken beliren bir gösterge ile size pasın nereye gitmesini belirtecek sizde şiddetini ayarladığınız pası adrese teslim edeceksiniz. Bu kulağa bu kadar basit gelse de alışması biraz zaman alıyor. Özellikle oynanabilirlik konusunda getirilen gerçekçilikten uzaklaşma eleştirisine Konami tarafından böyle bir yenilikle cevap verilmeye çalışılmış.

eFootball Pes 2021 tamamen kullanıcı kontrolüne dayanan yenilikler barındırıyor. Pas konusunda getirilen manuel kontrol sisteminin yanı sıra şutlarda da benzer bir yenilik bizleri bekliyor. Artık eFootball Pes 2021’de gol atmak eskisinden daha da zor olacak gibi. Aslında bu durumu biraz da günümüz modern futbolun geldiği durumla karşılaştırmak gerek. Nitekim günümüzde de defans anlayışlarında yaşanan değişim neticesinde sonuca gitmek önceye göre oldukça zorlaştı. Sanal dünyanın gerçekle olan örtüşmesi gibi eFootball Pes 2021 açısından da hem defans sistemi hem şut ve pas yapısı bakımından işin biraz daha kişisel beceriye bırakıldığı söylenebilir. Oyundaki defans kurgusu da değişmiş, arttırılmış yapay zeka ile birlikte defans oyuncuları artık kolay kolay ara pasları geçirmiyor. Ya da ikili mücadelelerde gereken anda vücutlarını kullanarak müdahale yapmaktan çekinmiyorlar. Oyuncular arasındaki denge açısından da iyileştirmeler söz konusu, artık bir oyuncunun aşırı derecede üstünlüğü söz konusu değil. Cristiano Ronaldo’nun, Messi’nin kolaylıkla defans oyuncuları tarafından durdurulduğuna şahit olabilirsiniz. Bahsetmem gereken bir diper yenilik de “Dinamik İlk Dokunuş” sistemi. Bu sisteme göre size doğru gönderilen uzun veya kısa pası anlık bir müdahale ile kontrol edebiliyor ya da hemen bir diğer oyuncuya etkili bir şekilde gönderebiliyorsunuz.

eFootball Pes 2021 bir önceki yapıma göre özellikle ligler ve oynanış dinamikleri bakımından önemli yenilikler barındırıyor. En iyi Pes oyunu olup olmadığı tartışmaya açık olsa bile bana göre çok çok başarılı olduğunu belirtmeliyim. Elbette ki incelemenin bütününe bakıldığında eleştirel bakış açıları göze çarpabilir. Tüm bunların tek amacı beklentilerin her yıl yukarılara çekilmesi ve yapımcılardan çok daha fazla doyurucu bir içerek istenilmesi ile alakalı. Ancak öyle görülüyor ki her yıl ufak yenilikler ile gelişimin hızı düşük tutulmaya çalışılacak. 2022 yılı için hem Pes hem Fifa kanalından oldukça iddialı söylemlerin gelmesi daha şimdiden başlandığına göre bizi oldukça çekişmeli geçecek günler bekliyor gibi. Son olarak Pes cephesindeki yenilikler bu sene için bu şekilde, Fifa kanadından gelecek cevap bakalım ne şekilde olacak. Bol futbollu günler bizleri bekliyor…

kinguin_badge_WHITE
Oyunu Satın Almak İçin Tıklayın 

Playstore’da 12 aya varan taksit avantajıyla oyuncu ekipmanlarını satın alabilirsiniz.


8.0

Artılar

Eksiler