-->
ASUS, CES 2020’de İçerik Üreticiler ve Oyunculara Yönelik Ekran Kategorilerinde Liderliğini Pekiştirdi

NVIDIA G-SYNC özelliğine sahip dünyanın ilk 360 Hz oyuncu monitörü, 300 Hz oyuncu dizüstü bilgisayarları ve Mini LED HDR paneller ÖNEMLİ NOKTALAR Dünyanın ilk 360 Hz G-SYNC ekranı: ROG Swift 360Hz, geleneksel ekranlardan 6 kat daha yüksek olan 360 Hz yenileme hızına sahip. Ultra hızlı dizüstü bilgisayar panelleri: Zephyrus GX701 ve Strix SCAR III modellerindeki […]

08.01.2020 | ulasufuk

NVIDIA G-SYNC özelliğine sahip dünyanın ilk 360 Hz oyuncu monitörü, 300 Hz oyuncu dizüstü bilgisayarları ve Mini LED HDR paneller

ÖNEMLİ NOKTALAR

  • Dünyanın ilk 360 Hz G-SYNC ekranı: ROG Swift 360Hz, geleneksel ekranlardan 6 kat daha yüksek olan 360 Hz yenileme hızına sahip.
  • Ultra hızlı dizüstü bilgisayar panelleri: Zephyrus GX701 ve Strix SCAR III modellerindeki paneller 300 Hz’e ulaşırken Zephyrus G14 ise dünyanın 120 Hz panelli ilk 14 inç oyuncu dizüstü bilgisayarları oldu.
  • Mini LED teknolojisi: 4K çözünürlük ve 144 Hz’e kadar 10 bit renk desteği sunan ROG Swift PG32UQX, 1152 bölgede yerel ışık kısma özelliğine ve 1400 nit maksimum parlaklığa sahip.
  • Renk doğruluğu için kalibre edildi: Fabrikada yapılan kalibrasyon ile delta E seviyesi %40 azaltılan ROG panelleri, PANTONE onaylı ekranlarla üstün renk kalitesi sunuyor.

ASUS ve Republic of Gamers (ROG), Las Vegas’ta düzenlenen CES 2020’de yeni ultra hızlı oyuncu ekranlarını tanıttı. Yeni modeller arasında NVIDIA® G-SYNC® özellikli dünyanın ilk 360 Hz oyuncu monitörü olan ROG Swift 360Hz, yeni 300 Hz oyuncu dizüstü bilgisayarları ve süper hızlı HDR paneller yer alıyor.

Ekran teknolojisi başta oyuncu ürünlerinde olmak üzere hızla gelişiyor. Daha yüksek yenileme hızları ve daha kısa tepki süreleri sayesinde oyun deneyimi daha akıcı ve net hale gelirken, zengin renkler ve derin kontrast oranı ise görüntü kalitesini artırıyor. Ekranlar, kullanıcıların algıladığı kare hızlarını belirlemede çok büyük rol oynuyor. ASUS ve ROG de bu nedenle panel teknolojisinde öncülük yapmayı sürdürüyor.

Yeni tanıtılan modeller arasında başı ROG Swift 360Hz çekiyor. Dünyanın en hızlı oyuncu monitörü olan bu ürünü, 300 Hz ile dizüstü bilgisayarlardaki en hızlı ekrana sahip olan, CES İnovasyon Ödüllü ROG Strix SCAR III takip ediyor. CES İnovasyon Ödüllü bir diğer monitör olan ProArt Display PA32UCG ise 4K Mini LED teknolojisini 120 Hz ve HDR ile bir araya getiriyor. ROG Swift PG32UQX aynı paneli NVIDIA G-SYNC ULTIMATE özelliğiyle 144 Hz’e taşıyarak akıcı bir oyun deneyimi yaşatıyor. Dizüstü bilgisayarlarda da benzer özelliklerden yararlanılıyor. PANTONE® onaylı ve yeni Mini LED teknolojili dizüstü bilgisayarlar taşınabilir HDR deneyimini bir üst düzeye taşıyor.

Dünyanın en hızlı oyuncu monitörü

ROG yüksek yenileme hızı konusunda sınırları aşmaya devam ediyor. İlk önce 2014’te ROG Swift PG278Q yerleşik NVIDIA G-SYNC özelliğiyle 144 Hz’e ulaşan ilk WQHD ekran olmuştu. Bir sonraki yıl 165 Hz’i zorlayan ROG, ardından Full HD PG248Q ile 180 Hz’e ulaştı. Bu monitör, 240 Hz’e ulaşan ilk oyuncu monitörü olan ROG Swift PG258Q’nun habercisiydi.

PG258Q oyuncu monitörü yıllar boyunca büyük turnuvalar ve e-spor takımları tarafından kullanıldı. Ancak en son GPU’lar bu monitörün ulaşabildiği 240 FPS’den çok daha yüksek bir performans sunabiliyor. ROG mühendislerine başvuran NVIDIA, çok daha hızlı bir oyuncu monitörü talep etti. Bunun sonucunda ortaya çıkan ROG Swift 360Hz çıtayı daha önce hiç olmadığı kadar artırıyor. 360 Hz yenileme hızı geleneksel oyuncu ekranlarından ve televizyonlardan 6 kat daha yüksek. Full HD çözünürlük sayesinde ekran kartları yeterli kare hızını koruyabiliyor. 24,5 inç panel ise savaş alanını rahatça görebilmeyi sağlıyor.

Ultra hızlı oyuncu dizüstü bilgisayarı ekranları

Ekran teknolojisini dizüstü bilgisayarlara uygun boyutlarda sunmak daha da zordur. ROG çeşitli oyuncu dizüstü bilgisayarı modellerinde daha yüksek hızlara ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışmayı sürdürüyor. ROG bu yoldaki çalışmalarına 2016 yılında 120 Hz IPS ekranıyla başladı. Bu ekran o dönemdeki geleneksel dizüstü bilgisayar panellerinden iki kat daha hızlıydı. Kimya endüstrisinin dev ismi Merck ile birlikte yeni bir likit kristal yapısı ve daha hızlı frekanslarda çalışabilen tutucu solüsyon geliştirmek için başlatılan özel proje sayesinde ROG dizüstü bilgisayarlar 144 Hz’e ulaşan ilk modeller oldu. ROG daha sonra dizüstü bilgisayarları da 240 Hz’e çıkararak masaüstü bilgisayar seviyesine getirdi.

ROG Zephyrus GX701 ise 300 Hz ekrana sahip ilk oyun sistemi oldu. Ürün o dönemde birçok masaüstü ekranını bile geride bırakıyordu. 300 Hz hızındaki bu Full HD panel şimdi, CES 2020 İnovasyon Ödüllü ROG Strix SCAR III’ün özel sürümünde kullanılıyor. E-spor odaklı bu dizüstü bilgisayar rekabetçi oyun dünyasının en ön saflarında yer alıyor.

300 Hz’e geçiş özellikle profesyoneller için önemli olsa da herkes 60 Hz’in ötesindeki hızların tadını çıkarabilir. ROG bu yüzden yeni ultra ince Zephyrus G14 modelinde yüksek yenileme hızına sahip bir seçenek de sunuyor. Bu özellikte başka bir 14 inç ekran olmadığından ROG panel tedarikçileriyle birlikte çalışarak bu makineye özel ir ekran üretilmesini sağladı. Ekranın 120 Hz yenileme hızı, sistemin orta seviye GPU’sunu dengeliyor ve diğer ultra taşınabilir dizüstü bilgisayarlarda görülen 60 Hz panellere kıyasla oyun deneyimini önemli ölçüde artırıyor.

Mini LED teknolojisi

Yüksek yenileme hızı, saniye başına daha fazla kare göstererek daha akıcı bir oyun deneyimi sunmasına rağmen karelerdeki içeriği etkilemiyor. Görsel gerçekliği artırmak için daha parlak beyazlara, daha derin kontrasta ve daha geniş bir renk yelpazesine ihtiyaç duyuluyor. ASUS ProArt monitörler Mini LED teknolojisini kullanarak profesyonellere yönelik HDR ekranlar alanında öncülük ediyor.

ASUS ilk profesyonel Mini LED monitörü olan ProArt Display PA32UCX modelini CES 2019’ta tanıtmıştı. Bu 32 inç 4K ekranda hassas aydınlatma için 1152 ayrı bölgede yerel ışık kısma özelliği yer alıyordu. Arka aydınlatma, daha geniş OLED panellerle kıyaslandığında daha gelişmiş beyazlık ve renk bütünlüğüne sahip 1200 nit maksimum parlaklık sağlıyordu.

IFA 2019’da ortaya çıkan yeni ProArt Display PA32UCG, kendinden önceki modelde bulunan Ultra HD çözünürlük, 10 bit renk derinliği ve geniş renk gamı gibi özelliklerin hepsine sahip. Bunların üzerine sınıfında ilk kez rastlanan parlaklık ve hızı da sunabiliyor. Modeldeki arka aydınlatma 1600 nit maksimum parlaklık sağlıyor. Yerel ışık kısma özelliği de 1152 bölge ile daha hassas bir hale getirildi. Bu özellik sayesinde görüntüdeki parlak nesnelerin etrafındaki ışık sızıntısı efekti en az indiriliyor.

PA32UCG sahip olduğu Adaptive Sync teknolojisiyle yenileme hızını 48 Hz ile 120 Hz arasında değiştirebiliyor. Böylece sabit hıza sahip tipik profesyonel monitörlere göre daha etkileyici bir oyun deneyimi elde ediliyor. Profesyonel düzeyde içerik üretimi için ise, fabrikada yapılan kalibrasyon sayesinde elde edilen delta E < 1 seviyesi, yüksek hızlı cihazlara, harici depolamaya ve kapsamlı iş istasyonlarındaki ek ekranlara hazır çift Thunderbolt 3 bağlantı noktası gibi özelliklere yer veriliyor.

ROG Swift PG32UQX, 4K ve 144 Hz’e kadar 10 bit renk desteği sunarak kalite ve performans dengesi için yeni bir standart belirliyor. Mini LED arka aydınlatma, OLED TV’ler gibi yaygın HDR ekranların sunduğunun çok ötesine geçen 1400 nit maksimum parlaklık sağlıyor. 1152 bölgede yerel ışık kısma özelliği ve DCI-P3 renk gamının büyük kısmını kapsamasıyla Swift PG32UQX, NVIDIA G-SYNC ULTIMATE sertifikası için gereksinimleri fazlasıyla karşılıyor.

ROG bir yıl önce CES 2019’da tanıttığı Zephyrus GX701’in özel sürümüyle oyuncu dizüstü bilgisayarlarında HDR teknolojisinin öncülüğünü yapmıştı. GX701’in bu sürümü HDR teknolojisini yüksek yenileme hızı, hızlı tepki süresi ve ince çerçevelerle ilk defa bir araya getirmişti. Bu tür teknolojiler genellikle zamanının ötesinde oluyor. İlk çıktığında bu panelin potansiyeli çok kısıtlıydı çünkü oyun endüstrisinde HDR desteği fazla değildi. Bu HDR paneller oyun grafiklerinin geleceğine ışık tutuyor. Yazılım ekosistemi geliştikçe bu donanımın da becerileri ortaya çıkacak.

GX701’deki HDR panel Full HD çözünürlük, 144 Hz yenileme hızı, 400 nit parlaklık ve dikey şeritler halinde dizilen 16 yerel ışık kısma bölgesine sahip. ROG, CES 2020’de AUO’dan 4K çözünürlükte 1000 nit parlaklığa ulaşan yeni nesil bir panel de tanıtıyor.

Bu yeni panelde ızgara biçiminde dizilen 240 bölgeyle yerel ışık kısma olanağı bulunuyor. Böylece, daha az bölgeye sahip ekranlara göre ışık sızma efekti azalıyor. Mini LED’lerden oluşan son teknoloji arka aydınlatma görüntüleri tüm ayrıntısıyla yansıtırken, bu özelliğin gerçek potansiyeli ise keşfedilmeye devam ediyor. Arka aydınlatmada yer alan bin adet yerel ışık kısma bölgesi benzersiz bir ayrıntı düzeyi elde edilmesini sağlıyor.

Renk doğruluğu için kalibre edildi

Yüksek hıza ulaşmak için görüntü kalitesinden ödün verilmesi gereken günler geride kaldı. ROG tarafından yapılan araştırmalarda oyuncuların önemli bir bölümünün dizüstü bilgisayarlarını içerik üretmek için de kullandığı belirlendi. Kendi grafiklerini oluşturan, fotoğraflarını düzenleyen veya başka yaratıcı alanlarda faaliyet gösteren oyuncular için renkleri doğru yansıtan bir ekrana sahip olmak önemli.

ROG’nin yüksek yenileme hızına sahip oyuncu dizüstü bilgisayarlarında en başından beri, zengin renkler ve geniş izleme açıları sunan IPS panellere yer veriliyor. ROG, fabrikada PANTONE uyumlu kalibrasyon yaparak endüstri standartlarında renk paleti sunmaya başladı. Renk doğruluğu, görüntülenen renk ile istenen ton arasındaki farkı belirten delta E birimiyle gösteriliyor. Çok sayıda ekrana yapılan kalibrasyon ile ROG, ortalama delta E düzeyini en az %40 düşürerek kalitede önemli bir artış sergiledi.

ROG, CES 2020’de Zephyrus GX502 ve GU502 ile yapacağı 4K Ultra HD panel tanıtımlarında fabrikada yapılan kalibrasyonun farkını ortaya koyuyor. Neredeyse tüm Zepyhrus ultra ince oyuncu dizüstü bilgisayarları PANTONE onaylı ekranlarla geliyor. Böylece aynı zamanda içerik de üreten oyunculara ideal bir çözüm sunuluyor.

CES 2020, ROG’ye son teknoloji ekranlardaki liderliğini göstermek için yeni bir fırsat sunuyor. ROG e-spor profesyonellerinden oyun tutkunlarına, ara sıra oyun oynayanlardan içerik üreticilere kadar çok geniş bir kitleye yüksek hızlı ve yüksek çözünürlüklü ekranlar sunmaya devam ediyor. ROG, oyuncuların şu anki görsel deneyimini geliştirmeye ek olarak, panel tedarikçileriyle birlikte çalışıp geleceğin oyuncu dizüstü bilgisayarlarını şekillendirmeye de yardımcı oluyor.



Popüler Haberler


PC oyuncularının favori platformu olan Steam, yeni bir eş zamanlı oyuncu rekoruna daha imza attı.


Warner Bros Montreal’in geliştirdiği ve karışık eleştirilere maruz kalan süper kahraman oyunu Gotham Knights’ın stüdyosu, piyasaya sürülecek olan Wonder Woman projesine yardım ediyor.


Arrowhead Game Studios’un geliştirdiği ve Sony’nin yayıncılığını üstlendiği nişancı aksiyon oyunu Helldivers 2, piyasaya sürülmesinin ardından büyük bir başarı elde etmeye devam ediyor.


Yakın zamanda piyasaya sürülen ve klasik oyunları içeren Star Wars: Battlefront Classic Collection için yeni bir tartışma başladı.